USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

?Orda Bir Köy Var Uzakta´, İşte O Köy ?Çelebiler´

07-08-2019

Havaalanı yolu üzerinde Sivas merkeze bağlı Çelebiler Köyü, tarihe konu olmuş müzik dizeleri ile adından söz ettirmeye devam ediyor.

Öğretmen, şair, halk kültürü Ahmet Kutsi Tecer´in Sivas´ta görev yaptığı sırada kaleme aldığı ?Orda Bir Köy Var Uzakta O Köy Bizim Köyümüzdür´ dizelerini, Sivas Merkeze bağlı Çelebiler Köyü´nü işaret ederek yazdığı pek çok konferansta anlatılmış, yayınlarda yer almış, haberlere konu olmuş hatta pek çok köşe yazarı gazetesinde yer vermişti.

Dizelerin Sivas´taki Çelebiler Köyü için yazıldığını kanıtlayan anılardan birisi de Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği İstanbul Korosu Şefi Uğur Kaya´nın anılarında saklıdır;

?İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı´nda öğrenciyken, Muzaffer Sarısözen´ in ayrıldığı eşi Neriman Tüfekçi Hanım da konservatuarda hocamız idi. Bir gün, Neriman Hocamız, benim Sivaslı olduğumu öğrenince, Muzaffer Sarısözen ile ilgili bir anısını anlattı. Bu hatıra beni çok etkiledi. 1930´lu yılların başında, Muzaffer Sarısözen Sivas Lisesi´nde müzik öğretmeni;  Ahmet Kutsi (Tecer) Bey de edebiyat öğretmeniymiş. Bu iki öğretmen, Sivas´ın köylerini dolaşır, folklor araştırmaları yaparlarmış. Bir gün araştırma yaptıkları köylerden şehre dönerlerken, Ahmet Kutsi Bey uzaktan görünen bir köyü Muzaffer Bey´e göstererek, ?Orda bir köy var uzakta? demiş.   Muzaffer Bey de ?Pek gidip gelmeyiz ama o köy bizim köyümüzdür? mealinde bir şeyler söylemiş. Ahmet Kutsi Bey de bu konuşmadan esinlenerek ?Orda bir köy var uzakta / O köy bizim köyümüzdür / Gitmesek de gelmesek de / O köy bizim köyümüzdür? diye başlayıp devam eden şiirini yazmış.?

Diğer yandan yapılan araştırmalarda Muzaffer Sarısözen´in, Sivas´ta Sarıhatipzadeler diye tanınan köklü bir aileye mensup olduğu, bu aileye ?Saçlı efendiler? ya da kısaca ?Saçlılar? da dendiği biliniyor. Ulu Cami mütevellisi olan bu ailenin Sivas Merkez Çelebiler köyünde de arazilerinin olduğu ancak öteden beri şehirde yaşadığı ve genellikle müftülük, müderrislik, öğretmenlik ile esnaflık yaptıkları; milletvekili ve vali olanlarının da varlığı biliniyor. Ailenin birçok ferdinin de müzik ve şiirle meşguliyeti göze çarpıyor. Şehirde oturan ancak köy köy dolaşarak türkü derlemekle meşgul olan araştırmacı bir müzik öğretmeninin, uzaktan gösterilen kendi köyü hakkında ?Pek gidip gelmeyiz ama o köy bizim köyümüzdür? şeklinde bir sözü de, Muzaffer Sarısözen´in dizeleri bu köy için yazdırdığını güçlendiren diğer bir etken olarak göze çarpıyor.

Çeşitli illerin sahiplendiği ancak Sivas´ın Çelebiler köyü için yazıldığına inandığımız dizeler için, Sivas´ta da birçok çalışma yapılması, Çelebiler köy konağına Ahmet Kutsi Tecer´in, köy okuluna da Muzaffer Sarızsözen´in adının verilmesi sağlanabilir. Yol kenarına bir park ve dizelerin yazıldığı bir çeşme ile her iki sanatçının rölyef ya da heykeli yapılıp kısa özgeçmişleri de yazılabilir. Ayrıca köyde bir kültür evi yapılarak sanatçıların eşya ve eserleri de sergilenebilir.

Kısacası  ?Şehrin vitrini kültürel dokusudur´ deyip, yol üzerindeki hazinenin herkesçe bilinmesini ümit ediyoruz?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?