USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İHRAMCIZADE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ (2)

21-04-2017

İşte bu Ulu ve güzel insan , Allah dostu İhramcızade Hazretlerinin hatırasına Sivas Belediyesi önce bir Sempozyum düzenlemiş ve çok güzel bir eser ortaya çıkmış, kitap halinde (İHRAMCIZADE İSMAİL HAKKI) basılarak kültür envanterinde yerini almıştır .Ayrıca yeni yetişen nesiller içinde İsmail Hakkı Toprak Hazretlerini tanımaları için ışık olmuştur. Yıllarca kaderine terk edilmiş yıkılmaya yüz tutmuş Çorapcı hanı Yine Sivas Belediyesi tarafından 2006 yılında mülk sahiplerinden satın alınarak aslına uygun şekilde restorasyonu yapılmış, halkımızın hizmetine sunulmuştur. Efendi Hazretlerinin ölüm yıldönümüne denk gelen 2 Ağustos 2012 yılında büyük bir tören ve kalabalık vatandaş topluluğu ile açılışı gerçekleştirilmiştir. Artık bundan sonra ismi İHRAMCIZADE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ olmuştur. Kültür ve Sanat merkezinin yapısı ve işleyişinden bahsedecek olursak öncelikle fiziki yapısı itibariyle, İki katlı avlusu açık, toplamda 29 odası bulunmakta .19.y.y. da yapıldığı düşünülen yapının temeli kesme taş, üzeri ahşap karkas arası kerpiç dolgulu malzemedir. Batı cephesinin üst katı testere biçimli yedi çıkmadır. Her çıkmanın yüzünde de dik dörtgen çerçeveli demir şebekeli pencereler yer almaktadır. Bu odaların üst katta bulunan 6 odası Efendi hazretlerine özel olarak hazırlanmıştır. Bu odalar Vekale odası , Muhabbethane, Kuran-ı Kerim okuma odası , Hadis okuma odası, Müze, Dinlenme odalarıdır. Temin edilebildiği kadar Efendi Hazretlerinin kişisel eşyaları da vardır. Kültür ve Sanat merkezimizin alt katında ise Türk İslam Süsleme ve El sanatlarının icra edildiği atölyelerimiz vardır. Bunlar: Hüsnü Hat ve Kaligrafi (Hocası Halit KÖKSAL) Tezhip (Hocası Müge TÜRK), Bakır Rölyef (Hocası Necmeddin SADIKOĞLU) ,Ahşap Oyma (Süleyman DAŞTAN), Ahşap Boyama (Hocası Hatice ÖZDERE) ,Ahşap üzerine metal işleme (Hocası A.Rıza YAZARLI), Ebru, Katı ve Minyatür (Hocası Mehmet Ali DÜZÜN), Kuran-ı kerim, Model Uçak (Hocası Nuh ÖZÇELİK), Sivas Belediyesi bünyesindeki Atölyelerde faaliyet gösteren hocalara ve Zanaatkarlara hiçbir bedel talep etmeden kendilerine buraları tahsis edilmiştir.. Burada Üç Medeniyeti bir arada yaşayan Kadim Şehir Sivas da Türk İslam Süsleme ve El Sanatlarının yaşaması için, Zanaatkarların yok olmaması için Sivas Belediyesinin üzerine düşen görevi layıkıyla yaptığını da görmekteyiz. Kültür merkezinde Belediye Gönüllü Eğitmenleri ve Halk eğitim Merkezi Eğitmenleriyle birlikte on bir dalda kurslar düzenlenmekte ve yıl sonunda sergi açılarak halkımızın beğenisine sunulmaktadır. Ayrıca katılımcılara sertifika ve katılım belgeleri verilmektedir. Kültür ve Sanat Merkezi ile ilgili bilgilendirmelerinden dolayı Sanat Merkezi Müdürü Ümit Hüseyin ÇELİK´e teşekkür ediyorum.

Kültür ve Sanat merkezini şehrimizden ve Şehir dışından Efendi Hazretlerinin ihvanları ve sevenleri başta olmak üzere her gün onlarca insan ziyaret etmektedir.

İhramcızade Kültür merkezi haftanın yedi günü belirlenen saatler arasında ziyaretçi kabul etmektedir ve tamamen ücretsizdir.

