USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dinin Özü Samimiyettir

30-11-2019

Dinde samimi olmak çok önemlidir.

Samimiyet;  içtenlik, ihlaslı olmak, saflık, temizlik, duruluk, sadakat, bir işi sırf Allah için yapmak gibi anlamlara gelir. İhlasla iç içe bir kavramdır.

Samimiyet ?İhlas? kavramının açılımı hükmündedir.

Samimiyet;  İçtenlik ve ihlasla, saf ve duru bir hal ile Allah´a yönelmektir?

Samimiyet dinde temel değerlendirme ölçüsüdür. Kişinin bütün yapıp ettikleri, samimiyetine göre karşılık görecektir. Müslüman, iman, ibadet ve muamelat alanında yani hayatının her alanında samimi olması gerekir.

Dinin özü ihlas ve samimiyete dayanır. Bunun için Müslüman da her işinde samimi olması gerekir. Kur´an´da samimiyetle Allah´a boyun eğenlere mükâfat vaat edilmiştir.

?Kitap Ehli denilen Yahudiler, özellikle de Hıristiyanlar arasında öyle temiz yürekli insanlar vardır ki, Allah´ın varlığına ve birliğine yürekten iman ederler; kendilerine indirilmiş olan kitapların yanı sıra, size indirilen Kurân-ı Kerim´e de inanırlar. Allah´a karşı derin bir saygı samimiyet ve ürperti duyarlar. Bu yüzden de, O´nun gerek Tevrat, gerek İncil, gerekse Kurân´daki âyetlerini, servet, makam, şan, şöhret gibi basit menfaatlerle değiştirmezler. İşte bunlara, Rab´leri katında muhteşem ödüller verilecektir. Gerçek şu ki, Allah, yeri ve zamanı geldiğinde hesap görmede çok hızlıdır! (Al-i İmran, 3/199).

O halde Rabbimize samimiyetle yönelip Kur´an´ı anlayarak okumalı, Kur´an´daki bütün emir ve yasaklara samimiyetle uyulmalıdır.

Temîm bin Evs ed?Dârî radıyallahu anh´dan rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem:

Din, esas olarak ihlâs ve samimiyetten ibarettir. Dinin özü, her işinde, her sözünde dürüst ve samimi olabilmektir, buyurdu. Biz kendisine:

Kime karşı, ya Rasulallah? dedik. Peygamber Efendimiz:

Allah´a, Kitabına, Peygamber´ine, müminlerin yöneticilerine ve tüm Müslümanlara karşı dürüst ve samimi olmak, yöneticiler başta olmak üzere, bütün müminlere iyiliği, güzelliği tavsiye etmek ve bunları yalnızca Allah rızası için, O´nun kitabına ve Peygamberi´nin sünnetine uygun olarak yapmaktır, buyurdu.? (Müslim, İman 95; Buhârî, İman 42; Ebu Davud, Edeb 59; Tirmizî, Birr 17; Nesâî, Bey´at 31, 41)

Dinin özü samimiyettir.

Bunun içindir ki Hz. Peygamber dini samimiyet olarak tanımlamıştır.

Samimi olmayan iman, ibadet ve amellerin Allah yanında hiçbir değeri olmaz.

Haftaya görüşmek ümidiyle Allah´a emanet olun?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?