USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Egzersizin Önemi

09-07-2019

Merhaba değerli okurlarım?

Bu yazımda sizlere egzersiz ve faydaları ile ilgili bilgiler aktaracağım. Şimdiden sağlıklı günler diliyorum?

Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitelere genel olarak ?egzersiz? adı veriliyor. Tekrarlı vücut hareketleri olarak da söylenebiliyor. Genel sağlığın korunması ve devamı için gerekli aktivitelerdir. Günlük hayatın karmaşası içinde aklımıza gelmeyen egzersizler, aslında hayatınızı düzene sokabilir.

Herkes farklı amaçlarla egzersiz yapabilir. Kimi nefes egzersizi yapar, kimi de kaslarını sıkılaştırmak ister. Her ne amaçla olursa olsun egzersizler, sağlık için oldukça faydalı bir aktivite. Mümkünse her gün, değilse haftada 4-5 gün düzenli olarak yarım saat bile egzersiz yapsanız, sağlınızı ve formunuzu korumanız için yeterlidir.

EGZERSİZ TEKNİKLERİNİ ÖĞRENİN

En başta şunu belirteyim kıymetli okuyucular; rastgele egzersiz yapmak da faydalıdır; ancak yararlarını sınırlamış olabilirsiniz. Bunun için egzersiz tekniklerini öğrenin. İlk günlerde kendinizi çok yormayın, vücudunuzun egzersiz hareketlerine alışmasını bekleyin.

ASANSÖR YERİNE MERDİVEN

Egzersizler vücuda alınan oksijen oranını arttırır. Böylece akciğer ve kalbin fonksiyonları daha düzenli ve faydalı hale gelir. Günlük hayatınızdaki kondisyon ve enerjinizi artırır. Bunun sonucu olarak vücut daha az yorulur, daha verimli çalışırsınız. Mesela her gün asansör yerine merdiven kullanırsanız zamanla merdiven çıkarken düz yolda yürüyor gibi olursunuz.

EGZERSİZİN OLUMLU ETKİLERİ

* Kas kuvveti, dayanıklılığı ve esnekliği

* Kilo verme ve koruma

* Kardiyovasküler ve tromboz riskinde

* Kan yağ ve glikoz düzeyinin düşürülmesinde

* Psikolojik durum ve uyku kalitesini düzeltmede

20-30 DAKİKA DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART

Psikolojik sağlığımızın devamlılığı için yapılacak olan egzersizin, aerobik olarak haftada 2-4 gün ve en az 20-30 dakika süreyle, düzenli yapılması gerekmektedir. Genel olarak egzersiz, bireysel farklılıklar da göz önünde bulundurulmak kaydıyla, 8-12 hafta içerisinde etkisini gösterir. Grup çalışmalarıyla da egzersizin yalnızlık duygusunu azaltacağını da unutmamak gerekir.

EGZERSİZİN DİĞER FAYDALARI

Egzersizin diğer faydalarını da şöyle sıralayabiliriz; insülin hassasiyetini artırır, kan şekerinin kontrolünü sağlar, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, yağ yakılmasına yardımcı olur, kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını artırır, sindirimi kolaylaştırır, kemik yoğunluğunu azaltır, endişe ve korkuları yok eder, özgüven sağlar, cildi gençleştirir ve canlılık verir, cinsel sorunları azaltır, mutluluk verir.

Egzersizin hayatımızdaki önemi çok büyüktür. Egzersiz yapmadan olmaz. Egzersiz ileri ki yaşlar için de önemli.

?Egzersizin önemi? yazımızı burada noktalarken, bir diğer konu ile görüşmek üzere?

Sağlıklı ve sporlu günler diliyorum?

Sağlıcakla kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?