USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hormonlar ve Etkileri

01-08-2019

Merhaba kıymetli okurlarım?

Bu yazımda sizlere sporun hormonlara olan etkisi ile ilgili bilgiler aktaracağım. Şimdiden sağlıklı günler dileğiyle?

Büyüme hormonu hemen hemen tüm vücut dokularına etki gösteren bir hormondur. Vücutta büyüme yeteneğine sahip olan dokuların büyümesini sağlar, hücrelerin boyutlarını arttırır. Hücre yenilenmesini uyarır. Hücreler tarafından amino asit tutulmasının ve protein yapımının tüm aşamalarını arttırır, aynı zamanda proteinlerin yıkımını azaltır.

Hormonlar, sağlıklı bir metabolizmanın temel unsurlarıdır. Hormonların doğru çalışması için kişinin fiziksel ve metabolik profiline uygun bir egzersiz programı yapması gerekir. Egzersizler akut dönemde büyüme hormonu salınımını arttıran bir özelliktedir. Protein sentezinde, anabolik faaliyetlerde, kas-kemik-tendon-ligament gelişiminde rol almaktadır. Kişinin durumuna göre planlanan egzersizler, büyüme hormonu salınımını arttırıp, glikojen rezervlerini arttırıcı etkiler göstermektedir.

Yağ asitleri mobilizasyonu artar

Hipofizin ön bölümünden salgılanan ACTH hormonu, kortizol düzeyinin sağlanmasında, glikoz kullanımının ve dayanıklılığın artmasında görev almaktadır. Kişiye uygun olarak doğru planlanan egzersizler, kortikotropin (ACTH) düzeylerini ve adrenal korteksi uyararak yağ asidi mobilizasyonunu arttırmaktadır.

Yağ yakımı hızlanıyor

TSH hormonu, tiroit hormonlarının salgılanmasını kontrol eden ve tiroit bezinin çalışmasını düzenleyen hormondur. Egzersiz, tiroit hormonları üzerinde de etkilidir. Uzun süreli submaksimal egzersizlerde yağ yakımını arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar da sporcularda tiroit hormonlarının arttırdığını göstermektedir. Hipertiroidi tablosu varmış gibi görünmesine rağmen bazal metabolizma hızı değişmemektedir.

Birçok hastalığın tedavisi?

Egzersiz çalışmaları sadece hormonlar açısından da değil, birçok hastalığın da artık tedavisi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmaları sadece görsellik ve performans olarak düşünmemek gerekir, sağlık açısından da bireye bir çok fayda sağlamaktadır. Spor ve egzersizler, diyabet riskini önemli ölçüde azaltmakta, insülin düzeyini dengede tutmaktadır. 

Şiddetli egzersiz adrenalin düzeyini arttırır

Katekolaminler denilen adrenalin ve noradrenalin hormonları genel olarak kardiovasküler sistem ve metabolizma üzerinde farklı etkilere neden olmaktadırlar. Antrene kimselerde adrenalin ve noradrenalin düzeyleri uzun süreli eforlar esnasında daha az artar. Adrenalin düzeyi şiddetli egzersizler ile artmaktadır. Noradrenalin miktarı ise, egzersizin süre ve yoğunluğu arttıkça artış göstermektedir.

Beslenmenin hormonlar üzerine etkisi

Diyetiniz ve yaptığınız egzersizler ve genel yaşam seçimlerinizin hormonlar üzerindeki etkisini yadırgamamalıyız. Genel olarak beslenmemizin sağlıklı ve yeterli olmasına dikkat etmeliyiz. Sürekli bazal metabolizmamız kadar veya daha düşük kalori alırsak hormonlarımızın sentezi zarar görebilir. Vücudumuzu gerekli anabolik (yapım) reaksiyonların işleyebildiği ölçüde yeterli beslemeliyiz. Günlük kalori ihtiyacınızı bilmiyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak yazımıza geçebilirsiniz.

?Hormonlar ve etkileri? yazımızı burada noktalarken, bir diğer konu ile görüşmek üzere?

Sağlıklı ve sporlu günler diliyorum?

Sağlıcakla kalın?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?