USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KDV´de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması

21-02-2019

ÖZET

KDV´de Kanunun da birçok değişiklik yapıldı ve örnek olarak da İngiliz sisteminin alınması üzerine, vergi camiasında ve iş dünyasında gözler İngiliz sistemine kaydı. Bende bu çalışmamda genel hatlarıyla İngiltere KDV sistemini mercek altına alarak, ülkemiz KDV sistemi ile arasındaki temel farklılıkları ortaya koymaya çalışacağım.

1.Giriş

Siyasi iradenin vergi kanunlarında önemli ve köklü değişiklikler yapmak için uzun süredir çalışmalar yaptığı, hatta bazılarının taslaklarının hazırlandığı, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Vergi Usul Kanunu alanında çalışmaların büyük kısmının tamamlandığı, gelir ve kurumlar vergisin tek bir kanunda birleştirileceği, taslakların yayınlandığını görmekteyiz. KDV vergisi de eski bir kanun olmasına rağmen yeni bir kanun için henüz ciddi bir çalışmanın yapılmadığını görmekteydik. Ancak KDV kanunun maddelerinde ciddi değişikliğe gidildi ve birçoğu yürürlüğe girdi.

KDV kanunu 30 yılı aşkın eski bir kanun , yeni ticaret hayatına cevap vermediğini, özellikle iadelerin geç yapıldığını ve bu yönüyle KDV´nin mükellefler üzerindeki yük oluşturduğunu görmekteydik. Bu  nedenle kanunda değişikliğe gidilmiş ve örnek olarak da İngiliz sistemini inceleyerek bir çok maddede atıfta bulunulmuştur.

KDV sistemimize ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazanarak İngiliz sisteminin örnek alınabileceği üzerine tekrar tartışılmaya başlanmıştır. Bu makalemde İngiliz sistemini ele alarak aynı zamanda benimde kitap çalışmam olan İngiliz sistemini irdeleyerek, Türk KDV sistemi ile karşılaştırma yapmaya çalışacağım.

2. İngiliz KDV Sitemine Genel Bakış 

2.1. KDV´nin Konusu ve KDV Oranları

Konu bakımından bizim sistemimizle aynı olup, yurt içinde mal ve hizmet teslimleri ile ithalat işlemleri KDV´nin konusuna girmektedir. KDV´ye kayıtlı bir işletmeyseniz, tahsil ettiğiniz ve ödemiş olduğunuz KDV tutarını HM Gelir ve Gümrük İdaresine (HMRC) bildirmeniz gerekir. Bildirimler genellikle 3 ayda bir yapılır.

Oran olarak genel anlamda üç farklı oran, standart oran % 20, indirimli oran % 5 ve sıfır oran % 0 olmakla birlikte, aşağıda ayrıntılarına yer verileceği üzere, 3 Kasım 2016 tarihinde yapılan yeni bir düzenleme ile bazı özel durumlarda bu oranların da farklılaştığı görülmektedir.

- Standart Oran %20

Çoğu mal ve hizmette standart oran uygulanır. Mal veya hizmetler indirimli veya sıfır oran olarak sınıflandırılmadıkça, bu oranı uygulamalısınız.

Bu aşağıdakileri de kapsar:

·  KDV´ye kayıtlı olmayan AB müşterilerine mesafeli satış eşiğinin altındaki tedarik ettiğiniz ürünler - Eşiğin üstene çıktıysanız  ( £70,000 dan fazla) İngiltere´de KDV´ye kayıt yaptırmanız gerekir.

·  Bir AB de ticari olmayan müşteriye tedarik ettiğiniz çoğu hizmet

-İndirimli Oran %5

Satış koşullarının yanısıra ürüne bağlı olarak da bu oran uygulanabilir. Örneğin:

· Çocuk koltukları, evdeki yakıt veya enerji

· Yaşlılara yönelik mobil yardımlar, yalnızca 60 yaşından büyükler için; ürünler evlerine kurulmuşsa %5 KDV uygulanır.

·  Sigara bırakma ürünleri,

-Sıfır Oran  %0

Sıfır oranlı ürün, mallara hala KDV uygulanacağı anlamına gelir, ancak müşterilerinize borçlandırmanız gereken KDV oranı %0´dır.

Sıfır oranlı KDV´li ürünleri de hesaplarınıza kaydetmeniz ve KDV iadenizde bildirmeniz gerekir.

Sıfır orana Örnekler:  

·   Kitaplar ve gazeteler

·   Çocuk giysileri ve ayakkabıları

·   Motosiklet Kaskı

·   AB de olmayan ülkelere ihraç ettiğiniz birçok ürün

·   KDV ye kayıtlı bir AB firmasına tedarik ettiğiniz mallar- AB´ye mal gönderdiyseniz, KDV numarası ve evrak işlerinde malların belli zaman sınırlamaları (genellikle 3 ay) içinde gönderildiğini ispatlamanız gerekir.

-KDV´den Muaf Ürün ve Hizmetler

Muaf veya kapsam dışı ürünlerden KDV tahsil edemezsiniz. KDV´den muaf bir ürünü alır ya da satarsanız yine de muhasebe kayıtlarınıza kaydetmeniz gereklidir. 

Muaf ürünlerden bazıları:

·   Sigorta

·   Posta pulu ve posta hizmetleri

·   Doktorlar tarafından verilen sağlık hizmetleri

·   Eğitim

2.2. KDV´ye Kayıt Olma

Firmanız sadece KDV´den muaf ürün ve hizmet satıyorsa KDV´ye kayıt yaptırmanıza gerek yok. Eğer muaf ürünler dışında ürün ve hizmet satmaya başlarsanız gönülllü olarak KDV´ye kayıt yaptırabilirsiniz. Önünüzdeki 30 gün içerisinde KDV´den hariç tutulmayan sattığınız her şeyin değerinin £ 85,000´ın üzerinde olmasını bekliyorsanız hemen KDV´ye kayıt yaptırmanız gerekiyor. Eşik değerine yaklaşıyorsanız, cironuzu düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

-KDV Kayıt Sınırları

Durum

Sınır

KDV ye kayıt olma

 £85,000´dan fazla

İngiltere´de Mesafeli satışa kayıt olma

 £70,000´den fazla 

Avrupa Birliğinden den İngiltere´ye ürün getirmek için kayıt olma

 £85,000´dan fazla

KDV kayıttan çıkma

 £83,000´den aşağı

Devam edecek?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?