USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sivas Hayvan Hastanesi

17-12-2018

Hayvanın da hastanesi mi varmış? Dediğinizi duyar gibiyim. Var tabii, sahip olduğu özellikler nedeniyle veteriner hekimliğe yakışır bir kurum olduğunu düşündüğüm bir hayvan hastanesi var hem de Sivas´ta?

Aslında biz toplum olarak bu kavrama çok da uzak değiliz. Dünyanın ilk hayvan hastanesi Gurabahane-i Laklakan ( Düşkün Leylekler Evi),  Osmanlı tarafından 19. Yüzyılda Bursa´da kurulduğu ve sonbaharda geri dönemeyen göçmen leyleklere, ayrıca sokak hayvanlarına ve diğer çeşitli hayvanlara yardım amaçlı kurulduğu düşünülecek olursa.

Evinde herhangi bir hayvan besleyenler bilirler, onlar artık bir hayvan olma özelliğini çoktan yitirmişler, evin evlatlarından biri olmuşlardır bile. Benim de kesinlikle en şirin hayvan klasmanında, uzak ara şampiyon olacak olan iki muhabbet kuşum var. 5 yıldır beraber yaşadığımız Jelibon ve Çitçit. Minnacık canları var ama bana hissettirdikleri sevgi çok büyük. Sabahtan akşama kadar birbirlerine sürekli bir şeyler anlatıp duran bu iki sevimli dostumun, muhabbet kuşu adını gerçekten fazlasıyla hak ettiklerini düşünüyorum.

Sözü çok uzatmadan asıl mevzuya gelecek olursak, geçenlerde biricik Jelibon´umda göz rahatsızlığı oluştu. Minik dostumun acil veterinere ihtiyacı vardı. Ne kadar üzüldüğümü tahmin bile edemezsiniz. Sordum, soruşturdum, araştırdım, internetteki bütün forum sitelerini tek tek okudum, bulabildiğim veteriner kliniklerini aradım: ?Kanatlı hayvanlar?la ilgili çalışmıyoruz ve buna benzer bir sürü cevaplar aldım. Kısaca söylemek gerekirse anlayan birini bulamadım.

Umutlarımın tükendiği bir anda, çok sevdiğim bir dostumun, Sivas Hayvan Hastanesini tavsiye etmesi üzerine Jelibon´umla birlikte hayatımızda ilk defa bir hayvan hastanesine gittik.

Biraz beklememiz gerekti. Bir kenara oturup başladım seyretmeye. Her tarafta kediler, köpekler, oradan oraya koşturan güleç yüzlü, şefkatli öğrenciler,  muayeneye gelen köpeği seven asistanlar, her gelen soruyor nesi var hastanın? Anlatıyorum hocamız bir görsün, diyorlar. Rüyada gibi hissettim kendimi bir an.

 Siz de bilirsiniz ki insanı tedavi eden birçok özel kliniğe ve hastaneye -hatta bunların en iyisine- bile gitseniz bunların genelinde insanı irite eden, soğuk bir hava eser. Bina güzeldir, ekip iyidir, her şey tamamdır, teknoloji son sistemdir ama bir şeyler eksiktir ve birçoğunun vermediği bir şey vardır o da samimiyet. Hayvan hastanesinde geçirdiğim saatler boyunca samimiyetten başka bir şey görmediğim gibi hiçbir yerde rastlamadığım ilgiyi ve güler yüzü gördüm diyebilirim.

Daha sonra randevu aldığım Dr.Öğrt. Üyesi İlker Şen hoca geldi. Karşımda kerli ferli birini beklerken genç, enerjik, güven veren tavırlarıyla bir hoca duruyordu. Gayet hızlı, detaylı ve güzel bir şekilde muayene etti. "Bir kuş kaç lira ki, yenisini alırsın" zihniyetinde yaklaşmayıp, beni endişelendirmeden her şeyi tek tek, sabırla açıklayıp, oldubittiye getirmedi. Tüm sorularımı ayrıntılı bir şekilde cevapladı. Sormadıklarımı bile içimi rahatlatmak için anlattı. Jelibon´a bakışlarından gerçekten hayvanları ve işini seven, her halinden mesleki deneyiminin oldukça yeterli olduğunu hissettirdi bana.

