USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hangi Cilt Tipine Sahibim?

20-01-2022

Merhabalar. Öncelikle hepinize güzel haftalar diliyorum. Umuyorum ki yazılarımız birilerinin cildine dokunuyordur. Bu haftaki konumuza geçmeden önce bir konuya değinmek istiyorum.  Geçen hafta sosyal medya aracılığı ile yaptığım anket sonuçlarına göre kendi danışanlarımı baz alarak, %70 danışanım cilt tipini bilmiyor. Yani bu şu demek oluyor: Bizler cildimizi tanımıyoruz, ezbere ve kulaktan dolma bilgiler ile ürünler kullanıp cildimize zarar veriyoruz. Peki cildinizi nasıl tanıyabiliriz? Buyurun, bu haftaki konumuzu inceleyelim.

Her cilt tipi için farklı bakım, maske ve tedaviler uygulandığı için, kendi cilt tipinizi bilmenizde fayda var. Doğru cilt bakımı yapabilmek, önerilerini uygulayabilmek, cildinize uygun tarifler seçmek, satın alacağınız kozmetik ürünlerin cildinize uyumlu olduğunu tespit edebilmek gibi sebepler için öncelikle cilt tipinizi doğru tespit etmelisiniz.

Cilt tipinizi tespit ettikten sonra, nasıl davrandığını hangi bileşene ne tepki verdiğini anlayarak doğru bir cilt bakım rutini oluşturabilirsiniz. İlk bakışta kulağa karmaşık gibi geldiğini biliyorum. Ancak cilt en büyük organdır, akıllı ve zekidir ama karmaşıktır. Yanlış ürünü kullanmak cildinizde istenmeyen durumlara sebep olabilir. Zaten kozmetik ürünleri yakından incelerseniz her birinin üzerinde hangi cilt tipleri ile uyumlu olduğunu belirttiklerini göreceksiniz. Cilt tipinizi belirlemek için yapabileceğiniz bir kaç yöntem bulunuyor.

Dermatoloğa gitmek, elbette cilt tipinizi belirlemenin en iyi yoludur. Doktorlar, özellikle akneye yatkın veya hassas bir cildiniz varsa kapsamlı bir değerlendirme yapabilir, değerlendirebilir ve öneriler sunabilirler. Veya güvenilir bir güzellik merkeziniz var ise buradaki cilt bakım uzmanınızdan da bu konuda yardım isteyebilirsiniz. Ama dermatoloğa veya bir uzmana gitmeden bir fikir sahibi olmak istiyorsanız, evde cilt tipinizi şu yöntemlerle belirleyebilirsiniz:

1.ÇIPLAK YÜZ YÖNTEMİ

1. Yüzünüzü hafif bir temizleyici ile iyice temizleyin ve hafifçe kurulayın.

2. Cildinizin nefes almasına izin verin. Herhangi bir losyon veya nemlendirici uygulamayın.

3. Yaklaşık 30 dakika sonra, herhangi bir parlaklık olup olmadığını görmek için yanaklarınıza, çene çizginize, burnunuza ve alnınıza yakından bakın.

4. 30 dakika daha geçsin. Cildinizin kuru veya ağrılı olup olmadığını gözlemleyin. Yüz kaslarınızın gülümsediğinizde veya gerdiğinizde nasıl hissettiğinizi görün.

5. Sıkı veya kuru hissediyor mu? Muhtemelen kuru bir cildiniz var.

6. Burnunuzda ve alnınızda parlak bir parlaklık gördünüz mü? Normal veya karma bir cildiniz olması muhtemeldir.

7. Yanaklarınızın da alnınız ve burnunuzla birlikte parladığını görürseniz, büyük olasılıkla yağlı bir cildiniz vardır.

2. KURUTMA KAĞIDI YÖNTEMİ

1. Bir kurutma kağıdı alın ve yüzünüzün her tarafına hafifçe vurun. Çene, burun, alın, yanaklar vb.

2. Yaprakta biriken yağ miktarını değerlendirmek için tabakayı ışığa doğru tutun.

3. Yaprak az veya ihmal edilebilir oranda yağa sahipse, muhtemelen kuru bir cildiniz vardır.

4. Kurutma kağıdında, özellikle alnınızın ve burnunuzun çevresinde çok fazla yağ görürseniz, normal veya karma bir cilde sahip olmalısınız.

5. Bununla birlikte, kurutma kağıdı tamamen yağ ile doluysa, yağlı bir cildiniz vardır.

6. Bu yöntem de kolay ve etkilidir.

3. ŞABLON YÖNETİMİ

Aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplara uygun olan okları takip ederek cilt tipinizin hangi gruba ait olduğunu öğrenebilirsiniz.

Cilt tipinizi belirlediniz ancak ne tür ürünler kullanacağınızı bilmiyorsunuz. Bu konuya da başka bir hafta detaylı olarak değineceğiz. Şimdilik cildinize ve kendinize iyi bakın. Sevgiyle kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?