USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kriz Mi? Kim Demiş? Bu Şehri Yönetenler Krizle Dalga Geçiyor!

27-12-2018

Ülkemizi yönetenlerin hepsinin kabul ettiği,  ekonomimizi kasıp kavuran kriz için her türlü tedbirler alınırken Sivas unutuldu galiba

Neden böyle düşündüm?

Akşam tv´leri izlerken, stk´ların verdiği mücadeleler, bölge müdürleri toplantıları, genel müdürler toplantıları, kurumların müdürleri ile toplantılar, esen gürleyen faiz indiren borç silen vatandaşa bir nefes aldıracağız diyen bir tablo seyrediyoruz. Bu konular saymakla bitmiyor. Tamam, tam bu şehrin tüccarı esnafı kurtarıldı derken sabah mesai başlayınca ne oluyor biliyor musunuz?

Hiç konuşulanlar sahada yok. Dolayısı ile bu şehir de ticaret yapanlar devamlı el değiştiriyor ve işleri yok oluyor. İşlerini kaybedenler başka şehirlere giderek hayat mücadelesine şehrinden uzakta devam ediyor.

Sabah işe başladığınızda trafik kontrollerinin en az 5 kat fazlalaştığını, diğer kontrol ve cezaların hat safhada can yakıcı olarak devam ettiğini her vatandaş yaptığı mesleğe göre görüyor en çok etkilenen ise esnaf ve tüccarlar oluyor. İnanın müthiş bir kıskaç hem işlerde kriz hem kontrollerde baskı. Baskı maliyeti artırıyor, olmayan işlerle bu bir psikolojik sorun oluyor.

Yatırım yapanlara tv´lerde ve basında verilen kurumların desteği hat safhada.  Elektrik aboneliğine gidersiniz haftalarca, doğalgaz aboneliğine gidersiniz aylarca sürer, belediye ruhsatına müracaat edersiniz ki her şey farklı.

Yatırım için çırpınan Stk´lar yine Tv´ler de hat safhada destekten bahseder inanır da yatırım yaparsanız Allah size kolaylık versin. Çıkılan yoldan dönülemediği için çuvalın içinde çırpınır durursunuz.

Feryat edemezsiniz çünkü her feryat sizin önünüzdeki süreçte kontrollerinizi ve benzeri tüm işlerinize duvar olarak engel teşkil edecektir. Sivas´a dışarıdan gelen fabrika yatırımları, Sivas bürokrasisinin çarkı içinde batan fabrikaların el değişimi olduğunu da unutmamak gerekir.

Gördüğünüz her makamın çalışkanlığı ve iş bilirliğini mecburi methiye ile anlatarak ticari son nefesinizi vereceksiniz ve arkanızdan da iyi niyet söylemleri duymayacağınıza da emin olunuz.

Dikkat eder araştırırsanız ticari vergi ödülü veya ihracat ödülü alan firmaların birçoğu kapatma seviyesine gelmiş tüccarlarımızın isimleridir. Ödülden sonra destek olsa yine güzel ama ödül yalnızca gazete ve tv de gözüküp el kaldırana kadar olan tek gerçektir.

Her kurum müdürünün en iyi görev yaptığı, her Stk´nın başarılı yönetildiği, her amirin başarı dolu geçmiş ve geleceği ile konuşulduğu şehre yanlış yatırım kazandıranların hiç bir şey üretmeyenlerin adlarına sokaklar yapıldığı ormanlar yapıldığı gerçek bir Anadolu şehriyiz.

Şehrimizden 15 yıldır gönderilen dikimevi, kapasitesi düşürülen Tugay, kapatılıp başka şehre gönderilen DMO ve Bölge müdürlükleri diğer kurumları başka şehirlere götürürlerken bile başarılı diye oy veren bu şehir bugün, o gün giden kurumların eksiğini halen tamamlayamamıştır.

15 temmuz öncesi fetö denen teröristi methederek onlarla aynı masa, aynı ortam, onlarla bilemeden makam mevki bölüşenlere yıllarca,  ?Bunlar yanlış. Lütfen, sizler hükümetsiniz bunları uzaklaştırın? diye mücadele eden hiçbir isim bugün 15 temmuz anlatılırken sahnede yer alamıyor!  Yıllarca bu terörist guruba direnen memur, işçi vatandaş veya ben onların referansı ile işe girmem diyenlerin duyarlılığı vatan sevgisi ile adlandırılıp bir köşeye bırakılmış vatan sevdalısı olarak mı, kalacak.

