USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Faizsiz Menkul Kıymet Kullanımı ? Sukuk -3-

12-02-2019

Muşaraka Sukuku Uygulaması

Emirates Airline´nın 550 milyon USD değerindeki 7 yıllık sukuku, Muşaraka ile yapılmıştır. Muşaraka veya ortak girişim Dubai Havaalanın yanında bulunan ve daha sonra Emirates´e kiralanacak yeni genel müdürlük binasının ve mühendislik merkezinin yapımı için kurulmuştur. Muşarakadan gelen kira geliri şeklinde olan kar, güvence    sertifikasındaki    periyodik    ödemeyi    yapmak    için    kullanılacaktır. Sitara Kimyasal Sanayileri Ltd, , Haziran 2002´de 360 milyon Riyal değerinde kar- zarar paylaşımına dayalı dönemsel finans sertifikalarını (TFC´s) ihraç etmiştir. TFC´s beş   yıl   için   sabitlenmiş   olup   kar/zarar   paylaşımı   şirketin   Kimya   bölümünün kar/zararına endekslenmiştir.

Kuveyt Finans Kurumu ( KFH) Likidite Yönetim Merkezi ( LMC) ve Al Muthanna Yatırım   irketi(MIC),  yetkilendirilmiş  ana  düzenleyiciler  olarak  Kheiran  Pearl  City projesinin parçası olan Lagon City rezidans ve ticari emlak projesini desteklemek için 125 milyon US$ Lagoon City Muşaraka sukuku ihraç etmiştir.

3.  İcara Sukuk

Bu sukuk türü sahibine kiradaki bir gayrimenkuldeki eşit ortaklığın sahipliğini veya gayrimenkulün intifa hakkını sunar. İcara sukuku sahiplerine gayrimenkulün mülkiyet hakkını,  kirasını  almayı  ve  sukuku  kiracının  haklarını  etkilemeyecek  şekilde  elden çıkarma mesela alım-satımını yapma hakkını tanır. İcara sukuku sahipleri söz konusu gayrimenkulün bakım maliyetlerini üstlenmektedirler. İcara sukuk, bir kira kontratı ile bağlanmış tanımlı, mevcut ve bilinen varlıkların mülkiyet hakkını sahiplerine sunar ve kira bedeli sukuk sahibine ödenir. İcara kiraları kiracının intifa hakkını kullanma dönemi ile ilişkili olmayabilir. Tarafların ortak kararı ile kiralamanın öncesinde, kiralanmış durumda iken veya kiraladıktan sonra yapılabilir. Bu esneklik çeşitli türlerde kontratların geliştirilmesini    ve    sukukun    çeşitli    amaçlar    için    kullanılmasını    sağlamaktadır.

İcara sukukun özellikleri

Bir icara kontratı yapılırken söz konusu varlığın kiralanabilir olduğu ve kira miktarının ne kadar olduğunu tarafların açıkça biliyor olması gerekmektedir. Eğer her ikisi de biliniyorsa henüz inşa edilmekte olan varlık veya gayrimenkuller de kontratta açıkça tanımlanmak kaydıyla kiraya verenin normal şekilde elde edeceği, inşa edeceği veya alacağı varlığın kiraya verilmesini sağlayarak sukuka konu  olabilir.  Kiraya  veren,  kiracının  varlıktan  yararlanma  hakkını engellemeyecek şekilde varlığı satabilir. Varlığın yeni sahibi kirayı alma hakkını da elde edecektir.

Kira tutarı kiralamanın ilk döneminde açıkça ve sonraki dönemler için yenilerek belirlenebilir. Kira sabit bir oranda artabilirken, bilinen bir değişkene bağlı olarak artabilir veya azalabilir.

İslami kaidelere göre, varlığın temel yapısıyla ilgili ödemeler ve maliyetler varlığın sahibinin  sorumluluğundadır.  Kullanımı  ile  ilgili  oluşan  bakım  giderleri  ise kiracının yükümlülüğündedir.

İcara  sukukunun  ihraç  sürecinde  varlığı  satın  alan  ve  yatırımcılara  sukuku dağıtan bir SPV vardır. SPV varlığı ödemeyi yaparak satın alır ve daha sonra varlık üçüncü tarafa kullanım için kiraya verilebilir. Kiracı SPV´ye periyodik olarak kirayı öder ve SPV sukuk sahiplerine kira bedelini dağıtır.

İcara sukuk ciro edilebilir ve ikincil piyasada alım satımı yapılabilir.

İcara sukuk ihraç edenlere yönetim ve pazarlama açısından yüksek derecede esneklik  sağlar.  Merkezi  hükümetler,  belediyeler  özel  ve  kamu  sektöründe faaliyet gösteren varlık sahipleri bu sukuk türünü ihraç edebilmektedirler. Buna ek olarak finansal aracı kuruluşlar veya doğrudan varlık sahipleri de ihracı gerçekleştirebilirler.

İşlem adımları

Yükümlü söz konusu varlığı önceden anlaşılmış olan fiyattan SPV´ye satar.

SPV satın aldığı fiyatta eşit şekilde sukuk sertifikası ihraç ederek finansmanı sağlar.

Kira sözleşmesi, belirlenmiş bir süre için yükümlünün varlığı kiracı olarak yeniden kiralamasıyla SPV ve yükümlü arasında imzalanır.

SPV yükümlüden periyodik olarak kirayı alır.

Kira tutarı yatırımcılara (sukuk sahiplerine) dağıtılır.

Vadede  veya  parçalanma  durumunda,  SPV  önceden  belirlenmiş  bir  fiyattan varlığı yükümlüye geri satar. Bu tutar icara sukukun şartlarındaki tüm borçlara eşit olmalıdır.

4.  Murabaha Sukuk

Bu sukuk türünde sertifika ihraç eden taraf Emtia Murabahası satıcısı, murabaha alan emtianın alıcısı ve fon da emtianın satın alma maliyetidir. Sertifika sahipleri murabaha emtiasına sahip olurlar ve emtianın tekrar satışında nihai satış fiyatı hakkına sahiptirler.

Murabaha temelli sukukun hukuki olarak geçerli olması için sadece birincil piyasada işlem görmesi gerekir. Sukukun ciro edilmesi veya ikincil piyasada işlem görmesine İslam hukuku tarafından izin verilmemiştir. Çünkü sertifikalar, emtia alıcısının sertifika sahiplerine borcunu temsil etmektedir ve borcun vadeli olarak  alınıp  satılması faizle sonuçlanacağından izin verilmemiştir. Borç enstrümanı olmasına rağmen büyük bölümü muşaraka veya icara sukuku gibi ciro edilebilir enstrümanlardan oluşan ve bir portföyün küçük bir parçasını oluşturursa murabaha sukuku ciro edilebilir. Murabaha sukuku, anlaşılan fiyattan borcun satışına (bai-al-dayn) izin verilen Malezya´da daha yaygındır.

İşlem adımları

SPV ve borçlu arasında ana sözleşme imzalanır.

SPV yatırımcılara sukuk ihraç eder ve sukuk getirisi alır. SPV emtia satıcısından spotta emtia satın alır.

SPV emtiayı kar marjını ekleyerek spot fiyattan anlaşılan zaman diliminde taksitli ödenmek üzere borçluya satar.

Borçlu emtiayı spotta emtia alıcısına satar. Yatırımcılar nihai satış bedeli ve getiri elde ederler.

Devamı yarın?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?