USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ŞİDDET OLUYOR DA, ŞİDDET ÇÖZÜM OLUYOR MU?

05-09-2017

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet tüm dünyanın başını ağrıtıyor. Çünkü bu durum sadece ülkemizde değil tüm dünyada. Ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin azalmasını beklerken görüyoruz ki, her geçen gün biraz daha artıyor. Kim ne derse desin şiddet hangi türde olursa olsun asla kabul edilemez sıfır tolerans. Şiddete karşıyız, kınıyoruz diye açıklamalarda bulunmak, hastanelere boy boy afiş asmak çözüm getirmez. Eğer en yakın zamanda kalıcı çözümler üretilmezse hastanelerdeki verimlilik düşecek; şiddet uygulayanların cezasını diğer hastalar çekmek zorunda kalacak ve sağlık çalışanları mesleklerinden zevk almamaya başlayacak. Yani demem o ki sağlık hizmetlerindeki kalite düşecek ve bundan yine biz etkileneceğiz. Sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissedip daha özverili çalışabilmeleri için güvenlik önlemlerinin biraz daha arttırılması taraftarıyım. Ayrıca sağlık çalışanlarına saldırıda bulunanların ciddi cezalar alması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin; bir yıllık sigortası iptal edilebilir eğer bu saldırgan tutumu tekrar ederse de sigortası tamamen iptal edilsin. Hem hizmet bekle hem de darp et ondan sonra da hiç bir şey olmamış gibi davran oh ne ala. Tamam, kabul eğer iddia ettiğiniz gibi bir ihmal vs. söz konu ise asla susun demiyorum ama şiddet çözüm olamaz. Karşılaştığımız sorun karşısında hukuki yollara başvurmak varken neden haklıyken haksız duruma düşelim? Şanlıurfa´da antibiyotik yazmadığı gerekçesiyle darp edilen Doktor, Gaziantep´te 17 yaşındaki hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan, Ankara´da araştırma hastanesinde görevli olan Dr. Mehmet Hamdi Özbek´in hasta yakını tarafından darp edilmesi ve daha neler neler?

 

Bu sorunların birkaç kınama cümlesi, üst düzey protokolün katıldığı cenazeler ve göstermelik ?bizzat ben ilgileneceğim? gibi sözlerle çözülmesini beklemek insan mantığına tamamen aykırıdır. Hayatlarının en verimli yıllarını sağlık hizmetlerine veren ve bu uğurda hakaretlere, saldırılara maruz kalan doktorların uğradığı bu şiddette suçu işleyen kadar bunu önleyemeyenler de sorumludur. Yıllardır yönetici koltuğunu işgal edenlerin bu sorunun çözümü için çok daha fazla efor sarf etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sağlık personellerinin maruz kaldığı bu hadsiz saldırıların tamamen son bulması pek tabi mümkün değil. Bu nedenle hasta için dişini tırnağına takan doktoru hastanelik eden adamların(!) bu şuursuz davranışlarından önce bi zahmet gerekli önlemler alınsın. Bunun için hastanelerde görev yapan özel güvenlik personellerinin yetkileri genişletilebilir. Normal bir alışveriş merkezinde bile metal dedektörü varken hastanelerde neden yok? Hiç kimse hasta yakınlarından şiddet görmek için doktor olmuyor aksine o hastalara faydalı olmak için dirsek çürütüyorlar.

 

Sağlık çalışanlarına şiddetin bir sebebi de insanımızın tahammülsüzlüğü. Hasta veya hasta yakını, orada hizmet veren sağlık çalışanının ne şartlarda çalışıp nöbet tuttuğunu bilmeden erken ve bir hayli fevri tepkiler verebiliyor. Bu yoğun tempoda bekledikleri sadece ama sadece birazcık anlayış. Bunu onlara çok görmeyelim. Emin olun anlayışlı olmak öyle zannettiğiniz kadar zor bir davranış değil. Şu da büyük bir gerçek ki bu bahsettiğimiz anlayış muhakkak iki taraflı olmalı. Bu anlayışı sadece hastadan beklemek de karşı taraftan beklemek de yanlış. Onun için; herkes güler yüzlü ve anlayışlı olsa daha güzel olmaz mı? Güler yüzlü ve anlayışlı günler dileğiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?