USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sivassporda Başarının Anahtarı Sitem Değişimi?

25-08-2018

Futbol içinde taktik sistemler, anlayışlar, oyun yapıları, antrenman sistemleri, futbolcuların sahip olmaları gereken özellikler de zaman içinde değişiyor.

Savunma ve hücuma dayalı futbol anlayışlarının her geçen gün değişimi, teknik adamların klasik sistemler üzerinde değişiklik yapmalarına bir etkendir. Futbolun ortaya çıktığı tarihten itibaren günümüze kadar birçok değişim yaşanmıştır. Özellikle 3-5-2 savunma sistemine karşı, 2000´li yılların başlarında Barcelona´nın hücum prensiplerini değiştirerek, daha kompakt ve sonucu yönelik oyun anlayışı, 4-4-2 ve ya 4-2-3-1 sistemlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bugün hemen hemen tüm takımların uyguladığı 4-2-3-1 sistemi acaba Sivasspor´u ne derece sonuca götürüyor?

Sivasspor´da sistem futbolcuların yapılarına ve oyun zekalarına göre mi değişiyor?

Bana göre kesinlikle hayır. Kalıplaşmış sistem alışkanlıkları devam etmektedir.Bir hoca açısından takımına oynatacağı taktik sistem; eldeki kadro yapısı, ülke futbol iklimi ve felsefesi, Avrupa ve Dünya devi takımların hakim futbol felsefelerine bakılarak belirlenmelidir. Ben 4-2-3-1´ e inanıyorum, her ülkede bununla başarılı olurum felsefesi doğru bir felsefe değildir. Ya da ben sürekli hücum yapacağım ve göze hoş gelen futbol oynatacağım ideali, her ülkede ve her ligde mümkün olmayabilir. Taktik sistemler, bir takımın kadro yapısı, futbolcu yetenekleri, futbol kurgusu ve taktik disiplini ile birleşerek kazanmaya yönelik önemli bir unsur olarak işlev gösterir. 

Futbolda doğru sistem; ülke, lig, hedef, kadro yapısı, futbolcu yetenekleri ve özellikleri, motivasyon, camia kültürü ve rakiplerin sistemleri gibi pek çok farklı parametreye bağlı olarak belirlenir. 

Bugün Tamer Tuna´nın elinde bireysel yetenekleri üst düzey oyuncular mevcut. Takımın maça fizik kondisyon olarak hazırlanması diğer takımlara eşdeğer derecededir. Geriye eldeki mevcut kadro üzerinden taktiksel ve sistem açısından hocanın becerileri kalıyor. Şu an Sivasspor diğer takımlarda ki aynı mantaliteyle; 4-2-3-1 sistemiyle oynamaya çalışıyor. Ancak görüldü ki elde ki bu kadro daha baskıcı olabilecek yapıya sahip olmasına rağmen, 1. Ya da 2. Bölgede rakibi karşılayıp hücum yapma felsefesi üzerine yapılandırılmış bir yaklaşımla oynuyor. Trabzonspor maçının neredeyse tamamına yakın bir bölümünde, hücumda çoğalamayan, baskı kuramayan, gol pozisyonu üretemeyen bir takım izledik.

 4-4-2´, doğru oyuncu kalitesine sahip takımlarda oldukça başarılı olmuştur. Bu sistemde 3 tane farklı özellikte ve farklı kanatlara göre ayaklarını kullabilen merkez savunmacı, 2 tane de ileri geri gidebilen, hem savunma hem hücum özellikleri taşıyan, kondisyonlu kanat adamı gerekmektedir. Sivasspor´da bu sistemde oynayabilecek ayakları var. Tamer hoca geç kalmadan bu sisteme dönmelidir.

Yanlış sistem ve oyun felsefesi sizi bazen şampiyon, ikinci, kupa sahibi veya finalisti yapabilir ancak çoğu zaman yapmaz. Ülkemizde oynanan futbol, futbolumuzun kültürü, yapısal özelliklerini iyi anlayamamışsanız ve başarı için gerekli liderliğe sahip değilseniz, başarınız ancak tesadüflere kalır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?