USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İstemediğiniz Tüylerden Kurtulun!

21-10-2021

Merhabalar. Öncelikle hepimiz için güzel bir hafta olmasını diliyorum. 7 senedir bu sektörde birçok özel kurumda hizmet vermenin tecrübesi  ile piyasadaki tüm  lazer cihazlarını, yakından tanımanın avantajı içerisindeyim. Bir uzman görüşü ile siz değerli okurlarımıza bu hafta lazer epilasyon ile ilgili kulaktan dolma ve yanlış bilinen bu konuyu detaylıca anlatmak istiyorum. Yaşadığımız dönemde her 5 kişiden 3 kişisi lazer epilasyon yaptırıyor. Bu sayı artıkça diplomasız, bu işe ticari gözle bakan merkez sayısı da git gide artıyor. Bu yüzden bu konunun sağlığımız için  çok önemli ve detaylıca  araştırılıp hareket edilmesi gerekilen bir konu olduğunu savunmaktayım. Son yılların olmazsa olmazı lazer epilasyon ile ilgili neler biliyorsunuz? Hazırsak, başlayalım..

Tatil bitti, tenler bronzluklarını attıysa şimdi lazer epilasyonun tam zamanı..

Lazer epilasyon nedir?

Lazer epilasyon teknolojinin getirdiği yeni epilasyon yöntemlerinden birisidir. Vücuttaki istenmeyen kılların köklerinin lazer ışınları/ışıkları ile yok edilmesi işlemidir. Lazer ışığı, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışını, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl köküne yoğunlaşır. Kıl kökünde ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder. Kadın ya da erkek fark etmeksizin istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesini sağlayan lazer epilasyonun bir çok çeşidi vardır.

Ancak epilasyon amaçlı kullanılan ve en çok tercih edilen lazer epilasyon  2 çeşittir.

1. Diode (Ütüleme/Buz) Lazer Epilasyon

“Diode lazer" istenmeyen tüylerin azalmasını amaçlayan bir lazer tedavi yönetimidir. Diode lazer’in dalga boyu diğer lazer yöntemlerine göre daha uzun olduğu için koyu renkli tenlerde bile tedavi süresine göre değişiklik gösteren etkili sonuçlar elde edilmektedir.

Diode lazer, 810 nm dalga boyundadır. Bu dalga boyu, Alexandrite lazere göre ciltte daha derine iner. Cildin derinliklerine rahat inmesi derinde kıl bulunan bölgelerde daha etkilidir. Diode lazer, dalga boyu uzun olduğu için her cilt tipinde ve her kıl yapısında  rahatça uygulanabilir.

2. Alexandrite Lazer Epilasyon

Pratik ve etkili bir yöntem olan Alexandrite lazer, teknik özelliklerinden dolayı sadece açık cilt tiplerinde kullanılabilmektedir. Tüylerin işlem sonrası yüzeyden hemen uzaklaşması, uygulama sonrası memnuniyeti arttırmaktadır.

Koyu tenli kişilerde bu lazerle uygulama yapmak yan etki ihtimalini artırmaktadır. Alexandrite lazer   ince kıl yapısına sahip (yüz, boyun) gibi bölgelerde kullanımı ince tüylerin artışına neden olabilmektedir. Bu bölgelerde kullanımı cilt tipi açık renk olsa bile önerilmemektedir.

Alexandrite lazer, melanin tarafından iyi tutulmaktadır. Bu nedenle sadece açık cilt tiplerinde kullanılabilir. Bu lazer sistemi, doğru seçilmiş kimselerde çok iyi sonuç verir. Fakat yüz gibi riskli bölgelerde tüy azalması yerine tüy artışına neden olabilir. Sırt, omuz, kol bölgeleri de bu lazerin etkinliğinin düşük olduğu bölgelerdendir.

Alexandrite ve Diode Lazer Farkı Nedir?

*Alexandrite lazer 755 nanometre dalga boyuna sahipken, Diode lazer 810 nanometre dalga boyuna sahiptir.Bu bilgiden yola çıkarak; Diode lazerinin cildin daha derinine inebildiğini ve daha derinlere kolaylıkla nüfuz edebildiği sonucu çıkarılabilir. Bu cihazların etki gösterdiği bölgeler ve cilt tiplerinde  farklılıklar vardır.

*Öncelikle her iki lazer epilasyon yönteminde de dayanılmayacak ölçüde bir ağrı hissedilmesinin söz konusu olmadığını hatırlatmak istiyorum. Ancak Alexandrite ve Diode lazer epilasyon seansları sırasında hissedilen acının kıyaslanması gerekiyorsa;

Alexandrite lazer epilasyonunun daha acılı  olan yöntem olduğu söylenebilir. Hissedilen ağrıyı etkileyen temel faktör, lazer ışınlarının cildin ne kadar derinine indiğidir. 

