USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İRADE´DEN İstikrara Kadar !..

01-09-2018

Bilindiği üzere, 13 Ağustos´tan bu yana aşırı bir şekilde dalgalanarak yükselen döviz kurları, kullandığı hammaddeler nedeniyle büyük ölçüde dışa bağımlı olan basın-yayın ve içerisinde bulunduğumuz yerel medya sektörümüzde maliyetlerin ikiye katlanmasına yol açmıştır.

Bazı sektörlerde olduğu gibi, maalesef içerisinde bulunduğumuz basın-yayın sektörü de hammadde ve malzeme yönünden personel hariç dışa bağımlıdır. Yani gazeteler baskısında kullanılan, makine, kağıt, boya, kalıp vs. tamamen ithal ürünlerdir. Doların 6 lirayı geçerek 7´ye doğru yol alması, euro´nun da 8 lira sınırına yaklaşması, son bir ayda hem maliyetlerimizin yüzde yüz civarında artmasına yol açmış, hem de bu malzemeleri peşin para ile bulmakta bile büyük sıkıntı çekilmesine neden olmuştur. Buna bir de, kur artışını bahane göstererek fiyatları yükselten fırsatçılar eklenince problemler çığ gibi gibi büyümeye başlamıştır. Bugünlerde her an yükselen kur, bir çok ulusal gazetenin de gündeme taşıdığı gibi basım işinin ana hammaddesi olan kağıt temininde büyük zorluk yaşatmaya başlamış, gazeteler ve kitaplar basılamama tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Sektörümüzde zaten sancılı ve sıkıntılı yürüyen yerel yayınlarda tehlike alarm verecek boyutlara gelmiş,  yöneticiler bir yandan yayınlarını sürdürebilmek için özellikle kağıt bulma derdine düşerken, bir yandan da aşırı fiyat artışları karşısında alternatifler aramaya yönelmişlerdir.

Mevcut bu önemli sıkıntılar nedeniyle, gazetemiz idaresi de, elde olmayan nedenlerden dolayı ilk etapta yayın hayatımızı sürdürebilmek için, piyasada istikrar sağlanıncaya kadar, bir nebze olsun nefes alabilmek amacıyla, bugünden itibaren renkli sayfalarımızı siyah-beyaz baskıya dönüştürme kararı almıştır.

Dileğimiz; devam eden bu sıkıntılı sürecin bir an önce istikrara kavuşması ve sektörümüzün de önünü görebilecek duruma gelmesidir. Bu gelişme sağlanıncaya kadar gazetemizin bugünden itibaren siyah-beyaz baskıyla yayınlanacağını belirterek, okurlarımızın bu tedbirimizi anlayışla karşılamasını umuyor, yarınların hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?