USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇOCUKLARI BAŞARIYA TAŞIMAK İÇİN

25-12-2017

Öğrenmede ön bellek geçici kayıt sonra asıl belleğe işleme konularından önce öğrenmede asıl mesele öğrenmek isteyenin öğrenmeye hazır olup-olmadığıdır. Öğrenciye eskiden talebe denirdi. Yani bilgiyi- öğrenmeyi talep edenin vaziyetini adlandırırdı.
Öğrencinin öğrenebilmesi için her şeyden önce kendisinin öğrenmeyi istemesi (heves) gerekir. Kalbi, beyni öğrenmeye hazır hale gelmesi gerekir. Önce öğrencinin öğrenmeye inanması gerekir. Öğrenmeyi istemeyen, öğrenmeye inanmayan bir öğrenciye velileri, öğretmeni ne kadar isteseler de öğretmekte zorlanırlar. Öğrencinin önce kendisinin öğrenmenin gereğine inanıp, kalbini-beynini, kendisini ikna etmesi gerekir. Öğrenmeye ikna olmayan öğrencinin duyu organları öğrenmeye, öğretene odaklanamaz. Anlatılanları tam algılayamaz. Algıda zayıflık ve dikkat dağınıklığı başlar.
Anneler-babalara düşen öncelikle öğrenmeye inanan, bilgiyi talep eden, öğrenmeye arzulu ve daha önce öğrendiklerinin tecrübesiyle öğrenmeyi öğrenmeye başlamış, meraklı (hevesli) çocuklar yetiştirmektir. Meraklı, öğrenmeye inanmış, duyu organları daha dikkatli, öğrenmeye hazır öğrencilere öğretmek kolay olacaktır.
Okul öncesi eğitim bu yüzden çok önemlidir. ÇOCUĞUN İLK ÖĞRETMENİ ANNEDİR. OKUL EVDE BAŞLAR. ANNE NE KADAR ETKİLİ ANNE OLURSA ÇOCUKTA O KADAR ETKİLİ ÖĞRENCİ OLUR. Hayatımız boyunca edindiğimiz tüm davranış biçimlerinin % 90 ı 0-5 yaş okul öncesi dönemde kazanırız. Eskiden ´Yedisinde ne ise yetmişinde odur´ sözünden huyunu kastettiğini anlardık. Oysa gerçeği; Yedisine kadar bilgi-beceri ne yüklersen yetmişine kadar onunla yaşar vurgusu yapılmaktadır.
Anneler, çocuklarını öğrenmeye hazır halde yetiştirmeleri öğrenmeden daha önemlidir. Öğrenmeye ikna olmamış, öğrenmenin önemine inanmamış, aktif dinlemeyi bilmeyen öğrencilerin başarılı olması oldukça zordur. Okullarımızda meraksız, azimsiz, aktif dinlemeyi bilmeyen, dikkati dağınık, öğrenme hevesi olmayan, gayretsiz, öğrenmeye hazır olmayan çocuklar başarısız olmaktadırlar. Derslerde öğretmeni dikkatli dinlemediği için öğrenememekte, öğretmenin uyarısıyla zoraki dinleyen çocuk konuyu anlamamaktadır. ÇOCUĞUN İÇİNDEN GELMESİ, KENDİ İSTEĞİYLE DİKKATLİ DİNLEMESİ GEREKİR.
 Merakı, gayreti, dikkati olmayan çocukların yerine veliler kendilerini parçalamakta. 0-5 yaş arası eğitimini veremeyen velilerin sonraki yıllardaki çabası yetersiz kalmaktadır. Çünkü velinin arzusu, gayreti, dikkati çocukta yok. Nasıl olsun ki her istediği alınan, her dediği yapılan, canının çektiği her şeye ulaşan çocukta heves-arzu-merak, dikkat, hele gayret hiç oluşmamaktadır. Önceden çocukların hayalleri vardı, güzel bir kalem, ayakkabı gibi. Küçük şeylerle mutlu olurduk. Şimdi çocuklar doyumsuz, küçük şeylerle yetinmiyorlar, mutsuzlar çünkü hayalleri yok. Her istediklerine ulaşıyorlar.
Eskiler ilim öğrenmeyi sacayağına benzeterek, İlmi; HAYRET, GAYRET, GURBET diye özetlemişlerdi. Hayret-MERAK, Gayret-ÇALIŞMAK, Gurbet-SABRETMEK: Tabletten, televizyondan, bilgisayardan, oyunlardan uzak kalabilmektir.
BAŞARILI ÇOCUK YETİŞTİRMEK İÇİN ANNELERİN YAPMASI GEREKENLER:
Çocuk doğar doğmaz anne onunla sürekli tek taraflı da olsa konuşmalı. Çiçeklerle ilgilenip konuşulunca daha iyi büyümesi gibi doğumundan itibaren çocukla sürekli konuşulduğunda zekaları daha iyi gelişir.
 5-60 ay arası çocuklarına bol bol kitap okumaları gerekir. NASIL Kİ KÜÇÜK YAŞLARDA YÜZMEYE, JİMNASTİĞE BAŞLAYAN ÇOCUKLARIN KASLARI DAHA İYİ GELİŞİP, BÜYÜYORSA; KENDİSİNE KİTAP OKUNARAK BÜYÜYEN ÇOCUKLARIN BEYİN LOPLARI DAHA ÇOK BÜYÜYOR, ZEKALARI DAHA İYİ GELİŞİR.
Çocuklarına bir müzik aleti çalmayı öğretmeliler. Okul öncesinde başlayan müzik eğitimi ile bir müzik aleti çalmayı öğrenen çocukların zekaları daha iyi gelişir, özgüvenleri artar, başarma beceri ve duyguları artar.
-Çocuklarını yüzmeye göndermeliler,
-Çocuklarıyla oyun oynamalılar,
-Çocuklarıyla gezmeliler, daha çok zaman ayırmalılar,
-Çocukların bilişim araçları bağımlısı olmaktan korumalılar,
-Çocuklarının erken yatıp, uykusunu tam almasını sağlamalılar,
Çocukları kızartma türü yiyeceklerden uzak tutmalılar.
Çocuk okumayı öğrenince bol kitap okumasını sağlamalılar; Aile bireylerinin tamamının katılımıyla kitap okuma günleri düzenlemeliler. Kitap okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmalılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?