Diode lazerinin dalga boyu Alexandrite lazere kıyasla fazla olduğu için cildin daha alt katmanlarına ulaşabilmesi bu yöntemin daha ağrılı olması beklenir. Ancak lazer epilasyonun altın standardı kabul edilen Diode lazer epilasyon yönteminde bu ağrının minimize edilmesi için soğutucu jel kullanılmaktadır ve epilasyon yaptıran kişilerin acı çekmesi önlenmektedir. Bu yüzden diode buz başlık lazer epilasyon  ağrısız acısız ve daha konforlu olarak bilinmektedir.

Sonuç olarak; her iki epilasyon yönteminde de minimal acı hissedilir ancak kişilerin acı eşikleri farklı olduğu için bu ağrının derecelendirilmesi mümkün değildir.

*Her iki lazer de, ten rengi açık olan kişilerde etkilidir. Fakat Diode lazer her  ten renginde  güvenle kullanılabilirken, Alexandrite lazer ten rengi çok koyu kişilerde kullanılamaz. Buna bağlı olarak bronz tenlerde Alexandrite lazer ile epilasyon için kişinin teninin açılması beklenirken, Diode lazer ile güneş temasından 1 hafta sonra uygulama yapılabilir. Alexandrite lazer ile epilasyondan sonra minimum 1 ay güneşe çıkmamak gerekir. Bu nedenle yaz aylarında kullanıma uygun değildir. Diode lazer  ile yaz ayları da dahil dört mevsim lazer epilasyon yapılabilmektedir.

*Diode lazer yüz bölgesi dahil ince kıl yapısı sahip tüm bölgelerde güvenle kullanılabilir; ancak Alexandrite lazer yüz bölgesinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Yüz bölgesinde kullanıldığı takdirde bu bölgede kıllanma yapar. Bu tüm ince kıl yapısına sahip bölgeler için de geçerlidir.

*Alexandrite lazerde kuru cilde tek tek atışlar   yapılmaktadır. Diode lazerde, Alexandrite epilasyon yönteminden farklı olarak tek tek atışlar yapılmaz. Soğutucu jel sürülen cildin üzerinde başlık sabit hızla gezdirilir; bu nedenle bu yöntem ütüleme epilasyon olarak da adlandırılmaktadır.

Lazer Epilasyon İşleminin Başarısı Nelere Bağlıdır?

Alexandrite ve Diode lazerler marka değil, cihaz tipidir. Yani teknolojilerine verilen isimlerdir, ayrı şekilde lazer ışınını üretirler.

Bu iki cihaz, piyasadaki diğer cihazlara göre çok daha etkilidir ve bu etki bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

“2001 yılında üzerine yapılan bir araştırma, Alexandrite lazer uygulamasının tüylerin %85’ini, Diod lazer uygulamasının ise tüylerin %84’ünü ortadan kaldırdığını ortaya koymuştur.”  İki cihazında başarı oranı; tüm seans sonundaki  sonucu hemen hemen  aynıdır. Hiçbir lazer epilasyon yöntemi; kılları %100 oranında kalıcı olarak yok etmez. Bu garantiyi veren epilasyon merkezleri vardır, ancak bu iddialar gerçekçi değildir.

Lazer epilasyonun altın kuralı, lazere başlanmadan önce uygulama yapılacak sağlıklı ve lazer epilasyon için herhangi bir engeli bulunmayan  danışanın; cinsiyeti, cilt rengi, kıl rengi ve yapısı uzmanı tarafından iyi analiz edilip   doğru bir cihaz seçimi yapılarak başlanıldığı takdirde başarı kaçınılmazdır. Bu değerlendirme ile epilasyondan beklenen başarı oranı artar ve yan etki ihtimali azalır.

Lazer  Uygulamasını Kimler Yaptırmamalıdır?

Lazer epilasyon birçok kişiye kolaylıkla uygulanabileceği gibi bazı kişilere de uygulanamayabilir. Bu kişiler;

*18 yaşından küçük kişiler

*Hamileliğin son 3 ayında olanlar

*Kalp pili olanlar

*Epilepsi hastaları

*Hormonal bozukluğu olanlar (Kıllanma sebebi hormonsal nedenlerden kaynaklanıyorsa tedavi edilmelidir.)

*Kemoterapi ya da Radyoterepi gören kişiler

*Hiperpigmentasyon (cilt lekeleri) olan kişiler

*Vitiligo, ürtiker ve sedef hastalığı olan kişiler

*Güneş ya da solaryum nedeniyle ciltlerinde bronzlaşma olan kişiler

*Uygulamadan en az 6 ay öncesinde akne ilacı kullanan kişiler (Roaccutane vb..)

