USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KDV´de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması -Son-

26-02-2019

İade sistemi çok basit olduğu ve 10 gün içinde mükellefin ödemiş olduğu fazla KDV yani devreden KDV iade ediliyor. Ülkemiz KDV sisteminden en belirgin farklılığından biri olarak bu özellik öne çıkmaktadır. Nitekim bugün için ülkemizde mükelleflerin sonraki döneme devreden KDV tutarlarının toplamı 140 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Bu pastanın mükelleflere geri iade edilmesi şüphesiz ekonomiye önemli bir cansuyu olacaktır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, bizim gibi vergi bilinci az gelişmiş ve vergi kayıp kaçağının oldukça yüksek olduğu ülkelerde bu sistemin dikkatli uygulaması elzemdir. Bugün hala sahte fatura düzenlemesinin önü alınabilmiş değildir. Ve idarece alınan yeni pek çok tedbire rağmen sahte belge düzenleyicileri de kendini buna göre modifiye etmektedirler. Nitekim iade sisteminin yaygınlaşması ve hızlanması için devletin mükellefine güven duyması gerektiği düşüncesindeyiz.

Yine bu sistemde iadelerin hızlı bir şekilde yapılıyor olması da önem arz etmektedir. Bizdeki iade uygulamalarında son zamanlarda yapılan değişiklerle bazı sektörlerde iadeler hızlanmış olsa da ( örneğin inşaat sektöründe son değişikliklerle iadelerin süresi kısaltıldı.), bu henüz bütün sektörlere sirayet etmiş değildir.

Sistemin diğer bir özelliği ise, küçük ölçekli mükelleflere düz KDV oranı uygulaması gibi bir seçenek sunarak, % 4-16,5 arasında vergi oranları uygulama fırsatı vererek destek sağlamaktadır. Yine nakit muhasebe sistemi seçeneği ile de, duruma göre mükelleflere avantajlar sunmaktadır. Ayrıca grup içindeki mal teslimlerinin de KDV´ye tabi olmaması işletmeler için önemli bir avantaj teşkil etmektedir.

Diğer taraftan İngiliz sisteminde genel KDV oranının bizdekinden yüksek olduğunu da gözardı etmemek gerektiği kanaatindeyiz. Bu sisteme geçildiği ve oranlar bu haliyle iktibas edildiği takdirde, %18´i dahi yüksek bulan mükellefler bu durumdan hoşnut olmayabilir.

Nihai olarak her ülkenin ekonomik ve sosyal gerçekleri kendi özelinde farklılıklar göstermektedir. Ülkemizde dolaylı bir vergi olan KDV gelirlerinin genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı içerisindeki payının %31,85 ( dahilde ve ithalde alınan) olduğu göz önüne alınınca devletin en önemli gelir kalemlerinden biri olduğu aşikardır. Şayet İngiliz KDV sistemi de incelenip ülkemize örnek teşkil edecekse, kendi nevi şahsımıza özel durumları göz önünde bulundurmalı ve iş dünyasının da konuya ilişkin talep, öneri ve hassasiyetleri de dikkate alınmak suretiyle artık 32 yılı aşmış bu kanunu yenilemek gerektiği kanaatindeyim.

Türkiye ve İngiltere KDV modellerinin genel uygulamalarının karşılaştırması tablosu.

 

Konu

Türkiye Uygulaması

İngiltere Uygulaması

KDV uygulaması

Karmaşık ve mükelleften ziyade işlemin durumuna göre farklı uygulamalar vardır.

 

Kolay ve mükellefin durumuna göre farklı uygulamalar vardır.

KDV ye tabi işlemler

İthalat dahil ticari işlemlerdir. İstisnalar geniş kapsamlı ve detaylıdır. Tam ve kısmı istisna uygulaması vardır.

İthalat dahil, ticari işlemlerdir. İstisnalar az ve belirli alanlardadır. Tam ve kısmi istisna uygulaması vardır.

KDV Mükellefiyeti

KDV mükellefiyeti diğer vergilerle birlikte tescil edilir. Mülkiyetten çıkma zordur.

KDV mükellefiyeti diğer vergilerden bağımsız tescil edilebilmektedir. Belirli alanlarda ve şartlarda tescilden muaf olma veya mükellefiyetten çıkma mümkündür.

Grup Şirketleri KDV Tescili

Yoktur.

Grup şirketlerinin tamamı için tek mükellefiyet tescili mümkündür. Tüm grup için tek KDV beyannamesi verilir. Grup içi mal ve hizmet teslimleri KDV tabi değildir.

KDV Oranları

Genel Oran % 18, indirimli oranlar % 8 ve % 1.

Genel Oran % 20, indirimli oranlar % 5 ve % 0. Yıllık geliri belirli bir tutarın altında olanlar için, % 4-%16,5,sabit KDV oranları uygulanabilir.

KDV Beyanname Dönemi

Aylıktır.

Üçer aylıktır. İade alan mükelleflerin talebi üzerine aylık beyanname dönemine geçilebilir. Yıllık geliri belirli bir tutarın altında olanlar yıllık beyanname sistemine geçebilirler.

İndirilebilir KDV ve İade

Bir KDV döneminde tahsil edilen KDV´yi aşan indirilecek KDV tutarı iade edilmez bir sonraki döneme devreder. Tam istisna uygulamalarında belirli şartlarda iade mümkündür.

Bir KDV döneminde tahsil edilen KDV´yi aşan indirilecek KDV tutarı iade edilir. İade işlemleri mükellefin beyanı üzerine otomatik olarak yapılır.

Tahsil Edilemeyen KDV

Mükellefin mal ve teslimlerine ait olan ve tahsil edilemeyen alacakları ile ilgili olan KDV iade edilmez.

Mükellefin mal ve teslimlerine ait olan ve tahsil edilemeyen alacakları ile ilgili olan ve Vergi Dairesine ödenmiş bulunan KDV iade edilir.

Dijital Ekonomi Uygulamaları

KDV Kanununda dijital ekonomi için özel uygulamalar bulunmamaktadır.

KDV Kanununda dijital ekonomi için özel uygulamalar bulunmaktadır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?