USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Soru -Yorum

05-10-2020

Her anne babanın canını sıkan sorunlardır; çocuğunun bir türlü tuvalet alışkanlığı kazanamaması, yemek yememesi, kardeşiyle kavga etmesi, inatçılığı, internet düşkünlüğü ve dahası?
Bir kısım anne baba, bu davranışların ne anlama geldiğini bildikleri için çocuklarını incitmeden sorunları çözerken, bir kısım anne baba ise sorunların çözümünde çaresiz kalarak çocukları ile bir çatışmaya girerler. Bu çatışmalarda, hem kendilerini hem de çocuklarını yıpratırlar.

Bu sebepten Sizden gelen sorular ile bu hafta SORU ? YORUM  olarak sizler ile buluşmak istedim.

& ? YEMEK YEMEZSEN ÜZÜLÜRÜM ? Diyorum; Bu yalnışmı ?

Oğlum yaşında 3,5 yaşında ve yemek yememe sorunu var. Çok yemek seçiyor. Bizde yemeyince ?yemezsen üzülürüm,ağlarım, bak yemekte arkandan ağlar ?dediğimizde dayanamayıp yemek istiyor. Sonrada vicdanım ona haksızlık ettiğimi,baskı yaptığımı söylüyor.Böyle bir tutum çocuğumun gelişimine zarar verebilirmi?

 

ÇOCUĞUNUZU KENDİ DUYGULARINIZLA TEHDİT ETMEYİN.

Bu tarz davranışlar çocuğunuzun benliğine zarar verir.İçsel gücü zayıflar.Çocuğunuz bir süre direnme gücünü ve iradesini başka alanlarda kullanmakta zarar çekebilir.Yemek yemeyen bir çocuğun dururmumu daha kötüdür,annae babasının tehditleri ile yemek yiyen çocuğun durumu mu?

Çocuk aç kalsın,ama kişiliğine zarar verecek böylesi bir durum yaşamasın daha iyi.

& ?KIZIM BÜYÜK-KÜÇÜK HERKESE BAĞIRIYOR.BU HALİNDEN NASIL KURTULABİLİR?

13 Yaşındaki kızımla sorunlar yaşıyoruz.Büyük küçük herkese bağırıyor.Bu hallerinden nasıl kurtulabilir?

 

ÇOCUK KAYGI DUYARSA BAĞIRIR ÇAĞIRIR.

Bie çocuk kaygılı olduğu zaman,problemleri çözmede yetersizlik yaşadığı zaman hırçınlaşır.Bağırır sağa-sola saldırır?.Huzur içindeki bir ergen böyle davranışlarda bulunmaz.

Aile içindeki kaliteli iletişim, gençlerin bu davranışlarını doğrudan etkiler. Sorunlar karşısında aile içinde çözümler nasıl aranıyorsa,çocukta sosyal yaşamda sorunlarını çözmeye öyle gayret eder.

Örneğin çözülemeyen problemler karşısında çocuğun annesi bağırıyor,çağırıyor,ağlıyor,kendine veya çevresine zarar veriyorsa,bu ailede yetişen bir çocuk ebebeyninden gördüğü bu davranışı problem çözme yöntemi olarak öğrenir.

 

& ?ÇOCUĞUM ARKADAŞLARININ EŞYALARINI İZİNSİZ ALIYOR.NE YAPMAM LAZIM?

4 Yaşındaki çocuğum kreşte ve misafirliğe gittiğimiz evlerde arkadaşlarının oyuncaklarından bir-iki tanesini cebine koyup eve getiriyor.Bende evde sorunca,bunlar kimin deyince,benim diyor ne yapmam lazım?

ÇOCUĞUNUZA EŞYALARIN BAŞKASINA AİT OLDUĞUNU EMPATİ KURDURARAK ÖĞRETİN.

Çocuklar bu yaşlarda eşyaların başkalarına ait olacağını bilemeyebilirler.´´Neden bu onunki,benim olsun´´ derler.Bu gelişim dönemi içinde gayet normal bir çocuk davranışıdır.İlerleyen yaş dönemlerinde her eşyanın bir sahibi olduğunu ve kendi eşyalarınında sahibinin kendi olduğunu öğrenecektir.Ama 3-4 yaşlarında çocuklar beğendiği eşyayı yanında taşımaktan keyif alabilirler.yapacağınız şey ona sakince tatlı bir dille o eşyanın başkasına ait olduğunu,kendine ait olan bir oyuncağında başkası alıp götürdüğünde ne hissedeceğini anlatarak,empati kurdurarak izah edilmelidir.

 

SİZLERDE İSTERSENİZ SORULARINIZI m58_arslan@hotmail.com ADRESİNDEN ULAŞTIRABİLİRSİNİZ.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?