USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Capital 500 Açıklandı

03-08-2018

Aylık ekonomi dergisi Capital tarafından gerçekleştirilen, ülkemizin en büyük 500 özel şirketinin sıralandığı ´Capital 500´ adı verilen araştırmanın 2017 yılı neticeleri yayınlandı. Resmî veriler baz alınarak yapılan bu araştırma 18 yıldır devam ediyor. Firmaların cirolarına göre o yıla ait sıralamaları yayınlandığı gibi, bir önceki yılda hangi sırada yer aldığı da servis ediliyor. Ayrıca hangi sektörlerde büyüme, ciro artışı yahut azalışı olduğu gibi veriler de rakamlarla izah ediliyor. 

Listede enerji, otomotiv, ulaştırma, telekom, marketçilik, inşaat, elektrik ve elektronik sektörünün çağımızın en kazançlı sektörleri olduğu dikkati çekiyor. İlk sıralar hep bu sektörlere ait. Hele hele enerjide dönen rakamlar çok üst düzeyde. Elektrikli otomobil, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi alanlarda yeterince ilerleyememizin nedenlerini belki de biraz bu listede bulabiliriz. Dönen rakamlar o kadar anormal rakamlar ki, bunları anlaşılabilir mukayeseler ile izah edelim. Enerji sektörünün 3 büyüğü olan Tüpraş, Petrol Ofisi ve Opet´in toplam ciroları 86,187 milyar TL iken, ülkemizin 3 büyük ili olan İstanbul, Ankara ve İzmir´in Büyükşehir Belediyeleri´nin toplam ciroları 52.852 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Bir başka misâl verecek olursak; İstanbul´da bazı benzin istasyonlarının ciroları, Bayburt gibi küçük ölçekli illerimizin vergi dairelerinden daha fazla gelir elde ediyorlar. Merhum Necip Fazıl´ın dediği gibi; "Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa".. 

Capital 500´ de sıralamaya bakınca en dikkat çekici hususlardan birisi, Koç Grubu´nun ülke ekonomisine damga vurmasıdır. Birinci sırada senelerdir olduğu gibi Koç Grubu´na ait Tüpraş var. 4. sırada Koç Grubu´na ait Opet, 5. sırada Koç Grubu´na ait Ford Otosan, 7. sırada Koç Grubu ait Arçelik, 12. sırada Koç Grubu´na ait Tofaş, 15. sırada Koç Grubu´na ait Migros bulunuyor. 35. sıradaki Aygaz, 39. sıradaki Otokoç, 40. sıradaki THY Opet, 64. sıradaki Türk Traktör yine Koç Grubu´na ait firmalar. Ciro oranlarına da bakacak olursak; bir önceki yıla göre Tofaş %23, Aygaz %26, Arçelik %29, Opet %38, Ford Otosan ile Migros aynı oranlarda %39 büyümüşler. 2017 yılında gerçekleşen enflasyon oranı ise %11,92 olarak kayıtlara geçti.

Son olarak çok yakın zamanlarda ´Anadolu Kaplanları´ diye anılan, şimdilerde ise geriye çekilmiş gerçek vatan evlatlarının şirketlerine değinelim. Maalesef, Yimpaş ve Kombassan gibi acı ve çok hatalı tecrübelerden sonra Anadolu insanı küstü veya küstürüldü. Esasen bu listelerde şimdi en başlarda İslamî hassasiyetleri olan ortaklıklar bulunmalıydı. Ancak geçen geçti diyerek, üst düzey ticaretle uğraşan insanımız cesaretle yeniden güçlerini birleştirmelidir. İki Cihan Serveri Resulullah (s.a.v.), hem müjde ve hem de ikaz bildirmiş; "Allahu Zülcelâl Hazretleri buyurdu ki: Biri diğerine ihanet etmediği müddetçe, iki ortağın üçüncüsü ben olurum. Biri arkadaşına ihanet etti mi ben aralarından çekilirim". Büyük, dev firmalar bir sürü şirket evliliği denen ortaklıklar ile gücüne güç katarken, bize ne oluyor? Ülkemiz ekonomisinin, ´Anadolu Kaplanları´ türü oluşumlara hayatiyetle ihtiyacı var, güçler birleşirse bu mümkün. Aksi takdirde Koç, Sabancı, Oyak ve yabancı sermayeli şirketler gibi oluşumlar dışında bize ait, yerli şirketleri daha uzun yıllar bu listelerde göremeyebiliriz. Sorumluluk sahibi herkes risk almalı, taşın altına elini sokmalıdır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?