USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sivas ve Organize Sanayi Masalı

11-08-2018

İlk organize sanayi bölgesi kurulduğunda bizatihi kendim ilk yatırım yapanlardan olup 10 yıllık bir süreç sonrası bırakmış biri olarak organize sanayi içinde yaşamış gözlemci gözü ile bakmak isterim;

Evet, Sivas´ta organize sanayi bölgesi birinci ve ek organize olarak genişletildikçe genişletildi. İlk bakışta ?ne güzel bir şey hatta yetmez bir de yeni organize sanayi kurulsun? diyerek siyasi ve bürokrasinin ağzındaki sözler bizlere ümit oluyor.

Gerçekte organize sanayide neler oluyor bu kadar sanayi alanındaki üretimler nerelere pazarlanıyor, bu organize sanayinin şehir ekonomisine katkısı ne veya bu yatırımı yapan insanlar işlerinden ve sanayi yatırımcısı olmaktan mutlu mu?

Sivas organize sanayi bölgesi toptan gıda depolarının küçük bir ambalaj makinesi koyarak en ucuza en büyük alanı kullanma merkezi olmaktan öte hiçbir özelliği yok.  Sorarsanız birçok toptancı depolarının mutlaka çalışmayan bir ambalaj makinesi bulunuyor.

Organize sanayi bölgesinde yer açmak için organize sanayi kriterine uymak sanayici olmak ve bu sanayicilere finans alt yapı ve yönetim desteği verilmesi gerekirken depo yapıp kiraya verenlerin KOSGEB desteği aldığı faiz indirim desteği aldığı yani kiralık emlak veya toptan satış depoları olmaktan hala bir imalat merkezi olamamaktadır.

Fabrika ve imalat yapan firmaların üretim hatları ve pazarlama ağı olan fabrika sayısı ben diyeyim 10 adet biraz eksik bilelim en fazla 20 olsun. Diğer fabrikalar şalteri indirmiş ve bankalar tarafında sıkıntı içerisinde olan firmalardır.

Şimdi burada ki istihdam sayısını söyleyecek olsam azami 6000 ve bu istihdam başka şehirlerdeki 5 fabrikanın istihdam sayısıdır.

Organize sanayi arazisine bürokrasi gözü ile baktığımızda en az 500 fabrikalık bir alan tahsis edilmiş olup yapılan binaların birçoğu kapalı birçoğu depo diğer kalan arazilerde şehrimin veya gurbetçilerimin yatırım yapacağı alan olarak kamış ı ve fabrika yapılması yerine belirli firmaların ilerideki ek yatırımları olarak değişik isimler altında bekletilmekte veya ek istihdam alanı diyerek devirleri yapılmış bulunmaktadır.

Organize sanayideki iş adamının siyasi görüşü, nereli olup olmadığı veya hangi ülke vatandaşı  olup olmaması hiç birimizi ilgilendirmez. Bizleri bu arkadaşlarımızın ürettikleri malzemeler ve yaptıkları yurt içi ve yurt dışı satışları ilgilendirir.

Sözün özü organize sanayi yıllardır övündüğümüz, yatırım yapanların çoğunluğunun dert ve sıkıntı sahibi olduğu, sıkıntıdan bankalar tarafından icra ile satılan yerlerin en önde gelen bölgesidir.

Evet, organize sanayi bölgesi bir an önce düzeltilmeli toptancı depolarının aynı sahipleri imalat ve üretime geçirilmeli gerçek sanayici destekleri şehrimin ilgili tüm bürokratları, STSO başkanı başkanlığında bir seferberlik ilan edilmeli statüye evrak üzerinde veya 10,000 metre alanda 10 mt de yapılan imalatlarla devam eden arkadaşlarımız üretime dahil edilmelidir.

Tabi toptancılarımızın da depoya ihtiyaçları var evet o arkadaşlarımıza da organize sanayi adı altında yeni bir bölgede depo yerleri tahsis edilmeli ve böylece üreten ile tüketime dayalı pazarlama yapanı ayırmış olmalıyız.

Ayrıca imalata verilen elektrik indirimi, SSK indirimi, imalat yaparak hak edenlere verilebilir şehir merkezinde toptan depoları olanlarla organizede sanayide depoları olanların haksız indirim uygulamasında ortadan kalkmış olur.

Israrla organize sanayide ilerlemek istiyorsak fabrikaların üretimlerinin yapılması için ihtiyaç olan ham madde tedarikçi firmalarının da olması gerekir ki toptancı esnafımızı bu yöne yönlendirebiliriz. Ve toptancılar için normal depo statüsünde toptan depo yerleri organize harici tahsis edilmeli.

Hammadde tedarik depoları açıldığında şehrimize faktorink firmaları davet edilerek imalat yapan ile hammadde tedarikçisini ham madde tedarikçisi ile de faktorinkleri buluşturmuş olur.

Profesyonel depoculuk ve nakliyatçılığı şehrimize teşvik edecek yaklaşımlarla imalat sektörünün pazarlama ayağını tamamlamış oluruz.

Ayrıca üretim yapmak isteyen veya hali hazırda üretim yapan firmalarımıza sahip çıkalım Atalarımızın dediği gibi bir kahvenin kırk yıl hatırı varsa şehrimizin yatırımcı nadide insanlarına da şehrimiz ve Sivaslı ruhumuz için sahip çıkalım hatırlarını sayalım.

Evet, sözün özü organize sanayide bir bütün olunmalı ve unutulmamalı ki masanın bir ayağı eksik olunca kalan üçayak hiçbir anlam taşımıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?