USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Özbelsancıya Rekor Zam?

12-03-2020

Önceki gün Sivas Belediyesi ile  ÖZBELSAN arasında yapılan toplu iş sözleşme imzalama törenindeydik. Herkes gibi ben de işin doğrusu toplu iş sözleşmesinin nasıl sonuçlandığını merak ediyordum. Çünkü belediye denince ilk akla gelen kurum ÖZBELSAN. Bugün Sivas Belediyesinin neredeyse tüm hizmetleri ÖZBELSAN personeli aracılığıyla yapılıyor dersek sanırım abartmış olmam. Bir bakıma Sivas Belediyesinin hizmette ilk yüzü ÖZBELSAN çalışanları.

Her seçimde tüm adayların gündeme getirdiği hemen ilk konu ÖZBELSAN ve çalışanları olur. ÖZBELSAN´daki fısıltı Sivas geneline yayılır. Bir dönem Sivas´ta gündemi TÜDEMSAŞ´çıların oluşturduğu gibi her yerel seçim öncesi ÖZBELSAN hep gündem olmuştur. Toplum, Sivas Belediye´sinin bütçesinde parasının olup olmadığını bile ÖZBELSAN´a bakarak yorumlar. ÖZBELSAN üzerinden Sivas Belediyesi´nin icraatları ya da hizmetleri değerlendirilir.

Gelelim yapılan toplu iş sözleşmesine. Ben, önce ÖZBELSAN Genel Müdürü Ahmet Kuzu´yu tebrik etmek lazım. Dersini iyi çalışmış. Göreve geldiği günden beri ÖZBELSAN´ı iyi etüt etmiş. ÖZBELSAN´ın fotoğrafını net çekmiş. Bu bakımdan kendisini kutlamak lazım. Diğer yandan Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin Beyin yaptığı konuşma, verdiği mesajlar benim çok hoşuma gitti. Konuşması net ve anlaşılır olmakla beraber; AK Parti misyonuna gayet uygun bir konuşmaydı. Nitekim bu konuşma ÖZBELSAN işçileri arasında karşılık bulmuş olmalı ki, işçiler,  Başkan Bilgin´e çok sıcak ilgi gösterdi. konuşması sık sık işçiler tarafından alkış ve tezahüratlarla kesildi. Başkan Bilgin´in, konuşmasının son bölümündeki mesaj ise tüm belediye paydaşlarınaydı. Neydi o mesaj? ?Herkes işini sahiplenecek ve güzel yapacak. Ben, belediye başkanı olarak işimi güzel yapacağım. Meclis üyelerimiz güzel ve etkili çalışacak. Sizler de hangi işi yapıyor olursanız olun, işinizi güzel yapacaksınız.? Umarım bu mesaj tüm paydaşlar tarafından algılanır ve hizmete yansır!  Ben, Sivas Belediyesi´nin uzun zamandır bu şekilde personeli açısından tatminkâr ve beğenilen bir zam verdiğini hatırlamıyorum. Başkan Bilgin, öyle anlaşılıyor ki, belediye çalışanlarının mutlu ve huzurlu olmasının Sivas´a hizmette çok önemli bir ayrıntı olarak görüyor. Başkan, öyle gözüküyor ki, zaman içerisinde yapacaklarıyla Sivas´ı şaşırtmaya devam edecek? Bir de ÖZBELSAN´cıların hep konuştuğu ama hiç gündeme getiremedikleri bir konu olan ücret adaletsizliği konusunun bu toplu iş sözleşmesinde çözülmesi de bence takdirlik bir hadise. Burada bu konuyu gündeme getiren ve çözülmesi gerekir diyen ÖZBELSAN Genel Müdürü Ahmet Kuzu´nun hakkını bir kez daha teslim etmek gerekir.

Biraz da toplu iş sözleşmesiyle ilgili rakamsal bilgiler vereyim. En alt tabandan maaş alan bekâr bir işçi yapılan iyileştirme sonucu alacağı maaş artışı;

2019 Aralık Net Maaş;Taban aylığına yapılan zam brüt 437 TL, Lisans tahsil yardımı brüt 400 TL, Birim ve vasıf zammı brüt 250 TL, Yemek zammı brüt 124 TL, Seyyanen zam brüt 320 TL yani bütün bunlarla birlikte 2019 Aralık Ayı net maaşı 2674 TL.

Aynı işçinin 2020 Ocak Ayı net maaşı ise yapılan artışlarla birlikte 3793 TL´ye yükselmiş oluyor. Yani net 1119 TL net artış sağlanmış oluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?