USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sözşehri Dergisi 4 Yaşında

12-02-2019

Sosyal  medyanın  baş  döndürücü  bir  hızla ilerleyip insanlara hakim olduğu, teknolojinin bizi yendiği, tüketim topluluğu haline getirdiği şu çağda ve internetin  ?görsel?  ablukası  altındayken; bütün  insani yönlerimizi,  bizi  biz  yapan  değerlerimizi  kaybetme ve  toplumsal  yapının  kirlenme  tehlikesine karşı, ?söz?e  ve  dolayısıyla  ?´okumaya´´  dönmek  bizler için artık  bir mecburiyet olmuştur. Okumak insanın ruh zenginliğidir çünkü. Aynı  zamanda  insanlığa  ilk emri  ?´Oku´´´ olan bir  dinin -maalesef-  çok okumayan  mensupları olmak gerçekten  çok üzücü.Tam  da  bu noktada insanla  kitap arasında bir köprü var, o  da  dergi.

Her dergi bir  nefestir, yeni  bir  soluktur, yeni bir heyecandır  ve  onlar sanatın, kültürün  ve  edebiyatın  damarlarıdır. Edebiyat ve kültür dünyasının sanal aleme direnişinin en güçlü silahıdır. Cıvıl cıvıldır, bilgi ve enerji karışımıdır.

İşte   bu  minvalde  biz  de  tek  sermayemiz  olan   gönlümüzle  ve   sizler  için  yazmak, okumak, düşünmek  sevdasıyla  bundan tam dört yıl önce  yola  çıktık. Gayretin bizden, tevfikin  Allah´tan   olduğuna  olan  inancımızdan  hareketle   bu  sevdaya  ?´talibiz´´  dedik. Basılı medyanın giderek kan kaybettiği  şu dönemde  ?´Söz uçar yazı kalır.´´ sözüne  istinaden  uzun soluklu  çalışmalarımızın, yoğun  çabalarımızın  sonunda  söz  uçtu  ve  en  sonunda  yazıya   kondu. Büyük bir ekip çalışmamızın sonucu olarak, muhtevası, ebadı, kâğıdı, mizanpajı, fontu ve sayfa sayısıyla, sade ve temiz bir dergi  olan, aynı  zamanda  da  Sivas´a  çok  yakışan, ismiyle   müsemma  bir  dergimiz  oldu.

Yayın   hayatımızda   öncelikle   böyle  bir  dergi  çıkarmaktaki  birinci hedefimiz,  çoğunluğunu   değerli  kadın  yazar, araştırmacı, şairlerin oluşturduğu, önemli  şahsiyetleri  sizlerle  buluşturmaktı.  Etkin   olan   kadınlarımızın  Sivas´ın  sesi   olmalarını  sağlayarak  toplumumuza  olumlu  örnekler  sunmaktı. İsteyenlerin  de duygu  ve  düşünce  dünyalarını  edebi  eser  seviyesinde  veya  güzel  sanatların  herhangi  bir  dalında  ifade  edebileceklerini  göstermekti. Ayrıca  pek  çok  kabiliyetin  yazı  ve  şiir  yazmak  için  teşvik  beklediğini, yazanların ve  yazacakların bunları  ulaştıracağı   bir  yayın  organına  ihtiyaç  duyduğu  düşüncesiyle  hareket  ettik.

Ülkenin mevcut gündemine ve meselelerine de değinen  güncelliği  de  bünyesinde  barındıran  bir dergi  olsun  istedik. 3  aylık  periyotlarla çıkan dergimizin geniş yelpazesinde neler vardı neler?

Hem  fikri, hem günlük hayatı ve aktüaliteyi, hem  de  duyguyu  bir arada  barındıran dergimizin  satırlarında  kendimizi  anlattık. Onlarca sayfada, biriken insan ömürleri, sözleri, sesleri sizlere yansıttık. Röportajlarımızla   bazı  gönül  dostlarının  altını  çizdik.  Sivas kültürünü ve Sivas´a ait değerleri işledik. Yarınlara aktarılacak çok önemli bilgiler verdik. Yeni nesle  büyük yazarların, şairlerin  isimlerini okurun kulağına fısıldamak ve unutulmamalarını sağlamak için  her sayıda portre yazılarına yer verdik. Şiir  zevkimizi   sayfalara  taşıdık. Estetik zevkimizi yücelten konulara yer verdik. Sanat eserlerine bakmayı değil, onlarla birlikte yaşamayı öğreten yazılara  değindik. Dergimizde birbirinden enfes makaleler,araştırma yazıları, çok iyi şiirler, öyküler yayımlandı. Okurlarının ufkunu açan güncel konuları ele aldık. Genç yazarların kendilerini tanıtmasına olanak sağladık. İçerik ve tasarım yönünden ayakta alkışlanacak güzel işler ve küçük dokunuşlarla büyük işler yaptık. Bakmaya doyamadığımız kapaklarımız  ve okumaya doyamadığımız yazılarımız oldu.  Özellikle dosya bazlı çalışmalar ve özel sayılar birçok  alana  önemli bir kaynak oluşturdu. Her biri yeni bir umudun, yeni bir heyecanın ürünü olarak ortaya çıkan dergimizde hem eğlendik, hem düşündük hem de yeni şeyler öğrendik.

