USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HEDEFİMİZ SİVAS´TA SANAT´A VE ZANAATKARA KATKI SUNMAK?

19-01-2017

Bugün sohbetimizi SİVAS Belediye Başkanı Sayın Sami AYDIN ile gerçekleştirdik, Röportajımıza başlamadan evvel Belediye Başkanımız;

?Teşekkür ediyoruz, Sivas denildiği zaman aklımıza gelenlerden bir tanesi de Sivas´ın Tarihi, Kültürü, Sanatı, Zanaatkarı, dolayısıyla bu konularda soracağınız sorulara içtenlikle cevap vereceğim?? dedikten sonra keyifli bir sohbet startını verdik. Sabırla ve dikkatlice okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum?

BAŞKANIM SANATÇI VE ZANAATKAR KAVRAMLARI SİZCE NEDİR?

Sanatçı denildiği zaman, yapmış olduğu işi en ince ayrıntılarına kadar özümsemiş, bunun eğitimini almış, çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan Ustalığa kadar bir zincirin gerekli olan tüm halkalarında görev almış ve işi en ince detayına kadar özümsemiş, yaptığı işi bir eser olarak gören bunun maddi boyutundan çok ortaya çıkardığı eseriyle mutlu olan bir insan olarak anlıyorum. Zanaatkar ise bu işleri yapan ve bunları kurumsallaştıran, kendisinden sonraki nesillere aktaran kişilerdir.

SİVAS BELEDİYESİ´NİN ZANAATKARLARA DESTEĞİ NEDİR?

Sivas Belediyesi olarak mümkün olduğunca Zanaatkarların ve zanaat mesleklerinin yaşamasını istiyoruz. Bunu yaparken Sivas´ın geçmişten günümüze, bugünden gelecek nesillere aktarılması gereken çok önemli değerleri var. Bunu da ancak Zanaatkarlarımızla sürdürebiliriz. Bunun sadece Sivas´ın belli değerlerini ortaya çıkarmakla kalmaması gerektiğini, bu işi yapan Zanaatkarlarımıza da KAZANÇ şeklinde dönüşmesi ve bununda sürdürebilir noktaya ulaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu düşünce ile İHRAMCIZADE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ, burası biliyorsunuz eski adı ÇORAPCI İŞHANI olarak bilinen bir yerdi, Belediye başkanı olduğum ilk dönemde buranın mülkiyetini satın aldık, benden sonraki dönemde de arkadaşlarımız restorasyonunu gerçekleştirdiler bizde burayı Zanaatkarlarımıza tahsis ettik ve kaybolmaya yüz tutan zanaatlarımızı yaşatmaya çalışıyoruz ve halkımıza ücretsiz olarak kurslar düzenliyoruz. Önümüzdeki süreçte de bir EL SANATLARI MERKEZİ oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda Esnaf ve Sanatkarlar odası Birlik başkanımızla da istişare ediyoruz. İnşaallah Sivas´ımızda faaliyet gösteren Zanaatkarlarımızı kendi yaşamlarını da garanti altına alacak ve Aile ihtiyacını karşılayabilecek bir ortam ve imkana kavuşturmak, bununla birlikte yeni çırakların, kalfaların ve ustaların yetişmelerini sağlamak istiyoruz. Konu ile ilgili olarak çalışmalarımız devam etmektedir.

       Çok sayıda Kültür merkezimiz var bunlardan bir tanesi rahmetli Muhsin YAZICIOĞLU´nun Annesinin adı ile anılan Fidan YAZICIOĞLU Kültür Merkezi, burada 60 (Altmış) değişik branşta insanlarımızı vasıfsız olmaktan kurtarıp Vasıflı bir birey haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunların içerisinde Çok değişik branşlarımız var ama Sanat´a  Zanaat´ a yönelik değişik branşlarımız da mevcuttur. Hedefimiz Sivas´ta Sanat´a ve Zanaatkara katkı sunmak. Bununla beraber 2 (iki) tane de yeni hizmete açmak olduğumuz KÜLTÜR MERKEZİ´ miz var. Bu kültür merkezlerimiz özellikle kadınlarımıza yöneliktir. Bir tanesi Gökçebostan Mevkiinde 1700 metrekare 4 katlı, inşaatımız bitti, İnşaallah şubat ayı itibari ile burada da hedef kitlemiz o bölgede ki ev hanımlarımız başta olmak üzere SİVAS´A HİZMET SUNABİLMEK. Bir benzer Kültür merkezimizde Kılavuz bölgesinde, Şubat ayı itibari ile burasıda hizmete girecektir. Biz bu hizmetlerimizle özellikle ev kadınlarının kendi evlerinde ürettikleri ürünleri Tarihi Kent Meydanında bulunan HANIMELİ ÇARŞISI diye bilinen yerimizde üreten insanlarımız adına biz pazarlıyoruz. Kültür ve Sanat Merkezlerimizde önce halkımıza kurslar düzenleyerek ÖĞRETİYORUZ , sonra ÜRETMELERİNİ sağlıyoruz ve bu ürettikleri ürünleri Sivas Belediyesi bünyesindeki yerimizde PAZARA sunarak vatandaşımızın GELİR sağlamasına katkıda bulunuyoruz. Belediye olarak Zanaatkarlarımıza da bir diğer katkımızı da ifade etmek gerekirse, Belediyemizi ziyarete gelen Siyaset, Sanat ve İş Dünyasından misafirlerimize veya Belediye olarak ziyarete gittiğimiz yerlere mümkün olduğu kadar SİVAS ZANAATKARININ ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİ HEDİYE EDİYORUZ.

