USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çağlar Ötesi Problem: Irkçılık

29-01-2021

Irkçılık nedir? En basit bir şekilde açıklamak gerekirse kişinin bulunduğu ırkı diğer ırklardan üstün görerek ona göre davranması veya ona göre bir siyasal tutum için de olmasıdır. Irkçılık dünya tarihinde unutulmaz birçok şeye sebep olmuştur.

En büyük örneklerinden birisi ise II. Dünya Savaşıdır. Adolf Hitler etkileyici hitabet yeteneği sayesinde Alman İşçi Partisinin başına geçmiştir. Yaptığı propagandalar sonucunda üstün bir ırk olduğunu düşünmüş ve bunu insanlara aşılamıştır. Bunun sonucunda ortaya Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi çıkmıştır. Böylelikle Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi 1933 yılından 1945 yılına kadar Almanya´nın tek yasal partisi olmuştur. Bu parti kendine nasyonal sosyalizmi benimsemiştir.

Nasyonal sosyalizm ırkçı bir ideolojidir. Bu ideoloji Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Bu ideolojinin ortaya çıkması ile II. Dünya Savaşı patlak vermiş ve milyonlarca insan maalesef insanlık dışı muamelelere maruz kalmışlardır. Bu savaş yaklaşık 6 milyon Yahudi ve genel olarak 40-50 milyon insanın ölümüne sebep olmuştur.

Buna bir diğer örnek olarak Ku Klux Klan örneğini verebiliriz. Bu klan 1865´te ABD´de kurulmuştur ve siyahi karşıtı, beyaz üstünlükçüsü, ırkçı bir gizli örgüttür. Bu örgüt amaçlarına ulaşmak için şiddete başvurmaktan asla çekinmemiştir.

Şu an günümüz Amerika´sında bana göre en büyük sorunlardan biri ırkçılıktır. Geçmişte siyahi insanlar özgürlüklerini kazanmış olsa dahi bugün hala bu ırkçılığın bitmediğini görmekteyiz. Geçen aylarda ortaya çıkan bir olay bunu gözler önüne sermiştir. George Floyd adlı siyahi insanın beyaz bir polis tarafından orantısız güç kullanılarak öldürüldüğü medyaya yansımıştır. Bu durumun sonucunda protestolar başlamış ve Black Lives Matter (Siyahi Hayatlar Önemlidir) sivil toplum hareketi tekrar gündeme gelmiştir. Floyd´u öldüren polis tutuklanmış ve daha sonra kefalet ile serbest bırakılmıştır.  Bu durumda bize gösteriyor ki onlar açık açık itiraf etmese bile ırkçılık Amerika´da hala çözüme ulaşmamış bir sorundur.

Geçen günlerde Trump yanlılarının Kongre Binasını basması sonucu bir kaos ortaya çıkmıştır. Peki bu kaos sonucunda o yanlılara ne oldu? Hiçbir şey. Bazı tutuklamalar yapıldı ve bitti. Peki bunu siyahi insanlar yapmış olsaydı ne olurdu? Hemen söyleyeyim onları orada kurşuna dizerlerdi.

Fakat artık Trump dönemi bitmiştir ve Joe Biden ile Amerika için yeni bir döneme giriliyor. Joe Biden başkanlığından önce Amerika´nın ilk siyahi başkanı Barack Obama´nın başkan yardımcılığını yapmıştır. Şimdi kendine yardımcı olması için Kamala Harris´i seçmiştir. Kamala Harris Amerika Birleşik Devletleri´nin ilk Afroamerikalı ve kadın başkan yardımcısı olmuştur.

Joe Biden seçim kampanyasında ırksal eşitliği arttırmaya yönelik bir dizi kararname ve başkanlık kararı imzalayacağını söylemiştir. Bu kararname de dahil olmak üzere 4 kararname imzalamıştır. Bu kararname ile ırkçılığın üzerinde ciddi bir şekilde duracağı izlenimini de insanlar üzerinde bırakmış oldu.

Bu sorunlar çözüme ulaştırılmaz ise ırkçılık sorunu bana göre Amerika Birleşik Devletleri´nin sonunu getirecek olan bir problemdir. Bu problem sadece ten renginden kaynaklanmıyor. Buna ABD´nin mülteci tavrı da etki ediyor. 

Amerika her ne kadar rüyalar ve özgürlükler ülkesi olarak adlandırılsa da bazen bu sıfatları yerine getiremiyorlar. Irkçılık yüzünden insanların kötü muameleye maruz kalması Amerika´nın o kadar da özgürlükler ülkesi olmadığını bize söylüyor.

Irkçılık doğuştan edinilen bir durum değildir. Irkçılık bir seçimdir. Irkçılık günümüz toplumunun önemli bir sorunudur ve bu sorunu çözmek sadece bizim elimizdedir. Öncelikle öğrenilmesi gereken karşımızdaki insanı, onun ten rengine, dinine, diline, fikirlerine ve tercihlerine göre yargılanmaması gerektiğidir.

İnsanlara saygı, hoşgörü, sevgi ve açık fikirlilikle yaklaşmalıyız. Ön yargıları yıkıp karşımızdaki insanı tanımalıyız. Eğer bunları başarabilirsek bu sorunlardan toplumumuzu kurtarabiliriz. Ve böylelikle gelecekte bizden sonra geleceklere temiz ve güzel bir toplum bırakmış oluruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?