Dergi  için  hür  tefekkürün (düşüncenin)  kalesi  demişti  Cemil  Meriç .Bu   anlamda  taze  ve  sıcak  bir  tefekkür,  özgür düşüncenin zuhur ettiği, zekalar topluluğun  eseridir. Yine onun  ifadesiyle  "Dergiler, sanatçıları  yetiştiren bir mekteptir." Eskisi kadar  olmasa  da, dergilerin hem yazarlar  hem de okurlar için mektebilikleri halen devam ediyor kanaatimce.

Ayrıntıdan  öze gelecek  olursak  bir  dergi   ne zaman  dergi   olur? Okuyucusuna    ulaşıp    gereken  ilgiyi  gördüğü  zaman  mı? El-hak bu  böyledir. Çünkü  müşterisiz  meta  zayidir. SözŞehri  de   böyle  bir  yayın  organı  olarak   4 yıl  yayın hayatını sürdürerek, hazırlamış olduğumuz  bu 14. Sayısıyla da  hedeflenen noktaya  varmış  oldu. 2014  Aralık  ayında  ilk  sayısıyla  yayın  hayatına ve   okuyucularına  merhaba  diyen  dergimizin, geçtiğimiz aralık ayında  4. Yılını doldurmuş  olmasıyla, sizlerden  gördüğü   geniş  ve  yoğun  ilgisinden gayet   mutluyuz. Emeğimizin karşılığını ziyadesiyle  aldığımıza  inanıyoruz. Bir   ilke  imza  atmanın  da  haklı  gururu  içindeyiz. Dergimizin,  bayan yazarların çoğunlukta  olduğu yazar  kadrosu ile  kadın sesinin ve bakış açısının  daha fazla olması  en  önemli  ve  ayırıcı  vasfıdır çünkü.

??..

Dergimize  ev  sahipliğini yapan, Sivas Etkin Anadolu  Kadınlar  Derneğine,  dernek başkanı Emine Binnur Karaca´ya;  ilk editörümüz olan, bu ekip çalışmasında  en  büyük  pâyeye sahip olan, bizleri  bir  araya  getirip ve siz okuyucularımızla  buluşturan,  Halk Eğitim Merkezi müdürü  Rukiye  Toy  Hanıma,  ne  kadar  teşekkür  etsek  azdır. Çünkü dergimiz onun  üstün  gayretleriyle, toparlayıcı, yüreklendirici ,seçici  yönü  sayesinde ve titiz editörlüğünde  çıkmıştır.

Daha sonra editörlük bayrağını teslim alan Müzeyyen Kekeçoğlu Hanıma, aynı zamanda  ilm ü  ifrana  verdikleri   değer  ile;  bizlerden  hiçbir  zaman emeğini  ve  desteğini esirgemeyen, daima  yanımızda  olan  ve  dergimize  sağladıkları  katkılardan  dolayı  Sivas  belediye  başkanımız  sayın  Sami  Aydın´a  ve  eşi Yurdagül  Aydın ´a  şahsım ve  SözŞehri ailesi olarak,  nihayetsiz ve  kalbi  teşekkürlerimizi  sunarım.

Huzurunuza  zengin   ve   güçlü  bir  kadroyla  çıktığımıza, severek  ve   zevkle   okuduğunuz   sayılar  hazırladığımıza  inanıyoruz. Hafızalarınızın muhkem  köşelerinde  güzel  izler   bıraktığımızı düşünerek,  gösterdiğiniz   ilgiye  ve takdire  teşekkür  ederiz. Gelecek sayıda  tekrar  buluşma  ümidiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?