       Sivas Halk Eğitim Merkezi ve İş Kur müdürlüğü ile yaptığımız ortak çalışmalarımız var. Cumhuriyet Üniversitesi ile de zaman zaman çalışmalarımız olmaktadır. İhtiyaç ve talep doğrultusunda Vatandaşlarımızı özellikle Kadın ve Gençlerimizi belli bir sanat dalında verimli hale gelmelerini arzu ediyoruz. Tarihi incelediğimiz zaman, her Osmanlı padişahının bir sanat dalında uzman olduklarını biliyoruz. Dikkat ederseniz Diriliş Ertuğrul Dizisinde Sadettin Köpek´in nakkaşlık yaptığını görüyoruz, Osmanlı paşa ve Padişahlarında gelenek haline gelmiş bir olay neden? İnsanın herşeyini elinden alabilirsiniz ama sanatını elinden alamazsınız ve o sanat gerektiği zaman karnının doyması ve geçimini sağlamak için en kıymetli hazinedir. Bu bakımdan Ülkemizde yaşayan her bir birey için Kültür ve Sanatın devamlılığını sağlayabilirsek, sadece meslek olarak değil, hangi meslek te, hangi konumda olursanız olun bir sanat dalında yetişmiş olmanız gerekmektedir diye düşünüyorum.

BAŞKANIM SİZ ?MİMAR? SINIZ DOLAYISI İLE SANATKARSINIZ, HATTA OSMANLI DÖNEMİNDE BAYAGI SANATLAR ADI İLE ADLANDIRILIRDI MİMARLIK, SİZİN BAKIŞ AÇINIZLA BİR BAŞKASININ BAKMASI ARASINDA ELBETTE FARK VARDIR, DOLAYISI İLE SİVAS´TA NEDEN ?MODERN MÜZE? YOKTUR?

Olaya Sanat açısından bakarsanız ciddi bir eksikliktir. Ancak şu açıdan incelediğimizde Sivas Şehircilik anlamında, belediyecilik anlamında çok eksiklikleri, ihtiyaçları olan şehirlerden bir tanesi, sizin belli imkanlarınız ama şehrinde belli ihtiyaçları var. Bu sahip olduğunuz imkanları ihtiyaçlarınıza göre planlamanız gerekmektedir. Bizim şehrimizin dikkat ederseniz Alt yapısında ciddi eksiklikler var biz Belediye olarak sürekli bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Biz ilk Belediye Başkanı olduğumuz dönemde bu şehrin Yeşil alan diyebileceğimiz Park, Mesire alanı gibi şehrin görünümüne ciddi pozitif katkı sağlayacak hemen hemen hiçbir şeyimiz yoktu. Şehir içerisinde çevreyi çok kötü olumsuz etkileyen bir çok dereler hem sağlık açısından hem de çevre açısından çok büyük tehditler oluşturuyordu. Bir çok insanımız huzur içerisinde çocuklarını büyütebilecekleri, sosyal alanlardan yoksundu. Bunun gibi bir çok örnekleri sıralayabiliriz. Bunlar çok Elzem ihtiyaçlar olduğu için biz imkanlarımızı daha çok bu noktalara kullandık, ama önümüzdeki süreçte Sayın Valimle hemfikiriz, Eski Numune Hastanesinin karşısında bulunan Kadın Açık Ceza İnfaz kurumunu farklı bir yere nakledeceğiz, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve o bölgeyi Sivas´a MÜZE olarak kazandıracağız. Bununla beraber Sivas´ta Müze sayısının yavaş yavaş arttığını görüyorsunuz. İnşaallah önümüzdeki süreçte bu tür ihtiyaçları karşılayacak projeleri hep birlikte şehir olarak üretmeyi arzu ediyoruz.