İlker Hoca muayene ederken; Eğer iyileşirse sayesinde olacak, iyileşmezse en azından yapılabileceğinin en iyisini yaptığını biliyorum.?          dedim kendi kendime. Muayeneden tedaviye kadar yapılan her müdahaleyi gözlemlememi, yanlarında bulunmamı engellemedi. İşini layıkıyla yapan, etik, profesyonel ve dürüst bir veteriner hekimle karşılaştığım için kendimi çok şanslı hissediyordum. Daha sonradan öğrendim ki İlker Hoca aslında cerrahmış ve yaptığım araştırmalarda gördüm ki bu alanda da  gayet başarılı ameliyatlar yapıyormuş. Ve neticede tedavi sonucunda biricik kuşumun rahatsızlığı geçti. Göstermiş olduğu ilgiye sonsuz minnettarım. Siz de bir gün gelmek zorunda kalırsanız bilin ki küçük dostunuz çok  güvenilir  ve profesyonel  ellerde olacaktır.

Burada bir parantez açarak, hastane ile ilgili birçok edindiğim bilgiyi sizlere aktarmadan geçmek istemiyorum. Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner fakültesine bağlı olan Sivas Hayvan Hastanesi 2013´ ten itibaren faaliyet göstermeye başlamış. Cihazların en ileri teknolojide olduğu hastane, her türlü operasyonu gerçekleştirecek teknik donanıma sahip. 12 akademik personeli ile hizmet vermekte olan Hayvan Hastanesinde; doğum ve jinekoloji, cerrahi, iç hastalıkları, patoloji olmak üzere 5 tane ana bilim dalı bulunmakta. Klinik teşhis, patolojik teşhis ve merkez laboratuvar olmak üzere 3 tane laboratuvar; nekropsi salonu,  aynı zamanda 2´si küçük hayvan 2 ?si büyük hayvan olmak üzere 4 tane de ameliyathaneye sahip. Hastanenin bünyesinde pediatri ve geriatri hastalarına da hizmet veren genel ve ortopedik cerrahi bölümü de mevcut.

Endoskobiden tutun da renkli doplere, radyolojiden, yoğun bakım ve reanimasyon ünitesine her türlü kan tahlilinin yapılabildiği cihaza ve laboratuvara kadar hayvan sağlığı alanında kapsamlı, tam teşekküllü bir yapıya sahip. Yılda 2.000 civarı sevimli dostlarımıza hizmet veren hastanenin, Türkiye´de işitme testi yapan tek hastane olma özelliğinin de olduğunun altını çizmek isterim. İlker Hocanın başarıları ile de Sivas sınırlarını aşan referans noktası olup, Türkiye´nin dört bir tarafından hasta getirilen bir hastane olmuş. Bu anlamda umut vadeden İlker Hoca ve hastane, Sivas´ta yaşayan havyan sahiplerinin şu an için gidebileceği en büyük, en güvenilir ve en doğru adres olacağı kanaatindeyim.

?

Veteriner hekimliğin dünyanın en özveri gerektiren ve beşeri hekimlikten çok daha zor ve daha çok emek, vicdan gerektiren bir iş olduğunu düşünmüşümdür hep. Ağzı var dili yok olan; size şuram acıyor, buram yanıyor, midem bulanıyor diyemeyen, derdini anlatamayan bir canlının ayırıcı tanısını koymak, (Teknik anlamda en zor olanı kanaatimce) hastalığını teşhis etmek, tedaviye başlamak, süreci takip etmek, hasta sahibini bilgilendirmek, sakinleştirmek? Yaptıkları işi gerçekten çok takdir ettiğimi belirtmek istiyorum. Münferit hatalar ve yanlış anlamalar her zaman mevcut olabilir her meslekte olduğu gibi. Bazı anlaşmazlıklardan hareketle, konusunda uzman ve kendisini mesleğe adamış kişilerin şahsına yönelik karalamaya başvurmanın, gerçekten ne kadar insani bir davranış olduğunu da aklıselim okuyucularımın takdirine bırakıyorum.

Ortak bir hayat sürdüğümüz can dostlarımızla böylesine ilgilenen, gönül rahatlığıyla emanet edebileceğimiz bir hastanenin ve mesleğe olan saygısıyla profesyonel çalışma hayatı olan bir hocanın olması bizler için çok büyük bir şans.

Böyle yerler, böyle hocalar var olmalı ki gözümüz arkada kalmasın. Zaten hayvan dediğimiz şu dünyada hak ettiğinin yarısını bile alamıyor. Bari olanı değerlendirelim.

Yolu açık olsun işini aşk ile yapanların?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?