USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İş Nerede Ticaret Nerede

30-11-2019

Sivas´ta esnaf tüccar arkadaşlar hep kendi işlerin in azlığından bahsederken iş var diyen kesim çok aza düştü, bu iş nerde ticaret neden azalıyor kış sezonu ile beraber ekonomik kriz dip mi yapıyor?

Aman nazar değmesin süper lig de lideriz inşallah arkası şampiyonluk olur.

Artık boş hayaller kurma zamanı değil doğu da bizden on kat küçük ağrı da bile tekstil kent kurulmuş branşlaşarak harika bir sanayi hamlesi başlamış, duyunca insan gıpta ediyor.

Sivas´ta bu yıl Wolksvagen hayali Nuri Demirağ organize sanayi hayali ile uğraşırken şehrimize bir sanayi branşı belirleyemedik.

Bir kalem branş belirleyemedikten sonra emin olun hiçbir üretimde başarılı olamayız, bunların örneği Bursa makine ve tekstil, İnegöl mobilya ve aksesuarları, Ağrı tekstil, Kayseri eskiden yola çıkış emaye ve sonradan mobilya, Konya makine ve plastik imalatları ile çoklu yan sanayiler kurarak fason üretim merkezlerinden büyük fabrikalara ulaşılmıştır.

Şimdi bizde hammadde yakın ulaşım ve pazarlama kolay bir sektör belirleme zamanı gelmiş ve geçmektedir.

Arazide buğday patates üretimi hat safhada olmasına rağmen buğday üretimindeki potansiyelimizi sanayi branşı olarak belirleyemiyoruz.

Şehrimizin bir kalem üretim merkezi ile anılması ülke ve dış pazarımızın o üretim ihtiyacında temin merkezi olacağı gibi pazarlama ve tedarikçilik nakliye ve yan sanayi gelişmesini tetikleyecektir.

Organize sanayi ye ihtiyacımız mutlak vardır fakat bizim organize sanayimiz toptan gıda ve toptan inşaat malzemeciler le dolu iken Nuri Demirağ Organize Sanayinin alt yapısına dünya bir para harcamak dereyi görmeden paçaları sıvamaktan öte bir şey olmaz mı?

Şöyle bir organize sanayimize bakalım boş alanları dolduralım boş olanları kiralama ve satış şekli ile hayata geçirelim bu Sivas´a daha fazla bir katkı sağlar.

Sivas´ta acilen gerçek bir orta ölçekli sanayi sitesine ihtiyaç vardır        

Bir organize sanayi alanına harcanacak vakit ve para şu an için hayal peşinde koşmaktan öte gitmeyecektir.

Sivas şehri sera işi ile bir an evvel büyük buluşma yapmalı ve sera üretiminde de üretim çeşitleri sınırlı ve aynı çeşit üzerinde yoğunlaşmalı.

Bu şehrin toprak üretimi buğday ve patates ağırlıklı olduğuna göre buğday ve patates içerikli sanayi tesisleri düşünülmeli teşvik edilmelidir.

İş istihdamı en fazla olan tekstilde şehrimizdeki üretim firmalarının kapasite artırmalarına destek olmak daha hızlı iş istihdamını artıracağından daha akıllıca olacaktır.

Madenlerimizin çok oluşu ve maden şehri gözükmemiz bizleri yanıltmasın maden deki iş istihdamı sayısına bakarsak gerçeği göreceğiz.

Sivas acil yatırım iş istihdamı ve sıcak para ticaretine ihtiyacı olan bir şehirdir. Her gecen zaman içerisinde genç neslimiz işsizlik ve sosyal eksikliklerden dolayı şehrimizden gitmektedir.

Sivas´ın kesinlikle iş adamı, esnaf, çiftçi, memur, işçi, emekli temsilcileri ve branşında işini hakkı ile yapanlar la Sivas´ın altı aydan on yıla ticari üretim ve sosyal ihtiyaç listesinin hazırlanması ve nüfusumuzun artması için Sivas´a göç başlatacak fikirler üretilmesi acil ve gecikmiş bir karardır.

Yapılan her yatırım mutlak ihtiyaç fakat yatırımlar kısa orta ve uzun vadeli hesaplanmadığı zaman uzun vadede bizler perişan ve sıkıntı içerisinde kalıyoruz evet toplum olarak hep cennete gitmek istiyoruz fakat ölmeden cennete gidilmeyeceği gerçeğini de unutuyoruz.

Yanlış ve erken yapılan her yatırım milli servetimize zarar olduğu gibi şehrimize zararın ötesinde zarar vermektedir.

Sivas´a yapılacak her hizmet kutsaldır bir tuğla koyandan Allah razı olsun der haftaya görüşmek üzere esen kalın...       

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?