USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hamilelikte Egzersiz

02-02-2019

Evet kıymetli okuyucularımız bu haftaki makalemizde bayanların sağlığı için büyük önem taşıyan ve hamilelikte yapılması gereken sağlıklı egzersizlerden birini Kegel egzersizini ele alacağız.

Hamilelik ve bebek sahibi olmak, bir kadının hayatında yaşayabileceği en güzel ve en özel durumlardır. Doğan bebeğin güzelliği, anne-babasına verdiği o övünç ve gurur hiçbir şeyle kıyaslanamayacak güzeldir. Bu nedenledir ki birçok kadın, bu özel dönemde vücudunda yaşadığı sıkıntı ve sorunları çok da kafasına takmamaya çalışır. Ama yine de bu dönemde ve de tabii ki sonrasında alınacak birkaç önlem sevincin de gölgelenmemesine yardımcı olur.

Bu önlemlerden biri anne için büyük önem taşıyan Kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri (pelvik taban egzersizleri) rahim, vajina, idrar torbası ve rektumu sararak alttan destek yapan kas grubunun kuvvetlendirilmesini sağlayan egzersizlerdir. Kegel egzersizlerini yaparak bu kasları yumuşatmak ve kuvvetlendirmek, gebeliğinizin son aylarında hissedeceğiniz rahatsızlıkları azaltacağı gibi idrar kaçırma ve hemoroit gibi gebelik sırasında başlayıp sonra da devam eden iki sık görülen sorunu da en aza indirgemeye yardımcı olur. Leğen kemiği tabanı kaslarını güçlendirmek hem gebelik sırasında hem de sonrasında idrarını tutamama sorunun ortaya çıkma riskini azaltabilir. 

Ayrıca bu egzersizler sayesinde anne, doğum sırasında daha iyi ıkınabilir ve bu da doğumu kolaylaştırır. Bir diğer yararı da doğum sırasında oluşabilecek yırtıkları en aza indirmesidir. Aynı zamanda doğum öncesi ve sonrasında cinsel ilişkiden alınacak zevki de artırır.

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizlerini doğu yaptığınızdan emin olabilmek için öncellikle vajinanın ve makatın etrafında bulunan leğen kemiği tabanı kaslarınızı tespit etmeniz gerekir. Doğru kasları bulduğunuzdan emin olmak için tuvalete giderken idrar akışını durdurmaya çalışabilirsiniz. Eğer durdurabiliyorsanız, doğru kasları bulmuşsunuz demektir ama bunu alışkanlık haline getirmemeniz gerekir çünkü idrar yaparken ya da idrar torbanız doluyken Kegel egzersizleri yapmak kasları zayıflatabilir de. Ayrıca idrar torbasının tam olarak boşaltılmamasına yol açar ki bu da idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.

Doğru kasları bulmakta zorlanıyorsanız, farklı bir teknik deneyebilirsiniz. Parmağınızı vajinanızın içine sokun ve sıkıştırdığınızda vajinanızın kasıldığını hissedin. Sıkıştırdığınız kaslar sizin leğen kemiği tabanı kaslarınızdır.

Leğen kemiği tabanı kaslarınızı tespit ettikten sonra idrar torbanızı boşaltın. Kegel egzersizlerini oturarak, ayakta durarak, yatarak istediğiniz pozisyonda yapabilirsiniz. Sizin için uygun pozisyonu alın ve leğen kemiği tabanı kaslarınızı iyice gerin. Her seferinde beş saniye olmak üzere bunu sık aralıklarla ve art arda dört beş kez yapın. Kaslarınızı her seferinde 10 saniye kasılı vaziyette tutabilecek hale gelene kadar çalışın ve kasılmalar arasında 10 saniye gevşeyin. Gün boyunca 3 dizi 10 Kegel egzersiz, 3 dizi de mini Kegel egzersizi yapın. 10´a ya da 20´ye kadar çabucak sayın ve her sayı söyleyişinizde leğen kemiği tabanı kaslarınızı kasıp bırakın.

Kegel egzersizlerini yaparken karnınızdaki, uyluklarınızdaki ve kalçanızdaki kasları kasmayın. Bu, leğen kemiği tabanı kaslarınızın elastikiyetini daha da bozabilir. Ve nefesinizi tutmayın. Gevşeyin ve vajinanız ve makatınız etrafındaki kasları kasmaya odaklanın.

Kegel egzersizlerinden hemen fayda beklemeniz yanlış olur. Bu egzersizlerin yararını görmeniz 4-6 haftayı bulabilir. Egzersizler işe yaramıyorsa ise bir doktora görünmekte fayda vardır.

Herkese iyi günler diliyorum kıymetli okurlarımız?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?