BELLİ DÖNEM VE ŞEHİRLERDE SİVAS TANITIM GÜNLERİ YAPILMAKTADIR, BU TÜR ETKİNLİKLERE BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUKLA YİYECEK MADDELERİ İLE KATILIM SAĞLANMAKTADIR. SANAT VE ZANAAT ADINA ÇOK AZ KATILIM SAĞLANIYOR, GENEL OLARAK BAKTIĞIMIZDA PESKÜTAN ÇORBASI VE PEZİK TURŞUSU İLE SİVAS´I TANITMA ÖN PLANA ÇIKARMA YERİNE SANAT VE ZANAATKARLARIMIZIN YOĞUN KATILIMI SAĞLANAMAZ MI?

Bahsetmiş olduğunuz yiyecek maddeleri de elbette bizim değerimizdir. Şu açıdan bakmak gerekiyor. Biliyorsunuz Tanıtım Günlerinde yapılan organizasyonu genelde Dernekler bir firmaya ihale ediyor, hazırlanmış olan STANDLARA belli bir ücret talep ediyorlar. Maalesef Zanaatkarlarımızın da ekonomik imkanları kısıtlı olduğu için stand kiralamalarda sıkıntı yaşıyorlar. Ana sebebi ekonomiye dayanmaktadır. Ancak şunu ifade etmek isterim ki, şehrin sadece zanaatkarın ürettiği ürünler değil, o şehrin ÜRETİME, EKONOMİYE, değer katan bütün katma değerlerini de oralarda bizim tanıtmamız, sergilememiz lazım, aslında bu biraz firmaların, bu işi yapan şirketlerin veya kişilerin Fuarda ki Stand kiralarının onlar için bir külfet, yük şeklinde görülmesinin etkili olduğunu düşünüyorum. Ama şu olmalı en azından sanat ve zanaatkarları temsil eden Sivil Toplum örgütleri´nin organizasyonunda belki bir Zanaatkara bir stand tahsis edilemezse de çok sayıda zanaatkarı bünyesine alan Standlar oluşturulması faydalı olacağı kanaatindeyim.

BAŞKANIM SİZİNDE BİLGİNİZ ÜZERE 3 DÖNEM YAZ AYLARINDA SAFRANBOLU DA KENDİ SANATIMI İCRA ETTİM VE SAFRANBOLUDA AHİ´LİK KUTLAMALARINA KATILDIM. BİR SİVAS´LI OLARAK SAFRANBOLU´DA  ?ŞED KUŞATMA ? TÖRENİNİ BEN İCRA ETTİM. SAFRANBOLU TANITIM GÜNLERİNE KATILDIM, BURADAKİ ETKİNLİKLERDE ?SANAT SOKAĞI? OLUŞTURULARAK SAFRANBOLU EVLERİNİ STAND HALİNE GETİRMİŞLER VE İÇERİSİNDE BİR ZANAATKAR SANATINI İCRA EDİYOR. BİZDE BU TÜR ETKİNLİKLERDE ŞEHRİMİZİN SEMBOLÜ OLAN ÇİFTE MİNARELİ STANDLARLA ?SANAT SOKAĞI? MIZI OLUŞTURSAK NASIL OLUR?

Bunlar kesinlikle zenginlik katar, güzel olur. Ama şunu söylemek isterim; Biz belediye olarak bu tür organizasyonlarda çok büyük bir ekonomik yükün altında oluyoruz. Her gidenin masrafını karşılama şansımız yoktur. Biz Belediye olarak belli bir fedakarlıkta bulunuyoruz, Sivas´ın bütün değerlerinin paylaşılması, tabana yayılması ve ona göre Madem Sivas Tanıtım günleri oluyorsa orada sunulması lazım. Yiyecek içecek sektörü karşılığı halkımıza ekonomik olarak sunulduğu için onları kurtarıyor. Bu tür etkinliklerde Sivaslı vatandaşlarımız oralarda Sivas Köftesi yiyor, Sivas´ımıza özgü yöresel gıda ürünlerinden satın almak istiyor dolayısı ile bu sektör ile tanıtım günlerine giden esnafımızın masrafını rahatlıkla karşılıyor. Ancak Zanaatkarlarımızda bu olmadığı için veya istenilen seviyede olmadığı için Zanaatkarlarımızı maddi olarak tatmin etmemektedir, bu yüzden Zanaatkarımızın maliyetini karşılamakta sıkıntı yaşanıyor. Belki önümüzdeki süreçte, bu tür organizasyonların ilk planlamasında özellikle şehrin değeri olan Zanaatkarlarımızın ürettiği ürünleri de içerisine alacak ve bununda stand maliyetlerini diğerlerine yayacak bir yöntemle çözmek mümkün olabilir. Umarım önümüzdeki süreçte bunu gerçekleştiririz.

