USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bu Haftaki Konumuz; Ramazan ve Kardeşlik

24-05-2019

Bu haftaki köşe yazımda Ramazan ve kardeşlik hakkında değerlendirmede bulunacağız.

Kardeşlik, Müslümanlar arasında dini birlik, sevgi ve dayanışmayı ifade eden ahlâki bir kavramdır. Kur´an-ı Kerim´de ve hadislerde ?kardeşlik? anlamına gelen ?uhuvvet?  kelimesinin hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda kullanıldığı görülüyor.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed de bir hadislerinde ?Müslüman müslümanın kardeşidir.; ona zulmetmez, onu başına gelen musibette terk etmez, onu zâlimin zulmünde bırakmaz. Müslüman, din kardeşine yardım ettikçe, Allah da ona yardım eder. Kim, Müslümanın dünya ile ilgili bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyametteki bir sıkıntısını giderir. Kim müslümanın ayıbını örterse, Allah da ahirette onun ayıbını örter?[1] buyurmuştur.

Hz. Peygamber, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi devirde yaşamış bulunursa bulunsun bütün Müslümanların birbirlerinin din kardeşi olduklarını tüm dünyaya duyurmuştur.

Kardeşlik kutlu ve güçlü bir bağ olduğu kadar büyük bir sorumluluktur aynı zamanda. Aynı dine mensup insanların adedince büyüyen bir sorumluluk. Kardeşler arasındaki ilişkilerin nasıl olması lazım geldiği konusunda hem Kur´ân-ı Kerîm´de hem de Peygamberimiz´in hadis-i şeriflerinde çok ciddi tavsiye ve uyarılar bulunmaktadır.

Köşe yazımı şu hadisle devam ettirmek istiyorum;

?Müminler, birbirini sevmekte, birbirine acımakta ve korumakta, tek bir vücut gibidir. Vücudun herhangi bir organı rahatsız olursa, öteki uzuvlar da bu yüzden rahatsız olur ve uykusuz kalır.?[2]

KARDEŞLİĞİMİZİ PEKİŞTİRELİM?

İşte bu duyguların daha da ilerlediği ve doruğa ulaştığı mevsimlerden birisi de Ramazan ayıdır. Bu ayın gelmesiyle birlikte İslam kardeşliğinin zirveye ulaştığı, Müslümanlar arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın daha da arttığı herkesin malumudur. Ramazan ayı, bize kardeşliğimizi yeniden hatırlatma fırsatı verdiği için bu anlamda çok önemli faziletlerle dolu bir aydır.  Öyleyse Ramazan ayı vesilesiyle din kardeşliğimizi daha da pekiştirmek için çaba gösterelim. Birlik ve beraberliğimizi bozmak, bizi parçalamak, bölmek ve güçsüz düşürmek isteyen şer odaklarına fırsat vermeyelim. İslam kardeşliğini ilelebet yaşatalım. 

Bu güzel ayda dargınlıkları unutmak, barış içinde yaşamak, kardeşlik duygularımızı pekiştirmek hepimizin ortak hedefi ve arzusu olmalıdır. Ramazan ayında biraz daha yoğun olarak düşkün ve muhtaçlara yardım elimizi uzatmalı çocuk ve yaşlıların gönüllerini almalıyız. Kardeşlik ve dostluk köprüleriyle gönül sofralarında buluşmalıyız.

Tüm müslümanlara Hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin?

Hayırlı Cumalar?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?