USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Seçimden Beklentilerimiz

19-01-2019

Yapılacak yerel seçimler öncesi, Şehrimizi bekleyen sıkıntılara; nasıl çözümler üretileceği, merak konusudur. Bunun başında doğal olarak, göç sorunu ve işsizlik, başı çekmektedir.

Şehrimiz, son açıklanan verilere göre; bir- çok alanda; epey gerilerden geliyor. Özlenen, Beklentiler gerçekleşmedi. ÖSYM Başarıları, Eğitimin durumu, Üniversite değerlendirmeleri, Ekonomik gelişmeler, işsizlik oranı, nüfus azalması, bunların delildir. Üniversite yetkililerinin açıklamalarına göre; seviye istenilen düzeyde değildir. Hedef olarak; daha üst sıralara yükselmek olarak, ifade edilmektedir. 

Bazı alanlarda elde edilen başarılar, kıpırdanma hareketi olarak, kabul edilebilir.

Yapılan bazı çalışmalar; ileriye doğru hamle yapmaya yöneliktir. Umarım, bu hamleler sonuç verir. İkinci Üniversiteye rektör atanması; bu işin başlangıcı sayılabilir.

Yeni açılacak organize sanayi bölgesi, mutlaka rağbet görecektir. TSO´ nun dikkatini çektiği, teşvik alan iller sıralamasında; ilimizin ön sıralarda yer alması çalışmaları, dikkat çekicidir.

Şehrimizdeki esnafın durumu bellidir? İflaslar gerçekleşmektedir.

Yetkililere, Sitemimiz var? Çünkü beklentimiz vardı.

Devlet eli olmadan, istenilen başarı; kesinlikle elde edilemez?

Şehrin merkezini cazip hale, getirmeliyiz?

Senelerden beri, takip edilen politikalar neticesinde; Şehrimiz giderek küçülmüş, göç etmeye muhtaç hale getirilmiştir. Her zaman geçmişin politikalarından ve sanayi yatırımlarının; Ülkemizin en verimli topraklarına yapılmasından şikayetçi olanlar politikacılardır.

Bugün Çukurovayı, Marmara Bölgesini, hemen kısadan Deniz elimizin altında; diyerek çeşitli sanayii yatırımlarını yapan kişilerin, bütün Zararlı atığını kısadan ve ucuz şekilde; Denize dökmesinden şikayetçi olan da; yine politikacılardır. O verimli toprakların fabrikalar sayesinde; zehirli atıklara terk eden de; politikacılardır, yöneticilerdir. O Atıkların durmadan zehir akıtmasına seyirci kalan da; yönetici veya denetleyici konumundaki insanlardır. Bu adamlara yol açan da onlardır.

Fabrikaların hep belirli bölgelere yapılmasına karşılık; süren göçün engellenemediğinden, şikayetçi olanlar; yine politikacılardır. Büyük şehirlerde; gereksiz göçler yüzünden; çarpık şehirleşmenin getirdiği sorunlar yumağından şikayetçi olanlar, yine politikacılardır. Sağlıksız yapılanmanın çeşitli şekillerde; Devlete açtığı zararlardan şikayetçi olanlar; yine politikacılardır. Hangi birini sayayım.

Denilecektir ki; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu´ya daha fazla teşvik vererek; oraları öncelikli kalkındırmaya aldık. Doğrudur. Ancak, orada henüz çözülememiş bir terör sorunu olduğunu ve orada yapılan yatırımları olumsuz etkilediğini söyleyenler de; politikacılardır. Böyle daha ciddi yatırımlar yapılırken doğal olarak emniyet göz önünde bulundurulmalıdır. Sosyal hayat, standartları, gelişmiş şehirlere göre bir hayli geridedir. Yaşam alanları, insanları cezp edecek kadar, güçlü değildir.

Öyle ise;

Bana göre; bu şehirde yaşayanların, bir nevi bazı imtiyazlara sahip olmaları gerekir. Örneğin az vergi vermek, gibi. Az enerji parası, az su parası? Kısacası Devlete ait imkanlardan daha ucuz istifade edilme şansı tanınmalıdır. Özel Hasta Hanelerde dahil, daha az katkı payı sunulması, gerçeği de göz önünde bulundurulabilir. Devlet Hasta Hane açısından bu açığı kapatabilir.

Kısacası, Bu şehirde yaşayan insanlar Devlet tarafından; yaşam şartları ve kalitesi, iş ve aş açısından ödüllendirilmelidir. Bize benzeyen tüm Anadolu şehirleri bu kategoride ele alınabilir. Bu şehirlere yapacağımız harcamalar, yatırımlar; Büyük şehirlerde yoğun nüfusa sahip olan; bölgelere yapılan harcamalar açısından; devede kulak kalır. Göçü önlemek istiyor isek; Devlet tüm imkanları ile; Anadolu Şehirlerinin yanında olmalıdır?

Devletin geleceği ve ileri de yapacağı çok büyük harcamaların da önüne geçilmiş olur. Hatta, bu tip şehirlerde; uygulanacak olan asgari ücret bile; Devlet desteği ile, daha yukarılara çekilmelidir. Kısacası bu şehirde yaşayan insanların gelirleri, daha yüksek tutulabilir. Hayat şartları da; daha ucuz hale getirilebilir.

Şehri sevmek budur? Gerisi? Hikaye?

Yerel seçimler; bu dertlerin tekrar dile getirilmesi açısından; önemlidir. Beklenen ise; sıralanan bu sıkıntıların giderilmesi için; harekete geçilmesidir. Atılım yapılmasıdır.

Daha yüksek sesler ile, sorunların ortaya konmasıdır. Sonuçta, bir yerel başkan seçeceğiz, bunları gündeme taşımanın ne anlamı var? Gibi bir soruya muhatap olabiliriz. Onlara cevabımız; şimdi değil ise; ne zaman meselelerimizi, gündeme taşıyacağız, olacaktır. Siyasilerden, bu konularda; açıklamalar, bekliyoruz...

BÜYÜK BİR HEYECANLA İCRAATLARI BEKLİYORUZ...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?