USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sivas´ta Yaşarken Sivaslı Olmak

28-07-2018

Sivas deyince hemen yiğido veya havası sert insanı mert diye karşılarlar. Ve bizleri illa Sivas ağzından konuşarak tanıdıklarını ifade ederler.

Genelde şehir dışında yaşayan arkadaşlarımızın bizlere böyle hitap etmeleri kanımca bizleri onore etmenin yanında bir kalıp içinde tutmuş olduğu için şahsımıza karşı yapılmasının azaltılması beklediğimiz basit bir beklentimizdir.

Sivas´ta yaşamanın gerçekten ticari, eğitim, sağlık ve bir çok imkanlardan mahrum yaşamamıza beraberinde kariyer olarak her daim birkaç adım geride kalmamıza etkileri olmaktadır. Artı yanları da sayamayacağımız kadar fazladır tabi ki.

Sivas´tan yurt dışına çıkmış, Dünya geneline gitmiş arkadaşlarımızın Sivas ile ilgili aidiyetlerini sağlamak adına yapılan hizmetlerin azlığı da biz Sivas´ta yaşayanların ekonomik ve manevi destek bulmasını azaltmaktadır.

Su sıralar sezon itibari ile Sivas girişine, bölge trafik yanına Sivas kültür müdürlüğünün veya Sivas belediyesinin Sivas tanıtım çadırları kurabilse şehrimize gelen hemşerilerimize bir kahve eşliğinde, basit ama hatırlatıcı küçük hediyelerle ?gurbetçi hemşerilerimiz hoş geldiniz? pankartları ile karşılasak, şehrin belirli tanıtım yerlerinde gurbetçi hemşerilerimizin ev sahipliği yaptığı stantları Sivas halkının gezmesine açabilsek, hemşerilerimizle gurbetçilerimizi daha yakınlaştırabilsek sanırım Sivas yaz sezonlarında festivaller şehri olarak adlandırılan gerçek bir sultan şehir olur.

Sivas´ta ev yemek kültürünün tamamen evlerde kaldığını düşünürsek yetkili mercilerin izin ve kontrolleri ile şehrin merkezinde yöresel kıyafetler yöresel yemekler ile stantlarımız olsa sezon itibari ile bu sıcaklarda meşhur tokuş yoğurdumuz veya muadilleri ile yayık ayranları stantları kurulsa bu şehir yaz sezonunu tatil havası ile geçirebilse sultan şehrimin sultanlarının ev yemek kültürü hem Sivaslıların hem de gurbetçilerimizin hizmetine kültür zenginliği adına sunulabilse, akşamları şehrimin o güzel tüm yörelerinin tanıtımları ile birlikte giysilerimiz ve eşyalarımızın kültürümüzün izi olan bütün maneviyat taşıyan eşyalarımızla defileler yapılabilse, Sivas´a mahsus olan dal turşusu yapımı ve yanında hamur işi yapımı; loluk, peynirli ekmek lavaş, yağlama, katmer özellikle belirli haftalarda akşamları istasyon caddesinde stant yerlerinde teşhir edilip halkımıza kış hazırlık kültürümüz tanıtılarak programlar yapılabilse çok şeyler olur.

Aslında Sivas´ta beklediğimiz tek şey Sivaslı nüfus yoğunluğunun şehrimize tekrar ilgi duymasını sağlamak. Kültürümüzde var olan fakat genç nesil tarafından yavaş yavaş unutulanları tekrar hatırlatma olarak şehrimize gelecekte geçmişi unutturmama adına yapılabilecek başarılı bir çalışma olacağı kanaatindeyim.

Şehrimize kısa vadede yapılabilecek bütün bu küçük yaz sezonumuzu canlandıracak çalışmaların kim veya kimler yapmadı veya eleştirme maksadı dışında Sivas´ımıza yapılabilecek kısa vadeli beklentiler olarak belirtmek isterim. Bizim bu şehirde eleştiren değil teklif eden; dedikodu eden değil işini yapan olmaktan başka gerçeğimiz yoktur.

         

       

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?