USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Güç Sporları ve Farklılıklar

03-09-2018

Powerlifting: Büyük kas gruplarını çalıştıran ve tek bir bölgenin değil tüm vücudun gücüyle kaldırılan en önemli 3 harekette kaldırılan ağırlık önemsenir: Deadlift, Squat, Bench Press. Müsabakalarında bu 3 hareketin toplamında en çok ağırlığı kaldıran kazanır. Genelde küçük kas grupları çalıştırılmaz compound(tüm vücut hareketlerinin) o bölgeleri de çalıştırdığı düşünülür. Salonlarda amatör olarak yapanların antrenmanları genelde 40 dakikayı geçmez. İsteğe göre küçük kas gruplarını çalıştıran hareketler de eklenebilir bu hareketler aksesuar hareketler diye geçer.

Strongman: Amaç yine en çok ağırlığı kaldırmaktır ama powerlifting´den farkı 3 büyük hareket dışında tır çekme, araba taşıma, kaya kaldırma gibi şova yönelik hareketlerin yapılmasıdır. Amaç dünyanın en güçlü adamı olduğunu göstermektir. Müsabıklar çok iyi para kazanır ülkemizde izlenmese de yurtdışında çok iyi televizyon geliri elde ederler.

Bodybuilding: Bugün bir salona kaydolduğunuzda yapacağınız ağırlık çalışmasıdır. Küçük büyük tüm kas grupları çalıştırılmaya çalışılır. Gelişim kaldırılan ağırlıkla değil vücudun aldığı şekille ölçülür. Salonlarda amatör olarak yapanların antrenmanları genel olarak 5 gün günde 1 saat yada 3 gün günde 2 saat şeklindedir. Bir antrenmanda 9 kadar hareket yapılır. Müsabakalarında vücudun şekline göre puan verilir

Hangisini Yapmalıyım?

Amatör olararak body building ilgilenen arkadaşlar bütün kış büyümeye yazın da yağ yakmaya çalışırlar yazın yağ yakma dönemine girdiklerinde güçlerini ve kas kütlelerini kaybederler kışın kilo almaya başladıklarında sixpacklerini ve adonislerini. Saatlerini spor salonunda küçük kas gruplarını şekillendirmekle harcarlar, paralarını body building topluluğunun önerdiği supplementlere (protein tozu, bcaa, creatin vs.) harcarlar ama hepsi yılın kısa bir bölümünde fit görünebilmek içindir. En kötüsü ise 3-4 yılını body yapmaya harcamış insanlar ilerlemeleri durduğunu görünce steroidlere vs. başvurur ve sağlıklarından olur.

Ülkemizde powerlifter ya da strongmanlerin sayısı yok denecek kadar azdır. Ama benim önerim powerlifting.

Neden Powerlifting?

-Powerlifting vakit kaybetmeden sizi doğrudan güçlü biri yapar.

-Powerlifting´de bodyciler gibi küçük ağırlıklarla çalışmaz her antrenmanda daha da güçlü olduğunuzu görürsünüz.

-Powerlifting´de küçük kas gruplarına ya da tek kas grubuna 3-5 farklı hareket uygulamak yerine 3 büyük harekete odaklanır zamandan kazanırsınız üstelik gelinen son noktada küçük kas gruplarınız bodybuilding´ciler kadar gelişmiş olur çünkü tüm vücut antrenmanları vücudun her kas grubunu çalıştırır.

-Powerlifting´de binbir çeşit protein tozuna takviyeye gerek yoktur paranız cebinizde kalır. İki saatte bir yemek yemenize 3 saatte bir protein shakeinizi dikmenize gerek yoktur.

-Powerlifting hayatınızdan çalmaz body gibi çok fazla fedakarlık isteyip sizi geri dönülmez noktaya getirmez sadece haftada 3 gün 40 dakikanızı ayırırsınız hayatınızın geri kalanını etkilemez.

-Powerlifting bodybuilding´den daha kolaydır. Yapacağınız hareketler bellidir.

-Powerlifting´de saçmalıklara yer yoktur. Motivasyon, no pain no gain, pump hissi vs. gibi gereksiz şeylerle kafanızı doldurmaz gelecek sefer daha fazla ağırlığı zorlanmadan bağırmadan ya da başkasından yardım isteyip yarısını ona taşıttırmadan kaldırabileceğinizi bilirsin

-Powerlifting´de size birşeyler satmaya çalışan insanlar yoktur. Her hafta yeni antrenman programları çıkmaz 100 yıl da olsa aynı programlar yapılır.

Hepinize iyi günler diliyorum kıymetli okuyucularımız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?