USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ekonomi Bakanı´nın Sivas İş Dünyası İle Buluşması

14-01-2020

Sivas için 2020 adına büyük şans olan bu toplantı Sivas siyaseti adına başarılı fakat STSO ve Bankaların tüccar ve iş adamlarını daveti açısından çok zayıftı.

Genel olarak Sayın Bakanımızın 2020 için aldığı tedbirlerin sahaya yansıması bakan beyin anlattığı gibi olduğu takdirde 2020 ekonomisi rayında ve başarılı geçecektir.

Esnaf ve tüccarlar olarak bizlerin beklediği de 2019´da %40 eriyen esnaf ve tüccarın yeniden kan ve canla ayakta kalmasından başka bir düşünce değil.

Konu başlıklarından en can alıcı nokta bankaların ülkemizden topladığı mevduatı yurt dışına aktarmasının engellenmiş olması, yerli üretime ve üretilen malzemelere kredilerin daha rahat aktarılması ,yabancı menşeili malzemelerin kredileri bankaların yurt dışı temin ettikleri kredilerle karşılama mevzuatı ,bankaların her hava bulutlu olunca kredileri kısmasını engellemiş gözüküyor.

Bu arada önemli konulardan bir tanesi de maliye ve SSK ya af olmayacağı fakat beklenen af ve kolaylaştırma adına yapılandırma modelinin uygulanması, bu da Sivas´a nefes aldıracağı gibi düzenli ödeme yapan mükelleflerin de haklarını korumuş olacak. 12 ile 48 ay yapılandırmadan bahsedildi ki bunun esnaf ve tüccarların sıkıntılı süreçlerini rahatlatacağı kanaatindeyim.

Banka genel müdürlerimizin sunumlarından çıkan sonuç itibari ile gerçekten milli bankaların daha nitelikli çalıştığı sözlerine katılmamak imkansız.  Bankaların milli düşünce ile karlılıktan önce ülkemizden toplanan mevduatın ve karların ülkemiz dışına çıkamaması bütün bankalar açısından milli ekonomiyi öne çıkartacaktır.

Sahada bu konuşmalar uygulanacak olursa ekonomi bankalar açısından milli bakış altında rayına oturacaktır.

Sanayi yatırımları konusunda Nuri Demirağ organize sanayinin alt yapısı konusu vardı zaten. Bence bu çok erken olan bir yatırım. Sivas´a yapılan bu yatırım kısa vadede Sivas ekonomisine katkısı olmayacağı kanaatindeyim.

Sivas için öncelikli değerlerimizin belirlendiği program hazırlanmadan turizm, branşlaşmış sanayi, sosyal bir yatırım haritası belirlenmeden Rüzgârın belirlediği yaprak misali bazen rast gelir bazen rast gelmeyen yatırımlarla savrulur dururuz.

Sivas ilçelerindeki esnaf ve tüccarın bu toplantıda bulunmayışı ayrıca sıkıntılı bir durum. Bizler ilçelerimizi şehir merkezimizle iç içe alamadığımız zaman başarı bizlere uzak olur.

Her şeye rağmen Ekonomi Bakanımıza ve katılan banka genel müdürlerimize, gelir idaresi genel müdürümüze şehrimizden katılan protokole, katılımcı esnaf ve tüccar arkadaşlarıma, moderatörlük yapan sayın STSO başkanımıza teşekkür ederim. Kapasite olarak yanlış yer tercihi ve eksik katılım da olsa şehrimiz ve ülkemiz adına başarılı bir toplantı olmuştur. İnşallah devamında daha da geliştirilerek yapılacağı inancı ile haftaya görüşmek dileği ile esin kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?