USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dün Cumhuriyet Üniversitesi´ndeydim!

12-10-2018

Dün Cumhuriyet Üniversitesi´ndeydim. Mezunu olduğum okulumu şöyle can alıcı bir şekilde dolaştım. Dolaşırken de gözlem yaptım.

Diyeceksiniz ki, şimdi durup dururken üniversite ziyareti nereden çıktı? Zaten, üniversite yetkililerinden yılın değerlendirmesini, üniversitenin kendi dönemlerinde nasıl bir aşama kaydettiğini soracağız önümüzdeki günlerde. Öncesinde bir alt yapı olsun ve de kendi gördüklerimizi not alalım diye düşündük. Sebep bu. Önce bir tespit yapalım. Her zaman söylediğimi bir kez daha söyleyeyim; Cumhuriyet Üniversitesi bu şehir için çok önemli. Hem ekonomik hem de sosyal yaşam açısından önemli. Ama ne yazık ki, mesela bir Kayseri´nin Erciyes Üniversitesi´nden faydalanmasını ya da bütünleşmesini diyelim.  Biz bugüne kadar beceremedik. Ya da bu yönde gerekli adımlar atılmadı. Neyse bu başka bir konu. Bunu, zaten sene sonunda enine boyuna diğer kurumlarda olduğu gibi İrade Gazetesi olarak Üniversitemizi de ele alacağız. Özellikle hastane boyutu ve kaliteli eğitim konusunda neredeyiz bunları araştırıp, toplumun ve kamuoyunun bilgisine sunacağız Gazete olarak.

Dün tek başıma üniversitenin caddelerinde dolaştım. Bazı fakülteleri ve bölümleri gözlemledim. Hatta bazı öğrencilerle de sohbet ettim. Öğrencilerin geneli, dışarıdan, başka şehirlerden gelen öğrencilerin çoğunluğunun Sivas´tan memnun olduklarını gözlemledim.  Öğrenciler, bir defa Sivas´ı benimsemiş ve Sivas´ta yaşamaktan dolayı da memnunlar. Bir ikisi istisna hariç. Onlar farklı şeyler söylediler. Bu da gayet normal. Doğrusu bir Sivaslı olarak hoşuma gitti. Aslında hep söylüyoruz ya Sivas yaşanabilir şehir. Sivas güvenli bir şehir diye. Bunu öğrenciler nezdinde görmek kendi adıma söylüyorum güzel bir şey.

Üniversitemiz eğitim ve yaşam alanı olarak çok değişmiş. Temiz ve düzenli bir görüntüsü var. Daha yeşil bir kampus olmuş. Bu yönden Sayın Rektör´ü tebrik etmek lazım. Yeşile ve ağaca olan ilgisinden ötürü. Yapılan kapılar da gördüğüm kadarıyla ayrı bir hava katacak Cumhuriyet Üniversitesine. Ana giriş kapısı özelikle ilk intiba bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir şehrin yüksek eğitim kuruluşunun daha girişinde insanlara burasının bir Selçuklu, bir Osmanlı ve hepsinden önemlisi bir Cumhuriyet Şehri olduğu, imajı verilmeli. Bu bakımdan kapılar daha bitmese de güzel olacak. Yapılan çeşmeler de güzel olmuş.  Kampus içerisinde öğrencilerin daha çok zaman geçirdiğini düşünürsek, çeşmeler de kampus içerisinde ayrı bir güzellik oluşturmuş. Güvenlik konusu mesela o uygulama da dikkate değer bir uygulama. Eskiden olduğu gibi herkes elini kolunu sallaya salaya kampus içerisine giremiyor. En azından kayıtlı. Kimin ne için geldiği, ne yaptığı belli. Bu uygulama günümüz şartları da düşünülürse doğru ve geçerli bir uygulama. Fiziki olarak değişen bir üniversite gördüm. Hep deriz ya ODTÜ Kampusu şöyle, Boğaziçi Kampüsü böyle diye. Fiziki olarak da Cumhuriyet Üniversitesi Kampusunun temiz, düzenli ve bakımlı olması ilk intiba olarak önemli. Buna kaliteli eğitimi de ilave edebilirsek en azından bazı alanlarda tercih edilen bir üniversite olabilirsek Sivas´a katma değeri yüksek olur diye düşünüyorum.  Unutmadan spor salonları da gece saat 24´e kadar açık olsa öğrenciler spor yapsa daha güzel olmaz mı? Bu da bir öneri olsun üniversite yönetimine. Hülaasa eğitimi ve sağlık alanını ayırırsak üniversitede güzel şeyler yapılmış fiziki anlamda. Ayrıca bu fiziki yatırımların gereksiz olduğunu da düşünmüyorum. Bunu da not olarak düşelim?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?