Bu gruplardan herhangi birinde olan kişilere lazer epilasyon uygulaması yapılmamalıdır. Bu hastalıklardan veya özel durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya herhangi birinin sizde olduğundan şüpheleniyorsanız, lazer epilasyon yaptırmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarda, doktorunuzun vereceği kararlara göre lazer epilasyon yaptırabilir veya yaptıramayabilirsiniz.

Lazer Epilasyon Uygulaması Kaç Seans Sürer?

Lazer tedavisinin süresi ve aralığı kişiden kişiye ve bölgeye göre değişmekle birlikte kadınlarda 6-8 seans, erkeklerde 5-12 seans gibi bir ortalamaya sahiptir. Sonuçları etkileyen faktörler; hormonal denge, genetik yapı, kıl rengi, kıl yapısı, kıl kök derinliği, yaş ve ten rengi koyuluğudur. Vücudumuzda koyu ve kalın kılların olduğu bölgeler daha çabuk sonuç almamızı sağlar. Kadınlarda bikini bölgesi, koltuk altı, bacak ve kol olarak sıralanır. Erkeklerde ise en iyi sonuç alınan ve tercih edilen bölgeler sırt, göğüs, sakal üstü, ense ve boyundur. Yapılan seanslar sonucunda elde edilen en iyi başarı yüzde 80-90’dır.

Lazer Epilasyon Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lazer epilasyondan en az bir ay öncesine kadar, kılları kökünden alan ağda, epilatör, cımbız, iple alma işlemleri yapılmamalıdır. Lazer epilasyonun etki edebilmesi için kılın köküne kadar uzanması gerekmektedir. Lazer epilasyondan yine 1–1, 5 ay öncesine kadar bronzlaşma olmamalı ya da solaryuma girilmemelidir. Lazer epilasyon öncesinde kullanılan ilaçlar ve özellikle deri hastalıkları olmak üzere bilinen tüm hastalıklar doktora bildirilmelidir ve onay alınırsa işlem uygulanılmalıdır. Ayrıca son 6 ay içinde sivilce tedavisi görülmüş ve belirli ilaç tedavileri uygulanmış ise mutlaka süreç beklenilmelidir.

Lazer Epilasyon Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Lazer epilasyon sonrası, 15-20 dakika aralıklarla bölgeyi buz uygulamasıyla ya da hava ile soğutmak cildi rahatlatır, kızarıklık ve şişlikleri azaltır ya da tamamen kaybeder.

İşlem sonrası bölgeyi nemlendiricilerle nemlendirmek, yine cildin toparlanmasını sağlar.

Lazer epilasyon sonrasında ilk 24 saat, uygulama yapılan bölge çok sıcak su ile temas etmemelidir.

Epilasyonun uygulandığı bölgeyi terletici ağır sporlar yapılmamalıdır.

Uygulama sonrası 15 gün boyunca bronzlaşmak amacı ile güneşlenmemeli ve solaryuma girilmemelidir. Lazer epilasyon, cildin yüz gibi açıkta kalan bölgelerine uygulanmışsa sonraki seansa kadar güneşli havalarda güneş koruyucu kullanılmalıdır. Tüm bunlar haricinde lazer epilasyon uygulaması yapan uzmanın tavsiyelerine uymak, verilen krem benzeri tedavi yöntemlerini dikkatle ve zamanında uygulamak önem taşır.

Lazer epilasyonun yan etkileri var mı?

Doğru lazer sistemleri uzman uygulayıcılar tarafından kullanıldığında kıl tipine ve cilt rengine göre doğru doz ayarlaması yapıldığında  yan etki riski düşüktür. Lazerin ürettiği enerji belirli bir dalga boyunda ışıktan oluşmaktadır. Cilde zarar vermeden geçerek direk kıl köküne ulaşır ve sadece kıl kökünü tahrip eder. Yani kullanılan lazer cilt altına ve ter bezlerine zarar vermeden sadece kıl tüylerini hedef aldığı için kullanımı son derece güvenlidir. Ancak uygulama esnasında bir miktar acı hissedilebilir. İşlem sonrasında hafif bir kızarıklık ve ödem oluşabilir. Uzmanınız tarafından uygulanan steroid içerikli kremler bu şikayetleri hızla giderir. Bunun yanında ince krut, veziküllerde hiper ve hipopigmentasyon gibi yan etkiler görülse de bunların tamamı geçici komplikasyonlardır.

Bu haftaki konumuz olan lazer epilasyonda en çok merak edilen sorulara, kalemim  yettiğince  cevap vermek istedim. Siz değerli okurlarımızın da bu konuda bilinçli ve dikkatli  olmasını temenni ediyorum. Sağlıcakla, güzel kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?