SİVAS´TA FAALİYET GÖSTEREN ZANAATKARLARIMIZIN SORUNLARI NELERDİR?

Zanaatkarlarımızın en büyük sıkıntısı, hepsinin birlikte üretim yapabilecekleri ve üretmiş olduğu ürünleri Pazara sunabilecekleri, sergileyebilecekleri ortama sahip olamamalarıdır. Her bir zanaatkarımız şehrin farklı bir ücra noktasında kendi imkanları ile bir şeyler üretmeye çalışmaktadırlar. Zanaatkarlarımızın ürettikleri ürünleri almak isteyen vatandaşlarımızda ustalarımıza ulaşmakta zorlanmaktadırlar. Dolayısı ile Zanaatkarlarımız Pazar bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu problemi görüyoruz ve bunu sonuca ulaştırmak ve probleme çözüm olmak amacı ile Biz Belediye olarak ?EL SANATLARI MERKEZİ? dediğimiz projeyi hayata geçirdiğimiz zaman buraları da Kira konusunda çok SEMBOLİK ücretlendirmelerle oluşturduğumuz zaman hem üretim noktasında YER bulmaktaki sıkıntıyı, hem de üretilen ürünlere ?PAZAR? da avantaj sağlamış olacağız. Neden? Sivas´a dışarıda gelen yerli ve yabancı turistler, vatandaşlarımız Sivas´la ilgili Hediyelik eşya, el sanatı diyebileceğimiz bir merkezde birleşmesi orayı ADRES haline getirecektir. Zanaatkarımız üretmiş olduğu ürünlerine müşteri aramak zorunda kalmayacaktır. Bununla ilgilide çalışmalarımız devam etmektedir.

AHİ´LİK TEŞKİLATININ TİCARET HAYATINA HAKİM OLDUĞU DEVİRLERDE DE BAZI ARASTA, BEDESTEN,ÇARŞI GİBİ TİCARİ MERKEZLERDE ESNAFIN  SABAH DÜKKANINI ATÖLYESİNİ AÇMADAN ÖNCE BİR YERDE TOPLANIP ?DUA? ETTİĞİ BİLİNMEKTEDİR. BİZDE ZANNATKAR VE ESNAF OLARAK ?ESNAF DUASI? PROJEMİZ VAR, İSTİŞARE HALİNDEYİZ. BU KONU İLE İLGİLİ OLARAK NE SÖYLEMEKİSTERSİNİZ?

Girişiminiz çok güzel. Ahi´lik anlayışının devam etmesi, esnafın kendini geliştirmesi, otokontrol sisteminin oluşturulması ve Ahi´liğin Zanaatkarlığın daha iyi anlaşılması, nelerden taviz verilir, nelerden taviz verilmez algısının oluşabilmesi için çok güzel bir düşünce. Ancak uygulamada ne tür sıkıntılar yaşanır onu zamana bırakmak lazım, Belediye olarak üzerimize düşen konularda her zaman destek olamaya hazırız.

BAŞKANIM KONUMUZLA İLGİLİ OLARAK SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ SON SÖZLERİNİZİ ALALIM?