Kültür, toplumun kimliğidir. Yaşam tarzı, dil, düşünce ve duygu birikimidir. İnançlar, normlar, gelenek ve görenekler, düşünce biçimleridir. Bu manevi öğelerin yanında şehirlerin yapısı, mimarisi, araç ve gereçleri, teknikleri, sanat yapıları, parkları, ibadethaneleri, müzeleri de maddi kültür varlıklarını oluşturur.

Antropolojinin kurucularından Edward Burnett Tylor´ ın kültür tanımlaması; ?Kültür bilgilerden, inançlardan, sanattan, ahlaktan ve insanın toplum içinde yaşaması nedeniyle edindiği bütün diğer yetenek ve alışkanlıklardan oluşan karmaşık bir bütündür,?

Kültür durağan değildir ve zaman içinde değişir. Farklı kültürler birbirlerini etkiler. Kültür alış verişi sonucu toplumsal değişimler yaşanır. Bu alış veriş insanların birbirini tanımasını, daha sevecen ve hoşgörülü olmasını sağlar. Toplumsal kültürler zamanla dünyanın ortak kültürü haline dönüşebilir.

Kültür düzeyi yükselen toplumlarda ?Sanat?ın yükselişi de yadsınamaz. Sanat, insanın duygu, düşünce, coşku, ilham ve hayal dünyasının; çizgi, ses, biçim, renk, ritm aracılığıyla güzel, özgün, etkileyici ve işiterek, görerek, okuyarak izleyeni de bir üst boyuta davet eden biçimde ifade edilmesidir.

Dilimize yerleşen ve sık kullandığımız, ?Etkileme sanatı? ?Güzel konuşma sanatı? ?Yaşama sanatı?, sanat kelimesinin çağrışım gücünden yararlanılarak oluşan kelime gruplarıdır. Diğer bir deyişle, bir işte, bir etkinlikte, bir eylemde güzel ve etkileyici niteliklerin bulunması, onu sanata yakın kılar. Bir işi ne kadar yüceltebiliyor, coşku ve içtenlikle yapıyorsak, yaptığımıza ne kadar güzel, etkileyici ve özgün bir hava katabiliyorsak, ?Sanat Boyutu?na o kadar yaklaşmış oluruz.

Buradan yola çıkarak Sanat, yalnızca duvardaki bir tablo, şehir parkındaki bir heykel, bir süs eşyası değildir. Gösteriş ve övünme nedeni de değildir. Sanat, insan yaşamı ile bütünleşen saygıdır, hoşgörüdür, güzelliktir, insan ve doğa sevgisidir, çevreciliktir. İyilik, güzellik, doğruluktur. Çünkü sanat insanın benliğini geliştirir, duygularını yüceltir, eğitir, ruhunu esenliğe ve diriliğe kavuşturur. Tolstoy´un dediği gibi, ?Sanatın amacı, duyguları ortaya çıkarmak, insanları doğru yola ve mutluluğa ulaştırmaktır...?

Toplum bu kavramları gündelik yaşamında uygularsa insanların yaratıcı güçleri, daha güzeli, daha iyiyi görme, tanıma ve yaşama aktarma güçleri bilenmiş olur. ?Sanat ve kültürde bir yere varamamış hiç bir ülke sanayide, ekonomide ve teknolojide gelişemez, uygarlık yarışında ön saflarında yer alamaz,? Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN´da ifade etmiştir ; ?Kültür-Sanat Alanında Gelişemeyen Bir Ülkenin, Bağımsız Olabilmesi Mümkün Değildir? , "Diğer alanlarda olduğu gibi kültür sanatta da üzülerek söylüyorum kopya çektik, kötü taklitler yaptık. Kültür

ve sanatta olmazsanız kendinizi camdan çelikten kuleler içinde bulursunuz. Bunu yapanlar bize sadece para para para diyor", "Sadece iki alanda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamamış olmaktan dolayı üzgünüm. Bunlardan biri eğitimdir diğeri kültür sanattır" ?

her daim Zanaatkarın yanında olan SİVAS Tesviyeciler ve Madeni Sanatkarlar odası Başkanı Hakan DEMİRGİL´in geçirmiş olduğu Kalp Krizi rahatsızlığından dolayı Acil şifalar diliyorum?

Kültür-süzleşmemek Sanat-sızlaşmamak dileğiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?