USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Halis Niyet ve Samimiyet

20-06-2020

Bazen niyet amelin de önüne geçer. Çeşitli sebeplerle işlenemeyen amel, niyet sebebiyle sanki işlenmiş gibi ecir kazandırır

 

?Halis niyet ve samimiyet? biz Müslümanlar için çok önemli değerler. Dün Cuma hutbesinde de değinilen konuya dikkat çekmeye çalışacağım.

Azim, kasıt, kesin irade; kalbin bir şeyi bilmesi; kalbin bir şeye karar verip, o işin niçin yapıldığını bilmesi anlamında bir fıkıh terimi. Çoğulu "niyyât"dır.

İslam´da yapılan amellerin değeri niyete göre belirlendiği için, niyetin önemli bir yeri vardır.

Kuran-ı Kerim´de, dua ederken Cenab-ı Hakk´ın rızasını dileyen yoksulların bu özelliği şöyle övülür:

"Sabah akşam Rabbine, sırf O´nun rızasını dileyerek dua edenleri huzurundan kovma. Sen kafirlere, kâfirler de sana hesap verecek değildir. Yoksulları kovarsan, zâlimlerden olursun" (el-En´âm, 7/52).

Kureyş´in ileri gelenleri, Hz. Peygamber´den yoksulları yanından uzaklaştırması şartıyla görüşebileceklerini bildirmişlerdi. Hz. Peygamber de sadece onlar gelmek istediklerinde bunu kabul edebileceğini bildirince bu ayet inmiş, yoksullar saf niyet ve ihlâsları sebebiyle Yüce Allah´ın yardımına mazhar olmuşlardır.

Hz. Ömer (r.a)´den rivayet edilen bir hadiste de şöyle buyurulur:

Ameller ancak niyetlere göredir. Herkes için ancak niyet ettiği şey vardır. Kimin hicreti Allah ve Resulüne ise, onun hicreti Allah ve Resulünedir. Kimin hicreti de dünya veya bir kadınla evlenmek için ise, onun hicreti de, hicret ettiği şeyedir"

 İmam Şâfiî ve diğer bazı âlimler, bu hadisin İslam´ın üçte birini teşkil ettiğini, yine İmam Şâfiî´nin; fıkhın yetmiş konusunun bu hadis-i şerifle bağlantılı olduğunu söylediği nakledilir.

Ebu Dâvud şöyle demiştir:

"Hz. Peygamberden beşyüz bin hadis yazdım. Bunlardan hükümler konusunda dörtbin sekizyüz hadis seçtim. Zühd ve takvâya dair hadislere gelince; onları kitabıma almadım.

Bir kimseye bunlardan dini için aşağıdaki dört tanesi yeter:

1) Ameller niyetlere göredir.

2) Helâl ve haram açıklanmıştır.

3) Kişinin kendini ilgilendirmeyen şeyleri bırakması müslümanlığının güzelliğindendir.

4) Sizden biriniz, kendisi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi için de istemedikçe gerçek mümin olamaz hadisleridir"

Bazen niyet amelin de önüne geçer. Çeşitli sebeplerle işlenemeyen amel, niyet sebebiyle sanki işlenmiş gibi ecir kazandırır. Zeyd b. Sabit (r.a)´ten şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Müminlerden savaşa katılmayıp oturanlarla, Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad edenler bir değildir" (en-Nisâ´, 4/95) ayeti inince, Allah Elçisi bunu yazmamı istedi. Tam bu sırada bir a´ma olan Abdullah İbn Ümmi Mektûm gelerek; "Ey Allah´ın Resulü cihada gücüm yetseydi, ben de gider düşmanla savaş yapardım" dedi. Bunun üzerine Cenab-ı Hak aynı ayetin devamında; "Özürsüz olarak (savaşa katılmayıp oturanlar)" istisnasını indirdi". Buna göre özürleri sebebiyle savaşa katılamayanlar sırf niyetleri yüzünden savaşa katılanların ecrini almaktadır.

Haftaya görüşmek üzere Allah´a emanet olun?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?