USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gardaş Validen Gardaşlarımıza Yakışır Festival

09-08-2019

İlimizde ilk kez düzenlenen ?Sivas Gardaşlık Festivali?, 05-06 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festival, ´Kanım Sana Feda Gardaşım, etkinliği ile başlayarak il protokolü kan bağışının önemine vurgu yaptı.

Kongre Müzesi bahçesindeki ´Eski Sivas Fotoğrafları´ konulu sergi de anlamlı bir diğer etkinlikti. Halk oyunları gösterileri olmazsa olmazlardandı ve ilgiyle izlendi.

Sivas Numune Hastanesi´nde 05 Ağustos 2019´da dünyaya gelen Sivaslı ilk bebeklere ziyarette hayli anlamlıydı.

Diğer yandan festivalin en önemli etkinliklerinden olan geleneksel sokak oyunları, yeni nesil için çok önemliydi. Umarım bu oyunlar tüm okullarda yaygınlaştırılır. Çünkü içerisinde ?aşık, topaç çevirme ve çember çevirme´ gibi yeni nesle değer katacak oyunlar vardı.

Tren garından başlayan Gardaşlık Yürüyüşünde yediden yetmişe herkes yer aldı. Yürüyüşün ardından özenle yazılmış ve içeriğinde aşırı anlam ihtiva eden ?Gardaşlık Bildirgesi´ okundu. Bu bildirgenin kültür şehri Sivas´ta her yere asılması artık kaçınılmaz gibi görünüyor.

Gelelim festivalin en renkli görüntüsüne? Sivas Ağırlama Halayı´nda yaşandı bu görüntü... Gardaş Valimiz, 1058 kişinin Sivas Ağırlama Halayını çekmesinin ardından Suvas´un uşağu gibi hemşerilerimizle birlikte halaya eşlik etti. O karenin samimiyeti bir başkaydı.

Akşam ise ´Haydi Komşum Parka´ etkinliği düzenlendi. Şehrimizin 5 ayrı parkında düzenlenen etkinliklerden Ethembey Parkı´nda komşuları ile bir araya gelen Vali Salih Ayhan, daha sonra festivalin ilk gününü, Gardaşlar Tepesi´nde´ Çadırını Al da Gel´ etkinliği ile noktaladı. Bu etkinlikte büyük ilgi gördü.

Festivalin ikinci gününde sanatçı Hasan Keşkek´in, Buruciye Medresesi´ndeki ´Gardaşlık´ konulu sohbetinin ardından "Sazını Al da Gel" etkinliği düzenlendi. Sazın sözün başkenti tarihi meydanda hep birlikte sazlar çalınıp, türküler söylendi.

Festivalde gardaş şehrimiz Amasya´dan misafirlerimiz de vardı. Onlara ?Gardaşlık Belgesi? takdim edildi. ?Gardaşlık? kültürüne olan muhabbet ve bağlılıklarından dolayı da, "Sivas´ı Unutmayan Gardaşım" ödülüne layık görülen araştırmacı, yazar, sanatçı, iş insanı, yayıncıdan oluşan 9 hemşerimize ?Gardaşlık Belgesi? verildi.

Gecenin ve festivalin finalinde ise ses sanatçıları hemşerimiz Pınar Dağdelen ile Serdar Ortaç, Kongre Müzesi bahçesinde hayranları ile buluştu. Konserin sonunda Vali Salih Ayhan´ın, Serdar Ortaç´a Sivas´ta askerliğini yaptığı yıllara ait fotoğrafını takdim etmesi de sanatçıya büyük sürpriz oldu.

Bu coşkuyu 2 gün boyunca Sivas´a yaşatan gardaş valimize çok teşekkür ediyoruz. Festivalin tarihine takılanlara da söyleyecek söz bulamıyorum. Gurbetçi hemşerilerimizin en çok ilimizde olduğu, sosyal ve kültürel zenginliklerimizi paylaştığımız bu güzel iki günde unutulmaz anılar yaşanmış oldu. Esnaf güzel günler geçirdi, halkımız sokaklarda idi.

Daha ne olsun şehir canlı halini korusun!...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?