USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mümin, Hakk´ın Temsilcisi, Hakikatin Davetçisi

22-08-2020

Dün Cuma hutbesinde yine önemli bir konuya dikkat çekildi.

Değerli okurlarım, dün ki Cuma hutbesindeki konu ?Mümin, Hakk´ın temsilcisi, hakikatin davetçisi? idi?

Yüce Rabbimiz Kur´an-ı Kerim´de şöyle buyurur: ?Ey örtüsüne bürünen! Kalk ve uyar! Sadece Rabbinin büyüklüğünü dile getir.?1 Mekke´de İslâm´ın ilk günlerinde inen bu ayetler, Peygamber Efendimizi toparlanıp kalkmaya, sorumluluk almaya ve tevhid dinini insanlara anlatmaya çağırmaktadır. Peygamberimizin şerefle taşıdığı ve ümmetine miras bıraktığı bu mukaddes görevin adı tebliğdir.

Cenâb-ı Hak, ?Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten alıkoyan bir topluluk bulunsun.?2 buyurarak, zamanı ve zemini aşan bir bilinçle tebliğ görevini sürdürmemizi ister. O halde, yılmadan, yorulmadan insanları doğruya ve doğruluğa davet etmeliyiz.

Cenâb-ı Hak, ?Rabbinin yoluna hikmetle, güzel öğütle davet et ve onlarla en güzel yöntemle mücadele et.?3 buyurarak, tebliğin sağduyu ve hassasiyet gerektirdiğini bildirir. O halde, hakikate çağırırken güzel bir üslûpta, sabırlı ve nezaketli bir tutumda kararlı olmalıyız.

Her birimiz, tebliğ kadar temsil ile de görevliyiz. Anlattığı yüce değerleri yaşamak, İslâm´ın sınırlarına önce kendi hayatında riayet etmek, sözü ile özü bir olmak her müminin sorumluluğudur. Bu konuda Rabbimizin ikazı gayet açıktır: ?Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır.?4

Rabbimiz buyuruyor ki, ?Allah´a çağıran, salih amel işleyen ve ?Kuşkusuz ben Müslümanlardanım´ diyenden daha güzel sözlü kim olabilir??5

Böyle bir övgüye mazhar olmak için, din-i mübin-i İslâm´ın sarsılmaz hakikatlerini anlatmaya ve hakkıyla yaşamaya gayret edelim. ?Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.?6 buyuran Resûl-i Zîşan Efendimizin tebliğ metodunu örnek alalım. İyi niyetle iyiliği inşa etmeye çalışırken, farkında olmadan yıkıp dökmemek için davet ve irşatta bilinçli davranalım.

Allah´a emanet olun?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?