USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İRADE VE BİZ

07-02-2017

İnsanoğlu özgür olmayı, doğruyu ve yanlışı düşünmeden, tek başına iradesinin sahibi olmayı çok sever.
Biz kendi kendimizi yönetmeye küçük yaştan itibaren başlarız.  Annemiz, babamız yada bir büyüğümüz bizi yönetmeye çalıştığı zaman, çok kızar ve sinirleniriz. Çünkü kendimizin yaptığını hep doğru kabul eder ve yanlış yapmayacağımızı düşünür, yine yanlışa doğru yol alırız. Oysa ki büyüklerimizin tecrübeleri bizim için birer rehberdir. Onlar, bu tecrübeyi zaman içerisinde yaşayarak elde etmiş ve hayatlarına biriktirmişlerdir. Biriktirdikleri bu tecrübeleri, gelecek kuşaklara yanlış yapmamaları için aktarır ve yön verirler. Böylece bizim, irademizin güçlenmesine, hayatta doğru kararlar vermemize yardımcı olurlar.
Öyle unsurlar vardır ki, bizi irademizin dışına çıkarır. Sigara içmek, alkol kullanmak, kumar oynamak, uyuşturucu kullanmak gibi kötü alışkanlıklar da , güçlü bir iradeye sahip değil isek,  sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların esiri oluruz. Biz bu kötü alışkanlıkları yöneteceğimize, bu kötü alışkanlıklar bizi yönetir ve kedisine esir eder. Böylece irademizin dışına çıkar, zayıf bir irade ile kötülüğün tutsağı oluruz.
İrade aslında beynimizin yönetimi ile alakalıdır. Dünyanın en güçlü insanı, kendi beynini kendisi yönetendir. Yani güçlü bir irade ile kendisine hakim olup, doğru olanı yapabilme gücüdür. Arzu ve isteklerde doğru karar verip, bu kararları doğru bir şekilde uygulamaktır.
Yeter ki biz ne yapacağımızı bilelim ve neyi istediğimize karar verelim. Bu karar bizim kendimizi yönetmemizi sağlayacak ve zayıf  iradenin esiri olmaktan bizi kurtaracaktır.
Beynimizdeki her doğru gerçek değildir. Öncelikle gerçek doğru olup olmadığına karar vermeliyiz. Her şeyden önemlisi ise, bu doğrunun, doğruluğunu iyi bilmeliyiz.  
Yaşadığımız süre içerisinde pek çok yanlışlıklar ve hatalar bulunmaktadır. Doğru olanı yapmak için, iyi bir eğitim ve öğretime ihtiyaç vardır. Yanlışa düştüğümüzde ise, bu yanlıştan çıkabilmemiz için güçlü bir iradeye ihtiyacımız vardır.
İnsanoğlu kötü ve tehlikeli alışkanlıklarından güçlü iradesi sayesinde kurtulur. Zayıf irade insanları yanlışa sevk eder ve yanlış yapmasına neden olur.
İrade bizim arzu ve isteklerimizdir. Biz isteklerimizde doğru hareketleri seçer ve bu konuda güçlü olursak, yanlış yapma olasılığımız azalır.    
Kısacası irademizi, katti ve kesin bir kararlılıkla, biz yönetmeliyiz, zayıf irade bizi asla ve asla  yönetmemelidir.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?