USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Cumhurbaşkanımıza Açık Mektup

08-02-2019

Sayın Cumhurbaşkanım, 

Öncelikle 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde ilk ziyaretinizi Sivas´a gerçekleştirmenizden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Anadolu´nun merkezinde yer alan kadim şehrimizin gönlünüzde önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. 

Son yirmi yıldan bu yana Sivas Barosu Başkanlığı, MÜSİAD Sivas Şube Başkanlığı ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği başta olmak üzere çok sayıda meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunda görev yaptım. Başbakan olarak Sivas Kongresi´nin yıl dönümü olan 4 Eylül´de, 2003 yılında Bakanlar Kurulu Toplantısının ilimizde yapılması dışında şehrimizi ziyaretlerinizin tamamı da kısa süreli oldu. Sizinle bir toplantıda buluşup Sivas´ın taleplerini sözlü ve yazılı olarak dile getirip müzakere etme fırsatını hiçbir zaman bulamadık.Milletvekillerimiz ve yöneticilerimiz dışında sivil toplum örgütü temsilcilerinin dilinden sorunlarımızı ve taleplerimizi dinlemeniz için ortamlar oluşturulmadı.

Meslek kuruluşu temsilcilerinden oluşan Sivas Başkanlar Kurulu adına yapılan her türlü müracaat size ulaşamadı, engellere takıldı. Diğer illerde yaptığınız ?STK´larla İstişare Toplantıları? nı Sivas´ta da yapmamız nasip olmadı. Sivas´a değişik vesilelerle gelen Başbakanlarımızla da aynı şekilde geniş bir vakitte görüşemedik. Programa alınan, her türlü hazırlığı yapılan toplantılar bile iptal edildi. Her defasında, ?misafirimizin yorgun olduğu, zamanının olmadığı? gerekçe olarak gösterildi. Temsilci olarak görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız sizlere sadece mektup verebildiler. 8 Şubat 2019tarihli ziyaretinizde de aynı şeylerin yaşanacağını tahmin ettiğim için iş bu mektubu kaleme almış bulunuyorum.

Sivaslılar olarak değişik toplantılarda ve çalıştaylarda dile getirdiğimiz taleplerimizin bir kısmını önem sırasına göre aşağıda sıralayarak takdirlerinize arz ediyorum:

1. SİVAS´IN TEŞVİK BÖLGELERİ SIRALAMASINDAKİ YERİNİN DÜZELTİLMESİ, BU KONUDAKİ ÖLÇÜTLERİN YENİLENMESİ, Sivas´ın teşvik bölgeleri içinde ALTINCI BÖLGE´de yer alması ve Demirağ Organize Sanayi Bölgesinin burada yapılacak yatırımlar için CAZİBE BÖLGESİ ilan edilmesi.

2. YHT GARI - ÜNİVERSİTE - ŞEHİR MERKEZİ ARASINA YAPILACAK  TRAMVAY HATTININ YHT projesi ile birlikte mütalaa edilerek ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI  TARAFINDAN YAPILMASI.  

3. SİVAS DEMİR ÇELİK FABRİKASI´nın sıhhatli bir şekilde çalışır hale getirilmesi.

4. FUAR-KONGRE ve KÜLTÜR MERKEZİ´nin tamamlanarak hizmete açılması.

5. ULU CAMİ çevresindeki binaların kamulaştırılarak, ÇEVRE DÜZENLEMESİ yapılması.

6. ŞEHİR MERKEZİNDE BULUNAN ASKERİ TESİSLERİN (Mühimmat Depoları dışındaki Temeltepe ve Kabakyazısı arazisinin) MİLLET BAHÇESİ´ne dönüştürülerek yakın ilçelere taşınması.

7. ULAŞ TİGEM´in yeniden organize edilerek bölgenin tarım ve hayvancılık (koyunculuk) merkezi haline getirilmesi.

8. KARAYOLU VE TÜNEL PROJELERİ :
            a) SİVAS - YILDIZ DAĞI - TOKAT - ORDU KARAYOLU PROJESİNİN hayata geçirilmesi.
            b) KUZEY ÇEVRE YOLU´nun yapılması.
            c) ÇAMLIBEL ve KIZILDAĞ TÜNEL inşaatlarının bir an evvel başlatılması.

9. DEMİRYOLU PROJELERİ :
            a) ANKARA-SİVAS YHT PROJESİ´nin hızlandırılması.
            b) SİVAS-KAYSERİ HIZLI TREN HATTI´nın projelendirilmesi ve yapılması.
            c) SİVAS- ERZİNCAN-ERZURUM-KARS HIZLI TREN HATTI´nın proje ve inşaat çalışmalarının hızlandırılması.
            d) SİVAS-KANGAL-MALATYA-ELAZIĞ-DİYARBAKIR HIZLI TREN HATTI´nın proje ve inşaatının başlatılması.
            e) SİVAS-ERZİNCAN-TRABZON HIZLI TREN HATTI´nın hayata geçirilmesi.

10. TÜDEMSAŞ´ın iyileştirilerek, ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Sivas, Anadolunun kilit taşıdır.

Çok sayıda devlete başkentlik yapmış, Milli Mücadele´de toplanan Kongre´de önemli kararların alındığı, 108 gün Milli Mücadeleye başkentlik yapmış şehrimiz, Cumhuriyetin ilk yılları dışında özel bir ilgi görmemiş, bölgesel kalkınma proje ve planlarından, teşviklerden hak ettiği ölçüde faydalanamamıştır.Mukayeseli olarak diğer illere göre alt sıralara inmiş, nüfusunun on katı kadar göç vermiştir. Türkiye´nin yüzölçümü olarak ikinci büyük ili olan şehrimizde köyler büyük oranda boşalmıştır. 

Büyük fedakârlıklarla Türkiye için, milletimiz için çalışan ve üreten iş insanlarımız sizin tensip ve takdirlerinizle verilecek kararı beklemektedir. Sivas Kongresi´nin 100. yılında, bütün parsellerine demiryolu bağlantısı olan Demirağ Organize Sanayi Bölgesine gelmeyi düşünen, yerli ve yabancı yatırımcılar, 6.Bölge ve Cazibe Bölgesi iller için öngörülen avantajlardan yararlanmak istemektedir. Sivas´ı kısa sürede sanayi şehri yapacak, şaha kaldıracak bu müjdeli haberi sizden duymak istiyoruz.

Limanlara uzaklığı, mevsimler arası ısı farklılıkları, yerleşim birimi sayısı ve coğrafi büyüklük gibi ölçütler dikkate alındığında verilecek kararda geç bile kalındığı anlaşılacaktır.

İstanbul gibi büyük şehirlerimizin rahatlaması, kaldırılamayacak hale gelen yüklerinin azalması için de Sivas´ı ülkemizin ortasında bölge merkezi bir il haline getirmemiz gerekmektedir.

On madde halinde yukarıda sıralanan yatırımlar hayati önemde olup,sonuçları itibariyle  bölgemizde yeni bir çekim merkezi oluşturacak, tersine göç başlayacaktır.

Taleplerimizle ilgili olarak gerekli alakayı göstereceğinize yürekten inanıyor, saygılar sunuyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?