USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Selçuk Anadolu Lisesi´ne Sahip Çıkmalıyız

26-09-2018

19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri, Anadolu´nun kritik noktalarına hristiyanlığı yaymak adına bir çok okul inşa etmiştir. Amerikan misyonerlerinin Sivas´taki en kayda değer eğitim faaliyeti, I. Dünya Savaşı´na kadar işlevini sürdüren Höllüklük semtinde kurdukları "Amerikan Koleji"dir. 26 yıl süreyle eşiyle birlikte Sivas´ta bu çalışmaları yürüten Albert Hubbart´ın torunu olan Edwin W Martin tarafından kaleme alınan ?The Hubbarts of Sivas:A Chronicle of Love and Faith? adlı kitapta özellikle Sivas´ın ilçelerinde yaşayan gençleri eğitim vaadiyle ailelerinden ayırıp onların hristiyanlığı tercih etmeleri yönünde çalışmalarda bulundukları anlatılmaktadır. Hubbart ailesi bu konuda çok etkili olmuş o dönemde yüzlerce genç İslamiyetten kopartılıp protestanlığı seçmiştir.

Sivas´ta misyonerlik faaliyetleri çerçevesinde şimdiki Seyrantepe bölgesinde kurulan Amerikan Kolejine karşı o dönemin Sivaslılarının bir tepkisi olarak şehrin en yüksek tepelerinden birine Öğretmen Mektebi kurulmuştur. Öyle ki Öğretmen mektebinin temelinin atılmasından 10 gün sonra Osmanlı´da seferberlik ilan edilmiş onca yokluğa rağmen vefakar Sivas halkının da desteğiyle geleceğin öğretmenlerini yetiştirecek bu okulun yapımına devam edilmiştir. ?Yerli ve Milli Duruş? ne demek olduğunu bir asırdan da daha önce Sivaslılar tüm dünyaya göstermiş, ve günümüzde Selçuk Anadolu Lisesi olarak eğitim ve öğretime devam eden bu tarihi okulu bizlere miras olarak bırakmışlardır.

2018 yılında Sivas Valiliği tarafından, ?fiziki yetersizlikler? gerekçe gösterilerek Selçuk Anadolu Lisesi´nin başka bir bölge yapılacak yeni bir binaya taşınması, yerini ?Olgunlaşma Enstitüsü´ne bırakması, bahçesine ise Halk Eğitim Merkezi yapılmasına karar verilmiştir.

Geçmişten bize miras kalan böyle tarihi ve köklü okulları sadece taştan, duvardan yapılar olarak görenler için alınan kararın bir önemi olmadığından olsa gerek Sivas´ta bir kaç cılız tepkiden başka bu konu herhangi bir gündem oluşturmamıştır. 2013 yılında benzer bir uygulama Denizli´de düşünülmüş, Selçuk Anadolu Lisesi ile aynı dönemde yapılan tarihi Denizli Lisesi´nin taşınması ve yerini Belediye´ye bırakması kararından Denizli halkından gelen yoğun tepki sonrasında vazgeçilmiştir.

Sivas her alanda olduğu gibi bir değerini daha sessiz sedasız kaybetmektedir.

Uzun yılların birikimi sonucu sahip olabildiğimiz köklü kurumların sayısını artırmayı bırakın onları yok etmek adına elimizden geleni ardımıza koymamamız oldukça üzücü bir durumdur. Kimse binalar eskidi diye Galatasaray Lisesini, veya Kabataş Lisesini taşımayı düşünmüyor. Çünkü o okulları özel yapan bulundukları binaların fiziki yeterlilikleri değil o binaların uzun yıllarda oluşturduğu kültür ve ruhtur. O tarihi binalarda okuyan her öğrenci kendi ruhundan bir parça bırakır okuluna. Onları eşsiz kılan da budur. İstediğiniz kadar modern ve çağdaş binalar yapın, o binaların benzer bir ruha kavuşması için  uzun yıllara ihtiyaç vardır. Hepimizinde bildiği gibi zaman para ile satın alınamaz. Bu nedenle dünyanın her tarafında tarihi ve köklü eğitim kurumları el üstünde tutulur, en ufak bir zarar görmemeleri adına yoğun çaba sarfedilir.

 Sivas´ın da Kabataş Lisesi´de ?Selçuk Anadolu Lisesi?dir.

Başta o okuldan mezun olan Adalet Bakan Yardımcımız Sayın Hilmi Bilgin olmak üzere tüm siyasilerimizi, Sivas Belediyesini, tüm Sivil Toplum Kuruluşlarını, tüm hemşehrilerimizi bize atalarımızdan miras kalan Selçuk Anadolu Lisesi´ne sahip çıkmaya davet ediyorum.

Asırlık okulumuzun eğitim ve öğretime mevcut tarihi binasında devam etmesi adına bugüne kadar yaptıklarıyla Sivaslıların gönlünü kazanan Valimiz Sayın Davut Gül´den aldıkları kararı bir daha gözden geçirmelerini rica ediyorum.

Sivas´ın tarihi binada eğitime devam edebilen tek okulu olan Selçuk Anadolu Lisesi taşınmamalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?