Ben öncelikle size teşekkür ediyorum. Sivas´ta bugün Zanaatkar mesleklerinde ?SON USTA? ların kaldığını, biz bu ustaların ÇIRAK bulmakta zorlandıklarını biliyoruz ve Bu sanatların ölmemesi için yeni çırakların yetiştirilmesi önem arz ediyor. Sivas için önem Arz eden sanat dalında devamının sağlanamazsa o sanat dalının yok olacağını unutulacağının ve kaybolacağının bilincindeyiz. Bu bakımdan biz bu sanat dallarının yaşatılması için Belediye olarak Sanatı teşvik etme, Zanaatkarı desteklemek, Sivas´a yapılacak önemli hizmetlerden biri olduğu kanaatindeyiz. Biraz önce paylaştığımız konularda da bunu hedefliyoruz. İHRAMCIZADE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ´ni başka amaçlarla da tahsis edebilirdik ama neden şimdi Zanaatkarlarımıza tahsis ettik? Bu el sanatlarımız yok olmasın bir sonraki nesle aktarılsın düşüncesi ile. Hanımeli Çarşısı neden faaliyet te? Ev hanımlarımız, gençlerimiz kendilerini geliştirsinler Aile bütçelerine katkı sağlasın diye bununla birlikte belli sanat dalları yok olmasın yaşatılsın mantığı ile bu hizmetlerimize devam ediyoruz. Özellikle esnaf ve El sanatları çarşısı projesini de bu anlayışla hayata geçireceğiz. Benzeri çalışmaları ?KALE PROJESİ? kapsamında da planlıyoruz. Amacımız bunları yaşatmak ve teşvik etmektir.

SOHBET İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ BAŞKANIM?

Yeni Yıl etkinliklerinde Belediye Başkanı Sami AYDIN İhramcızade İsmail Hakkı TOPRAK HUZUR EVİ´ni ziyarete gitmişler ve yaşlılarımız ile sohbetleri esnasında, Huzur evi sakinlerinden 75 yaşındaki Şakir TAMAMBAY amcamız maket (camii, konak maketleri) işi ile uğraştığını belirtmiş bunun üzerine Belediye Başkanı Sami AYDIN sanatkar Amcamıza ihtiyacı olan malzeme listesini yaptırmış ve en kısa  sürede tedarik edeceği sözünü verdiğini öğrendik, Sayın Şakir TAMAMBAY amcamız hayatın her anında tüm olumsuzluklar ve imkansızlara rağmen üretmeye devam ettiği için tebrik ediyorum? İnşaallah Sanatkar amcamız ile daha detaylı haber yapacağız.

Evet sevgili okurlar Sanat ve Zanaat sadece Belediyelerin sorumluluğunda değildir, Sivas Valiliği, Belediye, İl Kültür Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar odaları Birliği ve Sivil Toplum örgütlerinin ortaklaşa yapacakları BEYİN FIRTINASI sonucu kalıcı ve kesin sonuçlar alınacağı kanaatindeyim. Zanaatkarların sorunlarını elbette bir kurumun veya sivil toplum örgütünün üzerine ihale edemeyiz.

Sivas Belediye Başkanı Sayın Sami AYDIN´ın ifade ettiği gibi örneğin; Sivas Tanıtım günlerinde zanaatkarlara tahsis edilecek Stand maliyetleri ve hatta masrafları tabana yayılarak, paylaşılarak bu sorunun çok az maliyetlerle ne kadar önemsiz olduğunu göreceğiz. Amacımız hep birlikte SİVAS´ı tanıtmak değil mi? O halde inanıyorum ki önümüzdeki süreçte BÜROKSİ işinin en alt seviyeye indirgeyerek ortak bir paydada buluşmak. ?BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR??

Bu tür etkinliklerde ?ÇİFTE MİNARELİ STANDLARLA SANAT SOKAĞI? oluşturulması için proje hazırlıklarımız devam ediyor, tamamlanmasına müteakiben ilgili kurum ve sivil toplum örgütleri ile paylaşacağız,

Sevgili okurlar, hangi kurum, kuruluş ve Sivil Toplum örgütleri olursa olsun, Vatandaşımıza Sanat veya Zanaat ile ilgili olarak;

1-      ÖĞRETİYORSA,

2-      ÜRETMELERİNİ sağlıyorsa,

3-      PAZARA sunarak,

4-      GELİR sağlattırıyorsa kendi üzerine düşen görevi yapmıştır diyebiliriz. Sorun her konuda vardır önemli olan sorunlara ÇÖZÜM olabilirmiyiz? O benim Esnafım değil, bu benim sanatım değil, o benim yerimde kalmıyor, o bana kayıtlı değil dersek elbette ÇÖZÜM yerine kutuplaşmalar başlar ve SİVAS´ı yiyecek ve içecekle tanıtmaya devam ederiz. İnanıyorum ki bizler bu sorunların üstesinden  gelebilecek GÜÇ VE RUHA SAHİBİZ?BİZ YİGİDOYUZ?BİZ ANADOLUYUZ?BİZ TÜRKİYEYİZ?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?