USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KDV´de Hasılat Esaslı Vergileme Usulü (Rejimi) Nedir? (2)

08-03-2019

Hangi Mükellefler Hasılat Esaslı Vergileme Rejiminden Yararlanabilecek?

3065 sayılı KDV Kanununun 38 inci maddesine göre, KDV´de hasılat esaslı vergileme rejiminden yararlanacakların tayini konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir. 3065 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasına göre:

?Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanlar, talep etmeleri halinde vergiye tabi işlemlerin karşılığını teşkil eden (katma değer vergisi dâhil)  bedel üzerinden, bu Kanunun 28 inci maddesi uyarınca belirlenen en yüksek oranı geçmemek üzere, Cumhurbaşkanınca ilgili sektör veya meslek grubu için belirlenen oran uygulanmak suretiyle hesapladıkları katma değer vergisini, indirilecek katma değer vergisi ile ilişkilendirmeksizin beyan ederek öderler.?

Aynı maddenin son fıkrasına göre ise,

? Cumhurbaşkanı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini, sektörler ve meslek grupları itibarıyla belirleyeceği yıllık iş hacimlerine göre hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.?

Yukarıdaki iki fıkra hükmü dikkate alındığında işletme hesabı veya bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanlar hasılat esaslı vergileme rejimi kapsamına girebilecektir. Bu açıdan, hasılat esaslı vergilemede genel kapsam belli olsa da asıl yararlanıcıların tayini için Cumhurbaşkanı tarafından sektör veya meslek gruplarına ilişkin oran belirlemesi yapılması ihtiyacı bulunmaktadır. Bu konudaki ilk Cumhurbaşkanı Kararı (6.2.2019 tarih 718 sayılı Karar) 07.02.2019 tarih ve 30679 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanmıştır.

Hasılat Esaslı Vergileme Sistemi Zorunlu mu, İhtiyari mi?

KDV 38. Maddesine göre; ?Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanlar, talep etmeleri halinde vergiye tabi işlemlerin karşılığını teşkil eden (katma değer vergisi dâhil) bedel üzerinden, bu Kanunun 28 inci maddesi uyarınca belirlenen en yüksek oranı geçmemek üzere, Cumhurbaşkanınca ilgili sektör veya meslek grubu için belirlenen oran uygulanmak suretiyle hesapladıkları katma değer vergisini, indirilecek katma değer vergisi ile ilişkilendirmeksizin beyan ederek öderler.

Cumhurbaşkanı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini, sektörler ve meslek grupları itibarıyla belirleyeceği yıllık iş hacimlerine göre hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir? şeklindedir.  Madde metninden anlaşılacağı üzere;

  • Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alan İşletme Hesabına göre vergilendirilen mükellefler,
  • Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alan Serbest Meslek Erbapları,
  • Cumhurbaşkanı yetkisiyle çıkacak bir kararname ile bilanço esasına göre defter tutan Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri,

talep etmeleri halinde hasılat esaslı vergilendirmeden faydalanabileceklerdir. Ancak bu vergilendirme ihtiyari bir uygulama olup isteyen mükellefler indirim mekanizmasından faydalanmaya devam edebileceklerdir. Ayrıca hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar. 

Devam edecek?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?