USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sivas Çalıştayı´ndan Notlar

01-01-2019

Geçtiğimiz Çarşamba günü (26 Aralık) çalıştayın yapılacağı salona vardığımızda gördüğüm manzara beni umutlandırdı.Hemen hemen tüm masalar dolmuştu.Katılım oranı yüzde seksenlerin üzerindeydi.

Sivas´lılar görüş ve önerilerinin sorulacağı, davet edildikleri böyle bir toplantıya büyük bir ilgi göstermiş, birikimlerinden, tecrübelerinden hareketle tekliflerini iletmeye  hazır bir vaziyette bekliyorlardı.

Çalıştay için beş ana başlık belirlenmiş ve buna göre masalar oluşturulmuştu: Eğitim, Öğretim ve Gençlik-Kültür,Sanat ve Turizm-Sağlık ve Sosyal Politikalar-Ekonomik Kalkınma ve Gelişme-Altyapı, Çevre ve Şehircilik.

Açış konuşmalarından sonra verilen arada katılımcılarla yaptığım kısa görüşmelerde Sivas için her şeye rağmen umutlu olmak istediklerini gördüm.Beklentileri yüksek olmasa da çalıştay tarzı toplantıların diğer toplantı türlerine göre daha verimli olabileceği noktasında herkesin hemfikir olduğunu müşahade ettim.Tek endişeleri önceki yıllarda yapılan benzer çalışmalar gibi bu toplantının da sonuçsuz kalması idi.Hafızamı yokladığımda Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediye gibi kuruluşların yaptığı toplantıları hatırladım.Farklı konularda düzenlenen ve çalıştay adı verilen toplantılardan geriye kayda değer bir şey kalmamıştı.Toplantılardan çıkan sonuçlar bile katılımcılarla ve kamuoyu ile paylaşılmamıştı.Yine de çağrıldığı her toplantıya katılan insanlar olarak davete icabet etmiştik.Her şeye rağmen memleketi terk etmek istemeyenler bir aradaydı.

Toplantının başında Vali Bey masalarda yapılacak çalışmalarla ilgili bazı uyarılarda bulundu.Özellikle kamu kurumu temsilcilerinin katılımcıların taleplerini, tekliflerini değerlendirirken alışkanlıkları gereği hemen olumsuz cevaplar vermemelerini tavsiye etti.Amacı özgür bir ortamda müzakerelerin yürümesi idi.

Bizim masanın konusu "Ekonomik Kalkınma ve Gelişme" olduğu için şehrimizin sorunlarına bu açıdan yaklaştık ve maddeler halinde sıraladık.İlimizin potansiyelini ve yatırım önerilerimizi dile getirdik, görüşmelerin her bir bölümünden sonra bunları yazıya döktük ve özetledik.Sonrasında ise masa yöneticimiz, üniversitede öğretim üyesi olan hocamız,tüm talepleri ve önerileri birleştirdi ve yetkililere iletti.

Masa çalışmalarının yönetimi C.Ü. Öğretim Üyeleri tarafından yürütüldü.Gözlemlediğim kadarıyla masa çalışmaları çoğu masalarda planlandığından daha erken vakitlerde sonlandırıldı.Ama görevini hakkıyla yerine getiren, akşam saatlerine kadar çalışmalarını sürdüren masalar da vardı.Bunda masa yöneticilerinin bir kısmının çalıştay tekniği konusunda bilgi sahibi olmamalarının etkili olduğunu düşünüyorum.Çünkü masadaki görüşmeler, istişareler moderatör tarafından yönetilir.Sorulan sorularla ilerlenir, farklı görüşlerin dile getirilmesine ve müzakeresine ortam oluşturulur.Toplantıdan yüksek verim alınabilmesi moderatörün göstereceği özel çaba ve gayretle doğru orantılıdır. Ama daha toplantının başında önümüze konan metinleri, yazıları cevaplandırmamız, çizelgeleri doldurmamız istenirse toplantı kısa sürede sonlanır.Önerilerin gerekçelendirilmesi ve mümkün olduğunca ortak noktalara doğru ilerlenebilmesi, somut neticelere varılması öncelikle masa yöneticisinin istekli olması, mahareti,biraz da katılımcıları yeni fikirler için zorlaması ile ilgilidir.Masada beyin fırtınaları esmelidir.

Bazı masalarda toplantının erken bitirilmesinin katılımcılardan çok masayı yönetenlerin tercihlerinden ve konuyu "uzatmadan" sonuca ulaşma isteklerinden kaynaklandığı anlaşılıyor.Çalıştaylarda konu mümkün olduğunca ayrıntılara inilerek tartışılır, farklı fikirlerin, aykırı görüşlerin dile getirilmesi teşvik edilir ve yapılan müzakereler sonucunda toplantı,elle tutulur,uygulanabilir önerilerle noktalanır.İlerleyen zamanlarda yapılacak bu tür toplantılardan önce özellikle moderatörlerin çalıştay tekniği ve yöntemleri üzerine bilgilendirilmelerini öneriyorum.Moderatörlerin de masa çalışmasına başlamadan katılımcılara usul ve yöntemle ilgili olarak bilgi vermeleri durumunda müzakerelerden azami derecede verim alınacaktır.

Çalıştayda son olarak ele alınan ve şehrimiz için çok önemli olduğunu düşündüğüm "Sivas Kongresi´nin 100. Yılı Etkinlikleri İçin Öneriler" gündem maddesi ile ilgili olarak çok sayıda öneride bulunuldu.Özellikle bu konunun müstakil olarak ele alındığı toplantılar yapılarak 2019 yılı etkinlik takviminin acilen oluşturulması gerekiyor.

Toplantının son bölümünde masalardan gelen proje ve yatırım önerilerinin sıralandığı sunumlar yapıldı..Bu öneriler düzenli olarak tasnif edilir ve önümüzdeki aylarda her bir başlık-proje önerisi yeni toplantılara konu edilirse,öncelikler belirlenir, projeler hazırlanır ve sonuçta hep beraber kazançlı çıkarız.

Son tahlilde,faydalı bir çalışma oldu, diyebiliriz. Yöneticilerimize talep ve önerilerimizi ilettik.Proje-yatırım önerileri yazılı hale getirilmiş, bir nevi tutanağa bağlanmış oldu.Siyasilerimiz ve yerel yöneticilerimiz için ödevler belirlendi.Şehrin gündemindeki her konu ile ilgili olarak nihai kararı vermeden önce  çalıştaylar düzenleyerek enine boyuna müzakereler yaparsak hem sorumluluğu yaymış, hem de en az hata ile işlerimizi yapmış oluruz.

Yeni bir yılın başlangıcında tüm okurlarımıza huzurlu ve mutlu bir yıl diliyorum.
avukat@mustafacoskun.av.tr

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?