USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

El Bakımının Önemi

04-11-2021

Eller, yüzden sonra vücudun en çok dış etkilere açık olan bölgeleridir. Bu sebeple yüze uygulandığı gibi ellerin de belli periyotlarla yapılacak özel bakımlara ihtiyacı vardır.

Koronavirüs salgınından sonra, el hijyeninin önemi daha da arttı. Hepimiz ellerimizi daha fazla yıkamaya başladık. Doğal olarak bu durum, ellerimizin tahriş olma ihtimalini ve çatlaklarını artırdı. Havaların soğuması ile beraber deforme olan ellerimiz için nasıl bir yol izleyebiliriz bugün bunu konu alalım.

Ellerin bakımında her gün doğru ve düzenli nemlendirici kullanmak, bakımlı görüntüyü korumanın yanı sıra sıcak, soğuk, güneş, duman, deterjan, sabun ve benzeri dış etkilere karşı ellerin dayanıklılığını artırır. Ayrıca haftalık olarak uygulanacak peelingler ellerdeki ölü dokuyu temizler, güneşten ya da yaşlılıktan oluşabilecek lekelenme riskine karşı cildi tazeler.

El Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

• Öncelikle cildimiz belirli bir nem seviyesinde olmalıdır. Nem seviyesinde azalma olması ciltte ve ellerde kuruma, çatlama ilerleyen dönmelerde egzama hastalığına kadar yol açmaktadır.

• Ellerimizin bakımı için öncelikle yapılması gereken ılık su teması olmalıdır. Suyun aşırı sıcak ya da soğuk olması cildimizde nem kaybını arttırmaktadır. El nemini sağlamak için vazelinli karışımlar tercih edilebilir.

• Kimyasal içerikli sabunlardan ve temizleyicilerden kaçınmak gerekmektedir. Koruyucu sabunlarla temizlik yapılmalı. Süt içeren el sabunları tercih edilmelidir. El ve tırnakların bir diğer dostu da limon suyudur. Arada bir tırnaklarınızı limon suyu ile ovalamanızda yarar var.

• Alkol içeren temizleyiciler cildimizi kurutmadan temizleme sağladıkları için daha çok tercih edilmektedir. Ancak salgın sebebiyle kullanılan dezenfektan temizleyicilerden sonra nemlendirici kremler tercih edilmelidir.

• Özellikle vazelin-gliserine hiyalüronik asitli, cildi koruyan seramid özelliği olan kremler tercih edilmelidir.

• Cildimiz güneşle temas ettiği için mutlaka güneş koruyucu kremleri ellerimiz için de tercih etmeliyiz.

Tırnaklar da ellerin bakımında estetik görünüm açısından önem isteyen yapılardır.

Hem estetik hem de hijyenik açıdan çok önemli olan el tırnakları pek çok hastalığın taşıyıcısı olabilir ayrıca ellerin estetik açıdan cerrahi yollarla gençleştirilmesi mümkün olmadığı için el bakımı daha fazla önem kazanır.

Tırnakların doğru kesilmesi, tırnak kenarındaki etlerin temizlenmesi, hem görüntü hem estetik açıdan önemlidir. Tırnak bakımında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

B vitamini takviyeleri almak tırnak bakımı için çok önemlidir. Biyotin tırnak bakımlarında en çok tercih ettiğimiz vitamindir. Günlük öğünlerinizde cilt ve tırnakları güçlendiren besinlere yer verin. Her gün yoğurt yiyin. Yoğurtta tırnakların oluşumu için gerekli protein vardır. Demir, bakır ve çinko içeren besinlere ağırlık verin. Kırılgan tırnaklara karşı ceviz ve yer fıstığı da yemenizde fayda var. Bu besinlerde biotin içerdiği için tırnak bakımında oldukça önem taşır.

Unutmayın ki elleriniz her zaman göz önünde olacaktır. Bu yüzden ellerinize bakın ve ne gördüğünüzü kendinize itiraf edin. Elleriniz hakkınızda birçok şey söyler. Hayatınızı nasıl yaşadığınızı, vücudunuzu sevip sevmediğinizi ve hatta ne tür bir işte çalıştığınızı bile ellerinize bakarak anlamak mümkündür. Ellerimiz de bizimle beraber yaşlanır; ancak bakımlı eller her zaman etrafımızdakilerin dikkatini çekecektir. Bu yüzden ellerimiz bizim en değerli hazinemizdir. Bu kadar büyük bir öneme sahip olan ellerimizle ilgilenmenin en güzel yolu onlara iyi bakmaktır. Kendinize ve ellerinize iyi bakın. Sağlıcakla kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?