USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çocuklarla Doğru Bilinen Yanlış İletişim Modeli

20-01-2021

Sevgili aileler;

Biliyorum ki hepiniz çocuklarınız tarafından çok sevilme endişesi içerisindesiniz.

Sizi çok sevsinler, sizsiz yapamasınlar ve size bağlansınlar istiyorsunuz.

Öncelikle içinizi rahat tutmalısınız ki bütün çocuklar anne babalarını mevcut düzende zaten çok severler. Size bağlılardır ve bu bağlılık yeterlidir.

Bağımlı olmak ´´onsuz yapamamak´´ anlamına gelir ki bunu çocuğunuz için isteyeceğinizi düşünmüyorum. Bağlı olmak ise onsuz varolabilecekken onunla olmayı seçmek. Bağımlılık geliştirmeden bir bağlanma türü olarak sevmek. Siz olmadan da varolabilen çocuklar yetiştirmelisiniz.

Bu yüzden size bağımlı değil bağlı olmalaları yeterli.

Ailelerin çocuklarıyla iletişimlerinde en çok dikkatimi çeken ?para odaklı? iletişim.

Aile çocuğa kendisini para yoluyla kabul ettiriyor.

İletişim modelinin baş unsuru sevgi gidiyor yerini paraya bırakıyor. Bu yüzden zaman içerisinde siz iletişiminizin azaldığını düşündükçe aslında paranın ve ona verilen önemin azaldığının farkında olmuyorsunuz. Çocuk bir süre sonra paraya doyuyor.

Onun için aldığınız bir oyuncak ne kadar rutine dönerse çocuk hep daha büyüğünü istiyor bazen ise hiç istemiyor. Ne sevginizi ne aldığınız oyuncağı istiyorum gibi tepkiler ortaya çıkabiliyor. Sevgi kalıbını parayla eşdeğer tutan çocuğunuz talepkar davranışlar içerisine oldukça fazla girebiliyor.

Örneğin; ´bugün param yok alamam´ dediğinizde, çocuğunuz size ´yoksa beni sevmiyor musun?´ diyebilir. Bu sizi şaşırtmasın çünkü bunu siz öğrettiniz. Seni sevdiğim için sana oyuncak alıyorum dediğiniz için şimdi almadığınızda çocuklarınızın yoksa bizi sevmiyor musun demesi oldukça rutine bağlı bir yanlışlık.

Gelelim diğer yanlış iletişim modeline ´hayır diyemeyen aile olmak´

Çocuğunuza her fırsatta ´evet, yapabilirsin, alabilirsin ve gidebilirsin´ dediğinizde onların an itibariyle onayını alsanızda uzun vadede çocuğunuzu bir felaketin içerisine sürüklediğinizin farkında değilsiniz.

Sizden sürekli ?evet? duyan çocuk hayatın hayırlarına alışmakta oldukça zorlanacaktır.

Aynı zamanda diğer türlü yanlış olan iletişim modeli de sürekli hayır diyen ?aşırı otoriter? aile tutumudur.

Siz çocuğunuza hayır dedikçe onun kendine olan güveninde ciddi azalma olacak, öz-benlik saygısı azalırken hayattan almak istediği eveti belki çok yanlış yerlerde arayacaktır.

Bu yüzden ebeveynliği aşırı uç yaşamak yerine bu süreci kontrollü geçirmekte fayda var.

Bu hayattaki en önemli sağlık ruh sağlığı.

Temiz bir ruh sağlığınız olmadan etkin bir aile olabilmeniz mümkün değildir.

Bu yüzden çocuğuzun ruuhuna dokunmadan önce kendi çocukluğunuza bakmanız gerekiyor.

Gerçekten iyi bir çocukluk geçirdiniz mi? Sizin ailenizle olan iletişim modeliniz nasıldı?

Ailenizle olan iletişim modeliniz şuan sizin çocuğunuza davranış biçiminizi etkiliyor mu?

Hepimiz ebeveynlerimizden izler taşırız. Bazen konuşma biçimlerini alırız onlardan bazen davranış biçimlerini bazı zamanlar ise düşünce biçimlerini.

İsteyerek yada istemeyerek beynimiz her şeyi kaydeder ve boşaltım gücüne sahip olmadığı için tüm bu olanları saklar. Bugün sizin çocuğunuza davranış şekliniz ve iletişim modeliniz ileride çocuğunuzun kendi iletişim modelinin oluşmasına sebep olacaktır.

Hayatta her şey böylesine birbirini takip eden domino taşları gibiyse siz ailelere düşen görev sağlam kalmaktan ve bazen düşmekten korkmadan bu hayatta ilerleyebilmek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?