USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şehrimizin Dünden Bugüne Kalkınmadaki Durumu / Stratejik Çözüm Önerileri?

19-09-2018

Tüm Sivaslı hemşerilerimizin ortak paydası olan sultan şehrimiz Sivas´ımız geçmişten bugüne tarihimizde jeopolitik ve stratejik olarak oldukça önemli yer edinmiş durumdadır.

İlimizin Türk tarihindeki konumu incelendiğinde; Selçuklu Devleti´ nin konuşlandığı en önemli şehirlerinden birisi, Osmanlı Devleti döneminde ülkenin doğuya açılan kapısı olmuş, Cumhuriyet döneminde de Cumhuriyet´ in temellerinin atıldığı şehir olarak tarihe geçmiştir.

Sivas´ımız; geçmiş dönemlerde ülkemizin en ciddi nüfuz potansiyellerinden birisini bünyesinde barındıran bir şehir olmak bir yana, kalkınmada, tarımda, hayvancılıkta, maden işletmeciliğinde ve buna benzer birçok alanda ülkemizin en güzide yaşam merkezlerinin başlarında gelirken ilerleyen yıllarda ve yakın tarihimize doğru oldukça ciddi göçler vermiş ve belirttiğim birçok alanda etkin olmasına rağmen bu etkinliğini kanaatimce stratejik planlamanın gereği gibi yapılamaması sebebi ile belli oranda kaybetmiştir.

İstatistiki veriler itibarıyla Sivas´mızın mevcut durumuna bakıldığında;  Sivas´ımız toprak yüzölçümü bakımından Türkiye´nin ikinci büyük ilidir.  1950´li yıllarda Sivas´ımız kalkınmada Türkiye´nin 8. Büyük ili olarak devletimizin resmi kayıtlarında tescil edilmiş iken, kalkınmada belirli etkenler ile sıralama olarak ülkemiz geneline oranla gerilemenin olduğu açıkça gözlemlenebilmektedir.

Mevcut durumda ve gelinen noktada kanaatimce, öncelikle Sivas´ımızı bu duruma getiren problemler en geniş platformlara yayılarak masaya yatırılmalı ve ciddi bir şekilde ortak akıl ile tartışılmalıdır.

Zira; şehrimizin geçmişi ve bugünü kıyaslandığında; ilimizin geçmişinden bugüne kalkınma ve yatırım anlamındaki mevcut ve gelinen durumu ülkemizin muhtelif yerlerinde yaşayan Sivaslı kardeşlerimizi ilgilendirdiği kadar yurt dışında yaşayan Sivaslı hemşerilerimizin de takibinde olup, teknolojinin yoğun ve yaygın kullanımı vesilesi ile öncelikle çevre illerde yaşanılan gelişmeler başta olmak üzere, tüm şehirler ile yapılan mukayeseler vatandaşımızın beklentisini de artırmaktadır.

Tabi ilimiz açısından mevcut durum ve gelinen noktaya ilişkin bundan sonraki süreçte (Özellikle Mahalli İdareler Seçimlerinin de yakın olduğu böylesine önemli sürece adım atılır iken) masaya yatırılması gereken hususlar, sorunların çözüm önerileri ve her şeyden önemlisi de yerelde bu sorunların çözümüne ilişkin izlenmesi gereken stratejik yolun ne olacağıdır.

Bu hususta aynı havayı soluyup, aynı suyu içtiğimiz, aynı ekmeği paylaştığımız şehrimizde öncelikle bizler birey olarak, her birimizin toplumsal ve sosyal ödevlerimiz, mesleki manada ödevlerimizi, bireysel ve aile olarak üzerimize düşen ödevleri yerine getirmek ile başlar.

Bunun akabinde kanaatim kalkınma hamlelerindeki en önemli etkenin HER ŞEHRİN YOL HARİTASININ BELİRLENMESİNDEN GEÇMESİDİR. Birey ve toplum olarak üzerimize düşen sorumlulukları gereği gibi yerine getirmek ile birlikte aynı zamanda tüm yöneticilerimizin de şehrimizin stratejik gelişim hamleleri açısından şehrimizin öncelikle coğrafi konumu, doğal kaynakları, iklim yapısı, kültürel mirası ve uhdesinde barındırdığı tüm unsurları topyekun bir değerlendirmeye tabi tutularak;

Sivas bir Kültür ve Turizm Şehri midir ???

Sivas bir Sanayi Şehri midir ???

Sivas bir Tarım Şehri midir ???

Sivas bir Hayvancılık şehri midir ???

Sivas bir Maden şehri midir???  sorularına açıkça yanıt aranmalı, birden fazla alanda konuşlandırılması mümkün ise birden fazla alanda ya da tüm bu belirttiğimiz özellikleri dikkate alınarak hangi alanlarda yatırım yapılması şehrimizin ve halkımızın mevcut yapısını koruyup, bununla beraber göç almasını dahi temin edebilir ise doğru yatırımların bu sahalarda yapılması verimliliği etkin kılacaktır.

Kalkınma hamlelerinde geçmişte olan etkin yapımıza kavuşmamız şehrimize ve kıymetli hemşerilerimize ciddi bir güven aşılayacaktır. Bunun için de belirttiğim gibi şehrimizin merkezi ve birden fazla coğrafi, zengin yer altı kaynakları, doğal güzellikleri ile farklılıkları barındıran ilçelerimiz tek tek analiz edilmeli saha yatırımları, devletimizce desteklenen hibe içerikli projelerden de yararlanılarak kalkınma hızımız etkin duruma getirilmeli ve vatandaşımızın da ekonomik refahı bu vesile ile sağlanmalıdır.

Bu hususta yine çevre illerdeki yatırımlar ile mukayese yapıldığında, eğer bu hamleler Büyükşehir veya bir dönem yerel yönetimlerde üzerinde tartışılan Tüm şehir muvacehesinde yapılması daha etkin olabilecek ise bu husus da belki 2019 Mart Yerel Seçimlerine yetişmese de ilerleyen aşamalarda muhakkak surette değerlendirmeye alınmalıdır.

Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde yapılan araştırmalara göre; yerel yönetimlerde sağlanan başarı şehirlerin stratejik yol haritalarının belirlenmesi dahilinde oluşmuştur. Belirttiğim gibi, her şehrin, coğrafi ? kültürel yapısı, yer altı zenginlikleri geniş ve detaylı araştırmalara tabi tutulmuş, o şehrin hangi alanda verimli olacağı net bir şekilde saptandıktan sonra doğru yatırımlar yapılarak hem kaynaklar verimli kullanılmış hem de halkın refah seviyesi üst düzeyde seyretmiştir. Örneğin Almanya´da bizde yapılanın tam aksine sanayi ve üretim sahalarının şehirlerde değil köy ve beldelerde olduğunu görmek mümkündür. Yani planlama doğru yapılıp, yol haritaları da doğru çizildiğinde kalkınmada ivme kazanmak kaçınılmaz olacaktır?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?