USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Egzersiz Çeşitleri

15-10-2018

Bu yazıda sizlere ağırlık antrenmanı ve kardiyonun hem yağ yakımı hem de kas gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsedecek ve bu iki hedefe yönelik kıyaslamalar yapacağım, bu sayede minimum zaman kaybı ile hedefinize en optimal şekilde ulaşmanıza yardımcı olacağım.

Ağırlık çalışması öncelikle kişinin postürünü düzeltmek, doğru nefes almayı öğretmek, vücut kompozisyonunu değiştirmek / geliştirmek, kisinin güç, hız, patlayıcılık ve kas kütlesi inşaa etmek ve arttırmak için yapılan anaerobik çalışmaların genel tabiridir. Maksimum etki ve fayda görmek için serbest ağırlık ile uygulanması gereklidir.

Kardiyo, kalp ritmimizi yükselterek kalbimizi güçlendirmek, kan dolaşımımızı düzene sokmak, metabolizmamızı hızlandırmak ve günlük kalori açığı oluşturmak için uyguladığımız aerobik / anaerobik egzersizlerin genel tabiridir.

Kardiyo hem anaerobik (HIIT) hem de aerobik (LISS) stilde uygulanabilir, doğal olarak etkileri de farklı olacaktır.

Bu iki farklı kardiyo stilini ayrıntılı açıklamak gerekirse

LISS Nedir? (Düşük Tempo Aerobik Egzersizler)

Belli bir tempoda ve tempoyu sabit tutarak, uzun süre (45dk-60dk) yapılan kardiyo biçimidir. Bu kardiyo biçimi nispeten ?kolaydır?, uygularken tempomuz konuşmayı rahatça sürdürebileceğimiz hafif bir tempo olmalıdır. Ayrıca temposu düşük olan bu kardiyo stili aktif dinlenme için oldukça uygundur; ağırlık antrenmanlarınızdan daha kolay toparlanmanızı ve yenilenmenizi sağlar. Bu stilin dezavantaj olarak bahsedebileceğim yani ise afterburn effect yani antrenman sırasında metabolizmanızın ateşlenmesi ve antrenman bittikten sonra dahi yağ yakımına devam edilmesi maalesef söz konusu değil.

HIIT Nedir? (Yüksek Tempo Anaerobik Egzersizler)Bu kardiyo stilinde tempo oldukça yüksektir dolayısıyla antrenman oldukça yoğundur, kısa sureli (30 sn) patlayıcı ve hızlı egzersizden sonra 30-90 sn arası dinlenme ve bunun 5-15 tur arası tekrar edilmesinden oluşur. Az önce LISS kardiyoyu tanımlarken söz ettiğim afterburn effect yani antrenman bitse dahi metabolizmanın ateşlenmesinden dolayı gün içinde daha fazla kalori yakma etkisi HIIT kardiyonun en büyük avantajıdır.

Bu kardiyo stilinde dezavantaj olarak bahsedeceğim ise tempo ve yoğunluk yüksek olduğu için tıpkı ağırlık antrenmanlarında olduğu gibi kaslarınız yıkıma uğrayacaktır, yenilenmeyi, fitness / hasar yönetimini iyi uygulamanız gerekmektedir, eğer ciddi ağırlık çalışması yapıyorsanız haftada 2 kez HIIT antrenmanını geçmemenizi öneririm.

Ağırlık antrenmanı ve kardiyo tipleri hakkında kısaca bilgi verdikten sonra bu yazının asıl amacı olan bu iki çalışma stilinin yağ yakımı ve kas gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsedebilirim.

İlk olarak değinmek istediğim ve anlamanız gereken en önemli nokta; ağırlık antrenmanı ve kardiyo bir bütündür, amacınız ne olursa olsun antrenman programınızda ağırlık da kardiyo da her zaman için bulunmalıdır. Kas geliştirmeyi / yağsız kas kütlesi kazanmayı amaçlayan bir insan yapması gerektiği kadar kardiyo yaparsa çok daha iyi sonuç alacaktır. Aynı şekilde yağ yakmayı / kilo vermeyi hedefleyen bir insan sadece kardiyo yapmak yerine yapması gerektiği kadar ağırlık çalışması yaparak aldığı sonuçtan çok daha mutlu olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?