USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARIN OKUL KORKULARI

31-08-2020

?Hasan, ilköğretim 3. sınıfa devam eden orta sosyo-ekonomik düzeye sahip bir ailenin ilk çocuğudur. Hasan´ın dört yaşında bir de kız kardeşi var. Hasan´ın üç yıldır hemen hemen her gün sabah, servisi gelmeden hemen önce yoğunlaşan karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyeti var. Bu rahatsızlıklara çoğu zaman okula gitmek istemediğini ifade eden ağlama nöbetleri de katılıyor. Elif ise, üç yaşında ve ilk kez okulla tanışıyor. Anaokuluna başladığından bu yana her gün okula giderken babasına, ?Babacığım bundan sonra hep burada mı kalacağım?? diyor.

Emel, on yıllık okul öncesi öğretmeni. Mesleğini çok sevdiğini ifade ediyor. ?Fakat mesleğimin en kötü zaman dilimleri ilk bir aylık süreçtir. Çünkü bir ay boyunca çocukları okula alıştırmak beni oldukça yoruyor diyor.? Gerek okul öncesi dönemde, gerekse ilköğretim yıllarında görülen okul korkusu, başta çocuklar olmak üzere birçok ebeveynin ve öğretmenin başa çıkması gereken önemli bir problemdir.

Okula başlamak, bazı çocuklar ve aileleri için çok zor bir süreci temsil eder. Ailesine bağımlılığı devam eden çocuklar ve bu çocukların aileleri süreçten oldukça olumsuz etkilenir. Güvenli yetiştirilen ve okul öncesinde sağlıklı iletişimler ve sosyal çevreler edinen çocuklar ise ailelerinin de desteğiyle sağlıklı bir okula başlama süreci yaşarlar. Okul korkusu kuvvetli bir endişe sebebiyle çocuğun okula gitmek istememesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir.Her yüz çocuktan dört beş tanesinde okul korkusu görülebilir. Bu çocuklar okula gitmek istemez, zorlanınca büyük tepkiler gösterir. Bu durum okula gidişin ilk günlerinde ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir zamanda da görülebilir. 4-6 yaş Çocukların okuldan korkmalarının sebebi ailesinin onu terkedeceği okulda bırakacağı korkusudur. Okul korkusu yaşayan çocuklar sabahları karın ve baş ağrılarından yakınmaya başlar. Çocuk ?Bugün okula gitmesem olmaz mı?? der. Evde kalınca da yakınmaları kısa sürede geçer. Üstüne gidildikçe tedirginliği artar. Evden dışarı çıkmamaya büyük bir direnç gösterir. Kolundan tutup götürülmek istenirse yere yatar. Avazı çıktığı kadar bağırır, ortalığı birbirine katar. Korkudan kustuğu olur.

Bu süreçte öğretmen ve ailesine büyük görev düşüyor.

Öğretmenler için ufak ip uçları:

1.Okulagirmek istemeyen çocuğumuzu destekleyin ve cesaretlendirin.Küçük hediyeler ile kapıda karşılayın

2.Çocuk ailesini aramak istediğinde kesinlike arayıp ailesi ile görüşmesine yardımcı olun.

3.Çocuğu cesaretlendirin ,ona gerçekten değer verdiğinizi , okulda güvende olacağını ve ona değer verildiğini ve bir yere ait olduğunu hissetmesini sağlayın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?