USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MODERNİZMİN ETKİSİNDEKİ SILA-İ RAHİM

23-06-2017

Hepimizin de bildiği gibi mübarek Ramazan aynın artık sonuna geldik. Birçoğumuzu  tatlı bir telaş sardı bile. Kimimiz bu bayram izninde memleketine gidip anne babasını akrabasını ziyaret edecek, kimimiz gelecek misafirlerine hazırlık telaşında, kimimiz de otellerden erken rezervasyonla tatili daha ucuza getirme telaşında.
Batı kültürünü fazlaca benimseyip kendi benliğimiz den o kadar sarılmışız ki izinler bayramlar bizim için artık Sıla-i Rahim vesilesi olmaktan çıkıp tatil fırsatı olmuş vaziyette. Bayramda seyran´da çoluk çocuk tatil köylerinde keyif yaparken anne-babaları dört gözle onların gelmesini bekliyor. Kabul edelim ki artık Sıla-i Rahim anlayışı gitgide yok oluyor. Gün geçtikçe yalnızlaşıyor ilişkilerimiz her gün biraz daha zayıflıyor. Kendimizin dışındakileri her geçen gün biraz daha umursamaz oluyoruz. Bunun en önemli nedeni de modern dünyanın bizlere sunduğu hayat tarzı ve kendi değerlerimizden uzaklaşmamız. Sorsak Sıla- Rahim ne diye uygulamayı bir kenara bırakın pek çoğu anlamını bile bilmez. Peki neydi sıla-i Rahim? En özlü ifade ile akrabanın hak ve hukukunu gözetmek akrabalık hakkını korumaktır. Yani modern zamanda müslümanın bir nevi alameti farikası. Bu şekilde ifade ettim çünkü; günümüzde nice yaşlı gözlerle evlat yolu gözleyen  yalnız anne babalar, eş dost gözleyen yaşlılar var. Maalesef gerek akrabalarla, gerek eş dostla bağlarımız günden güne zayıflıyor. Huzuru, sevinci, üzüntüyü bireysel olarak yaşıyoruz. Bu durum biraz önce de belirttiğim gibi tamamen modern dünyanın bize sunduğu hayat tarzı ve kendi öz değerlerimizden uzaklaşmamızın sonucudur. İçinde yaşadığımız dünyada modernizmin etkisi ile her gün biraz daha yıpranan ve içi boşaltılan bu kavram Kur´an´da ve sünnette kat´i bir emir olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat uygulamaya gelince toplumumuz maalesef pek bir zayıf kalıyor.
Sıla-i Rahmi kesenin ameli kabul olmaz. Dolayısıyla şu mübarek günlerde oruç tutup namaz kılıyoruz. Bu yaptıklarımızın feyiz ve bereketinden istifade edebilmemiz sıla-i Rahime bağlıdır. Elbette tatile de gideceğiz gezeceğiz de ama akrabalarımızı anne babalarımızı ihmal etmeden onların  boynunu bükük bırakmadan. Sıla-i rahimi Allah´ın rızasını kazanmamıza vesile olacak bir amel olarak algılamalıyız. Bu düşünce ile başta anne babamız,kardeşlerimiz,tüm akrabalarımız olmak üzere imkanlarımız ölçüsünde ziyaretlerine gidip hal ve hatırlarını soralım, sıkıntı ve üzüntülerini paylaşalım. Sıla-i rahimi terk etmenin büyük günahlardan olduğunu unutmayalım.
Rabbim bizleri gereği gibi sıla-i Rahim yapanlardan eylesin....

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?