Yıllarca imar dışı bina ve benzeri yer yapanlara gelin sizleri affettik diyerek belirlenen bir meblağ para ile imara uygunluk belgesi verilenler kanunlara riayet edenlere verilen bir ceza olduğu unutulan bir gerçek değil midir?

Sivas´ımızda bir cadde veya sokaktan geçerken biri önde biri arkada bakınca neden yan yana bina aynı hizada değil dediğimiz veya yan yana karşı karşıya apartman yüksekliği farklı dediğimiz yapılaşma artık bizim layık olduğumuz yapılaşma olmamalıdır.

Siyasi görüş veya ben yaparım olur mantığı ile istediğiniz işyerlerinin girişini kapatamayınca çıkışını kapatıp hadi sen iş adamısın iş yap da yoluna devam et göreyim denilen ?Sultan Şehriyiz.?  Bu şehrin sahibi yok dediğimizde, bizleri ödüllü iller bankası mevkiinde bulunan kavşakla yıllarca baş başa koyan bu şehrin idarecileri, o kavşağın ödülünden bahsedince susanların artık seçim zamanı oyları akıllarına gelmeli değil midir?

Şimdi Belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri zamanı geldi. Şimdilerde gazete ve tv lerde encümen üyelerinin haykırışları, çabaları göz dolduruyor fakat biraz geç kalmış değiller mi?

Sivaslı arkadaşlar seçimler geldi.  Şimdi seçme zamanı. Hepimiz bir Sivas´ı, bir de yaptığımız işleri gözden geçirelim yaşanmışlıklarımıza yaşarken, gördüklerimize bakalım bir de başka şehirlere bakalım. Hep ödüllü kavşaklarla hep ödüllü olan icraatlarımıza bakalım, her konuda ödül alan bu şehrin başarısına emeği geçenlere teşekkür edelim veya etmeyelim.

Bunları bizlere anlatırken içlerinden inanmadan söylediklerini hissettiğimiz her hissimizi yüzlerine haykıralım ve bizleri ve şehri en iyi kim idare edecek(!) vasıfta ise o arkadaşlara oylarımızı vermeliyiz.

Garip bir Anadolu şehri olarak İstanbul´a yapılan 3. hava alanına veya Ankara´ya yapılan her imkânı var olan hastanelerin devasalığına,  başarısını anlata anlata oy verirken bu şehrin de bu hizmete ihtiyacının var olduğunu unutanlara bizler de artık rahat yaşamak istiyoruz demeliyiz.

Bütün şehirlerin çevre yolları yol güzergahının kıyılarında alış veriş yapma imkânına sahip iken hepimizin bildiği Ankara´ya kadar yol kıyılarında İhtiyarın Yeri, Çavuşun Yeri, Kırıkkale´de Çitlekçi, Köfteci Yusuf´un yerini bizi yönetenler görmeden mi geçiyor.

Şehrimizin Ankara- Erzincan güzergahında Sivasspor Tesislerinden sonra bir yan yolla, bu yoldan geçen yabancı araç ve otobüs firmalarının yolunu şehir merkezi çıkışına kadar kapatan yöneticiler,  Ankara´ya gidip gelirken ismini saydığım veya saymadığım işyerlerini ve yoğun ticaretlerini göremiyorlar mı? Sultan Şehrin ekonomisi çevreyolu ile daha canlanmaz mı?

Bu kadar esnaf sayısı artmış durumda iken şehrimize katma değer olarak dışarıdan para girişi yapmaz mı? Hastanemizde olmayan çocuk kalp bölümünü istiyoruz. Mide operasyonlarında acillerden Kayseri´ye sevk edilmenin utancını yaşıyoruz diyelim.

Tüm Sivaslılar olarak iyi olanı iyi yapılanı da eleştirmeyelim ve eleştirtmeyelim. Bizler Yiğido lakaplı sultan şehrin insanlarıyız.

Sivas sevdalılarının tv´lerde ve kürsülerde sözleri ile ahkâm uçuşturduğu kriz ortamında bu sözlerin umudumuz olduğunu fakat umutlarımızın kursağımızda kaldığının bilinmesi hayatın gerçeğidir. Yaptıkları toplantılarda veya aldıkları sözlerin sahada uygulanıp uygulanmadığını takip etmeleri o kişileri gözümüzde ve gönlümüzde daha da büyütecektir. İnşallah bu seçim önü biraz daha gerçekçi oluruz.

Bu vesile ile tüm belediye başkan adaylarına çıkmış oldukları yolda başarılar dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?