USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İbadet Etmek, İnsanın Yaratılış Gayesidir

16-11-2019

İnsanların yaratılış gayesi, Allah´a ibadet etmektir.

?Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.? (Zânyât, 51/56) anlamındaki ayet, bu gerçeği ifade etmektedir.

?İbadet?, genel anlamı ile kulluk demektir. Kulluk, Yaratıcı Kudret´in varlığını bilip O´na inanma, Onun istediği gibi bir hayat yaşama ve Ona itaat etme bilinç ve iradesinin eyleme dönüştürülmesi ile gerçekleşir.

İbadet, kulluğun maddî ve manevî pratik göstergeleridir. Allah´ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla kişinin yaptığı her amel, iş ve davranış ibadet olarak değerlendirilip ödüllendirilir. Fert ve toplum yararına olan bütün olumlu davranışlar, dinî ve manevî bir anlam kazanır. Şu hâlde, ibadet, İslâm´ı yaşamaktır. Bu, ibadetin genel açılımıdır. Özel anlamı ile ibadet ise; mükellef insanın Allah´a itaat, teslimiyet ve sevgisini ifade eden, Allah ve Resûlü tarafından yapılması istenen belli şekil şartlarına sahip fiil ve davranışlardır. Şekli, zamanı ve miktan belli bu ibadetler, kulluk bilincinin en yoğun biçimde sergilendiği ibadetlerdir.

Kur´ân´da ?ibadet?in anlam çerçevesinde yer alan diğer iki temel kavram da ?itaat? ve ?kurbet?tir. İtaat, niyete bağlı olsun olmasın ve kimin için yapıldığı bilinsin bilinmesin sevap kazandıran fiili yapmaktır. Kurbet ise, niyete bağlı olmasa bile, mescit inşa etmek, yol yapmak, vakıf kurmak gibi sevap kazandıran bir işi kimin için olduğunu bilerek yapmaktır. Buna göre, bu üç kavram arasındaki anlam ilişkisini şöyle ifade edebiliriz:

İbadet, niyete bağlı olarak yapılmasından sevap olan ve yüce Allah´a kurbet (yakınlık) ifade eden özel itaattir. İslâm´a göre insan hayatındaki bütün davranış biçimlerine dair kurallar, kaynağını Allah´ın kelâmı Kur´ân´dan ve Peygamberin sünnetinden alır. Bu sebeple bütünüyle Allah´ın ve Peygamberin emirlerini yerine getirmek, yasaklarına uymak kulluktur, ibadettir. Böyle olunca ibadetin en üst noktasında -yahut temelinde- iman etmek yer alır.

Kur´ân´da, başta namaz olmak üzere, zekât, oruç ve hac gibi temel ibadetler zikredilir; bunların esasını, mahiyetini ve amacını bildiren açıklamalar yapılır. Bu ibadetlerin nasıl ve hangi şartlarda yerine getirileceği ise Hz. Peygamberin uygulama ve açıklamalan ile belirlenmiştir

İbadetler, Allah ve Resûlü tarafından nasıl emredilmiş ve öğretilmişlerse o şekilde yerine getirilirler. Şekil, miktar ve hikmetleri sorgulanamaz. İbadetlerin ?tevkîfî? oluşunun anlamı budur.

Sonuç olarak; Allah´a ibadet etmek, insanın yaratılış gayesidir. İman, namaz, oruç, zekât ve hac başta olmak üzere ahlâki davranışlar, sâlih amel, evlenme, boşanma, miras, ticaret, helâlinden nzık kazanma, çalışma, temizlik gibi bütün İslâmî görevleri ifa etmek ibadettir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?