USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Powerlifting Nedir?

10-09-2018

Powerlifting, vücut geliştirmeye alternatif olarak ortaya çıkan pek çok fitness dalı gibi son yıllarda yükselen bir spor dalı. Güç sporları kategorisine dahil olan powerlifting, tarihsel anlamda vücut geliştirme ile birlikte gelişmiş olsa da yapısal anlamda daha çok olimpik haltere benzemekte.

Squat, bench press ve deadlift hareketlerinde belirli kurallar dahilinde en yüksek kiloyu kaldırmayı amaçlayan powerlifting sporunda, halterde olduğu gibi hareket başına üçer adet hak bulunmakta. Hareketler tek tekrar, maksimum ağırlık kaldırmak üzere uygulanmakta. Yapısal olarak haltere benzemezinin sebebi de bu.

Tarihe baktığımız zaman, powerlifting aslında vücut geliştirmeyle eş zamanlı olarak gelişip ilerlemiş bir spor. Bunun sebebi ise, vücut geliştiricilerin güçlenme konusuna da son derece önem vermesi.

Eski yıllarda, anabolik steroidler çok fazla kullanılmıyorken, vücudu doğal yollarla geliştirmenin en temel prensibi güçlenmek idi. Zaman geçtikçe, bu amaç yerini başka amaçlara bıraktı ve pek çok insan vücut geliştirme amacından sapmış bulundu. Eskiden, doğal yollarla kusursuz fiziklere ulaşmış olan vücut geliştiricilerin çoğu sırlarını powerlifting ile açıklamaktaydılar.

Kaslar, doğal yollarla geliştirilirken, ancak daha fazla miktarda yüke maruz kaldığında gelişmekte. Bu durum, kasların yeni şartlara adapte olmasını gerektirdiği için kasın gelişimi için ilk şart aslında. Dolayısıyla eskiden vücut geliştiriciler, ağırlıklı olarak bileşke egzersizleri ağır yapmaya odaklandılar. Eski zamanların vücut geliştiricileri, aynı zamanda powerlifting sporcusu dersek yanılmış olmayız.

Belli bir zaman sonra, anabolik steroid teknolojisi çok gelişti ve insanların güçlenme zorunluluğu da haliyle azaldı. Doğal yollarla vücut geliştiren kişiler için güçlenmek şartken, anabolik steroid kullanan kişiler için kasları belli miktarda yormak yetiyordu. Anabolik steroidler de, güçlenmeyi beraberinde getiren ilaçlar olduğu için vücut geliştirme daha çok ?pump´ sporu olmaya başladı.

Temele ve eskiye bağlı kalan vücut geliştiriciler, powerlifting stilinde çalışmanın önemini daima vurguladılar. Eski sporculardan Franco Columbu, yeni sporculardan da Ronnie Coleman bu konuda verilebilecek en iyi örnekler.

Vücut geliştirme, amacın ?pump´ olmaya başladığı bir spor haline geldikçe powerlifting ve vücut geliştirme akımı ayrışmaya başladı. Powerlifting, ağır kaldırmanın odak olduğu, fiziğin ve görünüşün vücut geliştirmedeki kadar önemsenmediği bir dal olarak ayrıştı. Vücut geliştirme de yalnızca görüntü odaklı, güzellik yarışması formunda bir podyum sporu olmaya doğru ilerledi.

Ülkemizde de büyük bir hızla ilerlemekte olan powerlifting, dünyada da çok büyük bir hızla büyüyor. Her sene, aktif olarak yarışan powerlifting sporcusu sayısı ikiye katlanıyor. Türkiye´de yapılan ilk yarışmalar 20-30 kişilikken, 2 sene sonra günümüzde 150-200 katılımcı sayısına ulaşmış bulunuyor. Her geçen gün de katlanarak büyüyeceğe benziyor.

Kas geliştirmenin, doğal yollarla olduğu müddetçe ancak güçlenmekle mümkün olduğunun sırrını çözen yeni nesil, doğru sporu bulmuş gözüküyor. Tarihsel olarak temelinde vücut geliştirmenin yattığı bu alternatif spor, temel spor dallarından biri olma yolunda adım adım ilerliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?