USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KAS GELİŞİMİ VE GÜÇ KAZANMA

19-06-2018

Kas, vücudumuza şekil veren, iskeletin ve iç organların doğru hareket etmesini sağlayan yapılardır. Kasları lifler oluşturur. Kemikleri birbirine bağlaması ve kemiklerin oldukça güçlü olmasını sağlaması kasın en büyük özellikleri arasındadır.

Kas gelişimi ise dokuyu oluşturan hücrelerin sayıca değil de hacimce artış gösterip, büyümesidir. Hücre yapısının doku boyutunda artış göstermesidir. Buna ?kas hipertrofisi´ de diyebiliriz. Yani kas fiberlerinin büyümesi ve güçlenmesi kas hipertrofisi ile açıklanabilir. Kasımızı büyütüp, geliştirmek adına uygulayacağımız kas hipertrofisi son derece doğal sağlıklı ve zorunlu bir gereksinimdir.

Kas gelişimi ve kuvvetli olmak birbiriyle bağlantılıdır. Çok fazla kas geliştirmek, bizim çok kuvvetli olacağımız anlamına gelmeyeceği gibi çok kuvvetli olduğumuz zamanda,  kas gelişimimiz çok fazladır anlamına gelmez.

Kas gelişimi ve kuvvet kazanma aynı gibi düşünülse de aslında işlevleri farklı olan iki farklı olaydır. Güçlü olmak farklı bir boyuttur. Güçlü olmak sadece kas gelişimi ile kalmayıp, eklemlerin, merkezi sinir sisteminin (MSS), periferik sisteminin kuvvetli olmasına tamamen bağlıdır.

Kas gelişimi kuvveti oluşturan parçalardan sadece biri unsurdur. Estetiklik genelde kas geliştirme ve vücuda şekil verme olarak düşünülür. Güç antrenmanı ve kas gelişi antrenmanı ve beslenme farklılık gösterebilir.

Güç antrenmanı yaptığımızda dinlenme süresi ve aldığımız besinler çok önemlidir. Kas büyütmesi için yapılan egzersizler ise farklılık gösterebiliyor.

Güç kazanma antrenmanında belli rutin hareketler vardır ve dinlenme süresi uzundur. Bunun sebebi kanda bulunan ATP´nin ve fosfokreatinin (PC) kendini geç yenilemesidir. Kas gelişiminde ise dinlenme süreleri azalıp kısalmaktadır. Besinler de aynı derece gelişim için önemlidir.

Antrenman öncesi, antrenman sırası ve antrenman sonu anabolik (büyüme) etkisi yapacak gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar için programları yalnızca işin uzmanı ve tecrübeli eğitmenler tarafından almanızı öneririm.

Beslenmenin çok önemli konu olduğunu vurgulamıştım. Karbonhidrat yağlar ve protein çok önemlidir. Bu gıdaların alımını takip etmeliyiz ki gelişim maksimum olsun.

Kas gelişimi ve güç kazanma da başka önemli etkenler arasında uyku geliyor. Düzenli alınan uyku gelişime ciddi katkı sağlıyor. Kasın ve dokuların kendisini yenilemesi uyku zamanı gelişiyor. Antrenman yapıldıktan sonra ki kas yıkımı uyku sırasında kendini yeniliyor. Düzenli alınan uyku gelişime ciddi katkı sağlıyor.

Kas gelişimi ve güç kazanma da bir başka unsur stresten uzak bir yaşamdır. Çünkü arındırılmış zihin bizi her zaman başarıya ve gelişime götürür. Bu hayatın her alanında böyledir.

Kas geliştirmek ve güçlü olmak istiyorsak doğru antrenman, düzenli uyku, arındırılmış zihin ve kaliteli beslenme koşullarına dikkat etmeliyiz. Vücudu hor kullanmak, kendimize yapacağımız en büyük kötülüktür. Sağlıklı yaşam ise kendimize ve çevremize yapacağımız en büyük iyiliklerdendir.

Hepinize iyi günler dilerim kıymetli okuyucularımız.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?