USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Demir Çelik Yine Sorun Olmaya Devam Ediyor!

08-11-2018

Gazetemiz dünkü manşetiyle Sivas için için önemli bir konuyu daha gündeme taşımış oldu. Her zaman söylüyorum; değişik mekânlarda ve değişik zamanlarda ifade etmişimdir; Sivas için, Sivaslı için her konu bizim kırmızıçizgimizdir diye. Karınca gibi ağızda sutaşıma misali. Biz gündeme getirelim duyuralım da ilgililer ister gereğini yapar, ister yapmaz o da onların bileceği iş?

Gelelim manşet konumuza. Sivas Demir Çelik fabrikası biliyorsunuz uzun yıllardır sıkıntılarla Sivas´ın gündeminde.  Zaman zaman burada çalışan işçiler sokağa çıkıp, seslerini duyurmak için eylem yaptılar. Mağduriyetlerini ifade etmek için açlık grevinden tutun, intihar etmek için çatılara çıkan işçileri bile gördük. Her defasında nasıl olduysa işverenin dediği oldu. Yani işçiler mağdur oldu ve mağdur olmaya da devam ediyor. Bu fabrikayı işleten kişi ya da şirket nasıl bir düşüncedeyse fabrikayı ilk aldıkları yıldan itibaren aynı sıkıntıyı hemen her yıl çalışanlarına yaşattı, yaşatmaya da devam ediyor. Şunu merak ediyorum; bu fabrika Sivas´ta değil de atıyorum Trabzon´da, Eskişehir´de, Diyarbakır´da ya da Kayseri´de olsaydı acaba bu fabrikanın ileri gelenleri, sahipleri aynı davranışları sergileyebilirler miydi? Cevabını ben vereyim; ?Hiç zannetmiyorum.?  Bu adamların bu kadar vurdumduymaz olmaları, çalışan insanları görmemeleri bizim de bir gazeteci olarak içimizi yakıyor. Biz, gazete olarak bu sorunu görmemezlikten gelemeyiz. Duyarlılığımız bundandır?

Fabrikanın şu anki sahiplerine geçmesiyle birlikte Sivas´ta bir gün bile sıkıntısız bir dönem yaşanmadı. En azından bizim duyumlarımız ve gördüklerimiz bizi doğruluyor. Hep sıkıntı, hep mağduriyet. Sivas Demir Çelik denince benim aklıma bunlar geliyor. Ayrıca fabrikayla ilgili düzgün ve sağlıklı bir bilgi akışı bile yok. Muhatap kim, kime soracağız, kiminle konuşacağız, sizin anlayacağınız kimsenin Sivas kamuoyunu taktığı da yoktur. Fabrikanın son durumunu da bilmiyoruz. Sadece işte bazı çalışanların bize söyledikleri, anlattıkları hepsi o kadar. En son konuyu MHP Sivas Milletvekilimiz Ahmet Özyürek geçtiğimiz ay meclis konuşmasında gündeme taşımış ve çözüm bulunmasını istemişti. Aynı şekilde hakkını yemeyelim CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu´da Kendisine has üslubuyla konuyu sahiplenmişti. Ama bütün bunlara rağmen bir adım bile yol alamıyoruz. Sıkıntılar devam ediyor. Bize ifade edilen bu. Benim anlamadığım bu kadar sorunlu olan işletmeler nasıl halâ faaliyetini devam ettiriyor. Yada göz mü yumuluyor(!)  Bu fabrikanın bu şekilde gitmeyeceği aşikârdır. Diyebilirsiniz ki, sorunu olan bu yerde insanlar çalışmasın. Bu da bir görüş. Ancak işsizliğin ve fakirliğin yüksek olduğu ilimizde umut dünyası işte. İnsanlar çalışıyor, çalışmak istiyor diye mağdur edilmemeli. Bu da bizim görüşümüz. Keşke özelleştirmenin yapıldığı o ilk yıllarda deneyimli ve bu işte söz sahibi, kendisini ispat etmiş gruplara verilseydi bu fabrika. Ne diyelim, çalışanlara sabır dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor, bir de yazmaktan başka? Unutmadan fabrikadan konuyla ilgili gelecek her türlü bilgi ve açıklamaya gazetemizde yer vermeye hazırız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?