USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DÜNYAYA NAM SALMIŞ MÜSLÜMAN KADINLAR

09-03-2018

Sizlere tarihe ismini zarafetle yazdırmış kadınlardan bahsedeceğim. Bu kadınlar sanılanın aksine tarihte oldukça yer edinmişler. Mekke´den Fas´a, Endonezya´dan, Malezya´ya, Hindistan´dan Türkiye´ye, tüm Dünya´da tarih boyunca bilimde, sanatta, yönetimde ve daha birçok alanda kadınlara model olmuş eşsiz şahsiyetler. Özellikle ilk asırlarda, hadisten fıkha, edebiyattan İdari yönetime kadar İslami bilginin her alanında kadın âlimlerin izlerine rastlıyoruz. İşte bu eşsiz şahsiyetlerden bazıları;

Hz. Hatice: Müslüman kadınlar arasında da sosyal hayatta da itibar sahibi olup kabul gören ilk kadındır.O, Mekke´nin en zengin kadınlarındandı ama tercihini doğruluktan, iyilikten yana yaptı. Kendisine eş olarak Hz. Muhammed Mustafa (sav)´i seçti. Allah-u Zülcelâl, ona insanlığın önderinin yanında ilk yer alan kişi olma yüceliğini bahşetti. Hz. Muhammed (sav) vahyin ağırlığı karşısında onunla teselli buldu ve Hz. Hatice´nin son nefesine kadar yanında oldu.

Hz. Aişe: Hz.Muhammed Mustafa (sav)´in ümmetinin en faziletli kadınlarındandır. Tercihini haktan yana yapıp kendisini Allah-u Teâlâ´ya adamış ve İhlasın en üst derecesiyle ibadet etmiş. Allah-u Teâlâ katında sevilen bir kul olmaktan başka hiçbir gaye talep etmemiş, aramamıştır. Ayrıca dini bilgilerin nakli ve insanların eğitimi alanlarında da kendi göstermiştir.

El- Şifa Binti Abdullah: Peygamberimiz (sav)´e peygamberlik vazifesi verildiğinde okuma yazma bilen 17 kişiden biriydi. İlk kadın öğretmendir. İlk hicret eden Müslümanlardan olmasının yanı sıra tıp alanında oldukça bilgiliydi bu yüzden asrısaadetin de hemşiresiydi. Tıp alanında eğitim vermekle beraber Hz. Ömer zamanında Basra´ya sağlık memuru olarak atanmış, sonrasında da dürüstlüğü sebebiyle Medine Müfettişi (Zabıta) olarak atanmıştır.

Fatıma el-Fihri:   Fıkıh ve hadis alanlarında eğitim alan Fatıma el-Firhi 859 yılında Fas´ın Fez kentinde birinci seviye eğitim sunan bir üniversite açtı. Kız kardeşi Miriam, üniversiteye bitişik bir cami kurdu ve iki yapı birden Karaviyyin Medresesi´ni oluşturdu.  Dünyanın kesintisiz eğitim veren en eski üniversitesi olma özelliğini taşıyan Karaviyyin Üniversitesi bin yılı aşkın süredir Fas´ta eğitim hayatına devam ediyor. Babasından kalan zenginliği insanlığa ve dine yardım için harcamayı tercih eden bu kız kardeşler sayesinde bu okulda İbn-i Arabî, İbn-i Haldun ve Muhammed El- İdrisi gibi birçok değerli kişi yetişmiştir.

Süteyte El-Mahamali: Birçok önemli matematik probleminin ispatını sunmuş seçkin bir matematikçi. Ayrıca edebiyat, hadis ve fıkıh alanlarında ileri bilgiye sahipti.

Kordobalı Lübna: Karmaşık geometrik ve cebir problemlerini çözebilen bir matematikçi olmakla beraber bilim ve edebiyat alanlarında da iyi bilgi sahibiydi. İspanya halifesi 2. Hakem´in özel sekreteri olarak çalıştı.

Meryem el-İcliya: Halepli bir usturlap ustasının kızıydı. Babasından bu zanaatı öğrenmesinin ardından zekice ve orijinal tasarımları Bağdat´ın idarecisi tarafından fark edilip 944´ten 967´e kadar sarayda istihdam edilmesini sağladı.(usturlap; güneş ve yıldızların gözerimi yüksekliklerini ölçüp buradan zaman hesabı yapmayı sağlayan eski bir gözlem aracı)

Şecar ed-Dür: Yedici Haçlı Seferi sırasında Mısır´da Mansure´ye Haçlıların hücumu sırasında sultan Salih Eyyub hastalanıp vefat eder ancak, Şecar ed-Dür ordunun kötü etkileneceğini düşünerek vezir ve komutan Emir Fahreddin Yusuf´un tavsiyeleri ile Sultan Salih Eyyub´un vefatının gizlenmesine karar verdi. Şecer´ed-Dür sultanlık görevini yüklenerek ülkesini korumak için kocası namına kararlar almaya başladı. 2 Mayıs 1250´de Sultan olduğu Kahire kalesinden ilan edildi. Böylece İslam döneminde Mısır´da hükümdarlık yapan tek kadın oldu. Kendi adına hutbe okuttu ve üzerinde adının yazılı olduğu para bastırdı.

Mihrimah Sultan: Kanuni Sultan Süleyman´ın tek kızı ve dönemin sadrazamının eşiydi. İçlerinde hala ayakta olan iki caminin de bulunduğu birçok bayındırlık hizmetinin hamiliğini yaptı. Ayrıca yabancı idarecilere mektuplar yazmak, babasına ve kardeşine danışmanlık yapmak suretiyle siyasetle de meşgul oldu.

Zarialı Amine: Nijeryalı Zazau krallığının kurucusu olan Bakwa Turunku´nun en büyük kızıydı. Amine çok zeki bir stratejist olmakla beraber hem iyi bir idareci hem de iyi bir asker olarak ülkesine önderlik etti. Zaria Surları onun geliştirdiği bir savunma stratejisi idi ve bu surlar bugün hala ayaktadır.

Fatıma bint Semerkandi: Hadis ilmi, fıkıh ve hat konusunda oldukça başarılıydı. Sadece iyi bir âlime değil aynı zamanda fetva verebilen birisiydi. Ramazan ayı boyunca ulemaya iftar yemeği verme geleneğini başlatan ilk kadındı.

Aziz Haydar Hanım: Eğitimci kadın hareketine önderlik etmiş, anne eğitiminin üzerinde önemle durmuştur. Türkiye´de ilk anaokulu açmıştır. Bu anaokulu küçük çocukları değil, anneleri eğiten bir okuldu. Aziz Haydar Hanım ?Beşiği sallayan dünyaya hükmeder? anlayışıyla hareket etmiştir.

 

Kadının toplumsal ve kamusal alanda çalışması İslam dininde yasak değildir. Bu durum toplumun geleneklerinden gelmiştir. Fakat insanlara İslam´dan gelmiş gibi gösteriliyor. Örtü ne kadını pasifleştirip eve kapatan bir unsur, ne de toplumda var olup, sosyalleşmesini engelleyen bir unsur değildir. ?Benden bir şey çıkmaz, bizden bir şey olmaz? gibi olumsuz duygulardan kurtularak Avrupa´nın yok ettiği o öz güveni yeniden inşa etmeliyiz. Öz güven hem kendine hem de insanlığa katkı sağlayacaktır. İnsan hayatında başarı; sevgi, özgüven ve umut üzerine inşa edilir. Elbette yaşadığımız dünyanın gerçekleri var. Açlığa bağlı ölümler, yaygınlaşan ve derinleşen yoksulluk var. Bunlar her geçen gün artmakta. Dünya yaşanabilir ve güvenilir olmaktan her geçen gün hızla uzaklaşıyor. Biz Müslüman kadınların ise bir şeyler yapması gerekiyor. Herkes dünyayı değiştirmeye çalışıyor ama hiç kimse kendini değiştirmiyor. ?Bir topluluk kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez.? (Ra´d Suresi 11) Bir toplumu değiştirecek olan kadınlardır. Toplumun inşası kadının ellerindedir. Çünkü kadınlardır nesil yetiştiren. Bu sebepten dolayı kadınların eğitimi daha önceliklidir. Toplumun daha çok ifsada uğramasını istemeyen her kadın ilk önce kendini yetiştirmeli ve umut etmelidir. İnanarak Allah rızası için insanlığa hizmet etmelidir. Bu toplum bizim ve bilgili, bilinçli nesiller için silkelenip kendimize gelme vakti. Ey kadın! Bırak batının şişirilmiş sözde örneklerini, senin tam da karşında dünyaya nam salmış eşsiz Müslüman kadınlar var. Gerçek rehberlerinin farkına var ve gerekeni yap?

 

BİZİM HANE / FATMA KARAKUZU

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?